Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_АВП до лаб.роб. А-419_сп.0804_2008_Гончаренк...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
24.36 Mб
Скачать

3.1. Обмін програмою користувача між контролером та комп’ютером

Для запису програми з контролера в комп’ютер слід через меню Controller вибрати команду Read from Controller або через Controller Tool Bar вибрати відповідну команду.

Запис програми з комп’ютера в контролер відбувається за допомогою команди Write to Cotroller, яка міститься в меню Controller, або через Controller Tool Bar вибором відповідної команди.

3.2. Виконання та зупинка програми

Програма може працювати в двох режимах – моніторингу та імітації.

У режимі моніторингу комп’ютер з’єднується з контролером і на екрані комп’ютера буде відображатися поточна інформація контролера (режим реального часу). В цьому режимі можна запускати чи зупиняти роботу контролера, переглядати поточні значення стану функціональних блоків, входів та виходів і змінювати деякі параметри функціональних блоків. Активізація режиму моніторингу можлива через меню ControllerMonitor/TestStart (Verify and Start) або через Controller Tool Bar командою .

Управління пуском та зупинкою контролера відбувається за допомогою команди Drive ControllerRun/Stop з меню Controller або відповідними кнопками на Controller Tool Bar.

Режим імітації являє собою режим, в якому імітується робота контролера без підключення до нього. В цьому режимі користувач самостійно може імітувати вхідні сигнали. Все інше – так само, як і в попередньому випадку. Активація цього режиму “запускає” контролер таким чином: через меню ControllerSimulationStart або через Controller Tool Bar командою .

3.3. Опис бібліотеки функціональних блоків.

В цьому розділі дається опис функціональних блоків різного призначення. Залежно від вибору серії контролера алгоритмічне навантаження буде різне. Для контролерів AL2 серії існують 15 додаткових функціональних блоків.

Нумерація входів та виходів – зверху вниз.

3.3.1. Група вхідних та вихідних сигналів (in та out)

Функціональні блоки вхідних сигналів використовують для організації обробки інформації, яка надійшла до вхідних каналів контролера. Відповідно функціональні блоки вихідних сигналів використовують для організації обробки вихідних даних. Оскільки програмне забезпечення працює в двох режимах та існує графічне відображення процесу, то деякі функціональні блоки виконують також інформаційну функцію станів вхідних та вихідних каналів.

Функціональні блоки вхідних (табл. 4) та вихідних (табл. 5) сигналів, як правило ставляться в прямокутники вхідних та вихідних сигналів у вікні FBD.

Аналогові сигнали можуть бути підключені тільки до входів І01-І08.

Таблиця 4

Функціональні блоки вхідних сигналів

Позначення

Опис

1

2

*, **

Дискретний вхід змінного струму – BINARY INPUT AC

*, **

Дискретний вхід постійного струму – BINARY INPUT DC

*, **

Аналоговий вхід постійного струму – ANALOG INPUT DC

**

Аналоговий вхід – ANALOG INPUT

Вхід дискретний – INPUT S

Перемикач – TOGGLE SWITCH

Кнопковий перемикач – PUSH SWITCH

Датчик положення – LIMIT SENSOR

Активний сенсор – HOTLINE SENSOR

1

2

Ручний сенсор – HUMAN SENSOR

Контакт реле – RELAY POINT

ROTARY ENCODE

Імпульсний генератор – PULSE GENERATOR

Батарейка – BATTERY

П р и м і т к а. Функціональний блок * використовується за умови реального підключення до контролера даних типів вхідних сигналів; ** – завжди ставиться у прямокутники вхідних сигналів.

Таблиця 5