Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_АВП до лаб.роб. А-419_сп.0804_2008_Гончаренк...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
24.36 Mб
Скачать

5. Висновки Контрольні запитання

  1. Які Ви знаєте прилади для вимірювання температури?

  2. Будова та принцип дії термометрів опору.

  3. Будова та принцип дії термопар.

  4. Будова та принцип дії манометричних термометрів.

  5. Що таке градуювальна характеристика для термопар та термометрів опору?

  6. Які вторинні вимірювальні прилади використовуються в комплекті з термометрами опору та термопарами?

  7. Зробіть порівняльну характеристику термопари та термометра опору.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 2

Вивчення методів та приладів для вимірювання тиску

(вимірювальний перетворювач надлишкового тиску SITRANS Р серії ZD, електроконтактний мановакуумметр ЕКМВ, вимірювальний перетворювач диференціального тиску SITRANS Р DS III)

1. Мета роботи

1.1. Вивчити принцип дії, конструкцію та методику повірки компактного вимірювального перетворювача надлишкового тиску SITRANS Р фірми «Siemens” з цифровою індикацією та електроконтактного мановакуумметра ЕКМВ.

1.2. Провести повірку вимірювального перетворювача тиску (надлишкового) SITRANS Р та електроконтактного мановакуумметра ЕКМВ.

1.3. Вивчити принцип дії та конструкцію вимірювального перетворювача диференціального тиску SITRANS Р DS III фірми «Siemens».

2. Завдання на виконання роботи

2. 1. Ознайомитись з лабораторним стендом.

2.2. Опрацювати загальні відомості про типи та роботу манометрів, галузь їх використання. Засвоїти методи вимірювання тиску (Конспект лекцій, с.11-14).

2.3. Вивчити принцип дії та будову манометра SITRANS Р ZD. Зняти реальну статичну характеристику перетворення, провести повірку манометра по зразковому манометру.

2.4. Вивчити принцип дії, конструкцію, технічні характеристики та застосування електроконтактного мановакуумметра ЕКМВ.

2.5. Зняти реальну статичну характеристику перетворення мановакуумметра.

2.6. По статичним характеристикам перетворення обох приладів визначити абсолютну, відносну та приведену похибки в діапазоні їх вимірювання.

2.7 Вивчити принцип дії та будову вимірювального перетворювача диференціального тиску SITRANS Р DS III.

3. Загальні відомості про манометри та методику вимірювання тиску

    1. . Загальна методика вимірювання тиску

За видом вимірюваного тиску манометри діляться на групи, які відрізняються початками відліку тиску, тобто різними, прийнятими за нуль, значеннями тиску: в першу групу входять манометри надлишкового (більшого за атмосферний) тиску, а у другу - абсолютного (відрахованого від абсолютного нуля) тиску.

В манометрах надлишкового тиску, як позитивного, тобто більшого за атмосферний, так і від’ємного (вакуумметричного або розрідження), тобто меншого за тиск навколишнього середовища, за нуль приймається значення атмосферного тиску. До них відносяться:

- манометри – прилади, які призначені для вимірювання надлишкового тиску від 0,6 до 10 кгс/см (0,06...10МПа);

- вакуумметри - прилади для вимірювання розрідження (вакууметричних тисків) до -1,0 кгс/ см (-0,1МПа);

- мановакуумметри – прилади, які призначені для вимірювання надлишкового тиску від 0,6 до 24 кгс/ см , а також і вакууметричного тиску до -1,0 кгс/ см ;

- напороміри – манометри для вимірювання малих надлишкових тисків (до +0,4 ат) від атмосферного;

- тягоміри – вакуумметри з верхньою межею вимірювання тиску, яка не перевищує -0,4 кгс/см ( -0,04МПа);

- тягонапороміри – мановакууметри з крайніми межами вимірювання відхилення тиску від атмосферного в сторону розрідження або надлишкового тиску +- 0,2 кгс/см (+- 0,02МПа = 20 КПа).

Другу групу складають манометри абсолютного тиску, які пристосовані для вимірювання тиску, що відраховується від абсолютного нуля тиску, тобто, повної його відсутності. До них відносяться:

- барометри – манометри абсолютного тиску, які пристосовані для вимірювання тиску атмосфери;

- укорочені рідинні манометри;

- укорочені барометри – це ртутні вакуумметри для вимірювання абсолютних тисків (менших 0,2 кгс/см );

- вакуумметри залишкового тиску, які призначені для вимірювання глибокого вакууму, тобто абсолютних тисків, менших за 0,002 кгс/см ;

Дещо осторонь стоїть третя група манометрів, яка включає в себе дифманометри та мікроманометри.

Диференціальні манометри (дифманометри) - це манометри, які вимірюють різницю двох тисків, ні один із яких не є атмосферним, і використовуються в різних галузях промисловості. Приклади використовування дифманометрів: вимірювання перепадів тиску; вимірювання витрати рідин, газів та пари за

перепадом тиску на спеціальних звужувальних пристроях; вимірювання рівня

рідин, що знаходяться під дією атмосферного, надлишкового або вакуумметричного тисків тощо.

Мікроманометри – це дифманометри лабораторного типу, які використовуються для вимірювання тиску чи різниці тисків в газових середовищах з верхньою межею вимірювання меншою за 0,04 кгс/см2.

Для вимірювання значного тиску в важкодоступних місцях (напр. в циліндрі двигуна) використовуються електричні манометри опору. Принцип дії приладів цієї групи ґрунтується на непрямому методі вимірювання - зміні електричного опору чутливого елемента під дією зовнішнього тиску, які функціонально пов’язані між собою.

Вибір певного типу манометра для використання залежить передусім від зна­чення вимірюваного тиску, потрібної точності та надійності вимірювань, а також від фізико-механічних властивостей середовища.

Допустимий робочий тиск в середовищі не повинен перевищувати 3/4 верхньої межі вимірювань манометра, а у випадку змінного тиску — 2/3.

В якості пристроїв для відбирання тиску із середовища використовують трубки діаметром 10-12 мм, які називають імпульсними. Імпульсні трубки бажано розміщувати на відносно рівних (горизонталь­них або з невеликим нахилом) ділянках трубопроводу. У випадках вимірювання тиску газу або пари відбирання тиску здійснюється вище осі трубопроводу, а за вимірювання тиску рідин — нижче осі. Довжина імпуль­сних ліній для манометрів з одновитковою пружиною або сильфоном — до 30 м. Кінець трубки в середовищі повинен бути вмон­тований врівень з внутрішньою стінкою об'єкта, яка обмежує вимірюване за тиском середовище.

Фірмою «Siemens” випускаються вимірювальні перетворювачі надлишкового тиску SITRANS P серії МК-ІІ з вбудованими аналоговими та серії MS,DS - цифровими індикаторами. З аналоговими індикаторами на діапазон 0,23-160 бар, а цифровим 0,03-400 бар.

Серія DS SITRANS P може вимірювати крім різницевого (диференціального) тиску, також надлишковий та абсолютний тиски.