Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_АВП до лаб.роб. А-419_сп.0804_2008_Гончаренк...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
24.36 Mб
Скачать

4. Методика виконання роботи

Методика проведення роботи полягає в тому, що результати вимірювань рівнеміром SITRANS PROBE LU та перетворювачем тиску КРТ-С порівнюються зі значенням зміни рівня рідини в циліндричних ємностях, що контролюється за допомогою лінійки під час їх наповнення та випуску рідини, з метою визначення похибок обох приладів в діапазоні вимірювання .

Робота виконується лише в присутності викладача. Лабораторний стенд складається з передньої, лівої і правої стінок, на яких встановленні прилади для вимірювання рівня.

На передній стінці знаходяться циліндричні ємності з встановленими первинними (деякі, показуючими) перетворювачами рівня для рідин: сигналізатор рівня (1), гідростатичний рівнемір КРТ-С (2), ультразвуковий рівнемір SITRANS PROBE LU (3), ємнісний сигналізатор рівня та рівнемір. Крім того, на кожній циліндричній ємності встановлено два вентилі (набору та випуску рідини).

На правій стінці встановлено реле сигналізатора рівня 1, ультразвуковий рівнемір для вимірювання сипучих речовин SITRANS Multi Ranger 100 з показуючим перетворювачем (4), радарний рівнемір. Крім того, на цій стінці встановлено тумблер подання живлення на весь стенд, та тумблери подання живлення на окремі прилади.

На лівій стінці встановлено вторинний показувальний прилад для гідростатичного рівнеміра КРТ-С (2), реле ємнісного сигналізатора рівня. Крім того, на цій стінці встановлено тумблери подання живлення на окремі прилади.

Рис.4. Загальний вигляд лабораторного стенду для вимірювання рівня.

4.1. Ознайомлення з принципом дії та будовою сигналізатора рівня та ультразвукового рівнеміра sitrans Multi Ranger 100

На лабораторному стенді сигналізатор рівня показано під позицією 1, ультразвуковий рівнемір SITRANS Multi Ranger 100 – під позицією 4. Відповідно до завдання лабораторної роботи, нам необхідно ознайомитись з роботою цих двох систем.

Для ознайомлення з роботою сигналізатора рівня необхідно виконати такі дії:

а) б)

Рис.5. Зовнішній вигляд сигналізатора рівня (а) та ультразвукового рівнеміра SITRANS Multi Ranger 100 (б).

1. Подати живлення на лабораторний стенд вмиканням перемикача 5 (“Живлення ~220В”). Про те, що напруга подана на стенд сигналізує підсвітлювання перемикача.

2. Подати живлення на сигналізатор рівня 1 вмиканням перемикача “Реле ЕР - 53N 105 TZ”. Про те, що напруга подана на реле буде сигналізувати сигнальна лампа реле “ ~”.

3. Відкрити вентиль 8 для подання рідини в систему.

4. Відкрити вентиль 9 для подання рідини в циліндричну ємність з встановленими електродами сигналізатора рівня 1. При досягненні рідиною електродів замикається відповідний електричний контакт реле 1, про що будуть сигналізувати сигнальні лампи реле 1.

5. При досягненні рідиною верхнього електрода (спрацює остання сигнальна лампа) необхідно закрити вентиль подання рідини в ємність 9 і відкрити вентиль зливу рідини 10. При зменшенні рівня електричні контакти послідовно розмикаються і відповідно до цього вимикаються сигнальні лампи реле.

6. Коли буде відсутня рідина в ємності необхідно перекрити вентиль 10 та відключити подання живлення на сигналізатор рівня перемикачем “Реле ЕР - 53N 105 TZ” (повинна погаснути сигнальна лампа реле “ ~”).

Для ознайомлення з роботою ультразвукового рівнеміра SITRANS Multi Ranger 100 необхідно виконати такі дії:

  1. Перевірити подання напруги на стенд (ввімкнений перемикач 5).

  2. Подати живлення на ультразвуковий рівнемір 4 вмиканням перемикача 6 (Multi Ranger 100). При поданні живлення на дисплеї відображається відстань від двача 4 (рис. 5.б) до найближчої перешкоди.

  3. За допомогою ходового гвинта штатива 7 змінюємо положення відбивальної поверхні, імітуючи зміну рівня сипучих матеріалів. При цьому спостерігати за зміною показів на дисплеї перетворювача 4 (SITRANS Multi Ranger 100).

  4. По закінченні виконання досліду зняти напругу з рівнеміра перемикачем 6.