Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_АВП до лаб.роб. А-419_сп.0804_2008_Гончаренк...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
24.36 Mб
Скачать
    1. . Будова первинного вимірювального перетворювача надлишкового тиску Sitrans p zd

Sitrans P серії ZD фірми «Siemens” – це конфігурований вимірювальний прилад, який використовується для вимірювання надлишкового та абсолютного тисків в різних галузях промисловості . Прилад складається з вимірювальної комірки; плати електроніки, яка розміщена поряд в тому ж корпусі, та вбудованого цифрового індикатора. У деяких приладів Sitrans P, вимірювальна комірка і плата виготовляються, як єдине ціле.

Рис.1. Загальний вигляд вимірювального перетворювача SITRANS Р серії ZD

Вимірювальна комірка складається із розподільчої мембрани з нержавіючої сталі, наповнюючої рідини (силіконове масло), що передає зусилля, та безпосередньо вимірювальної мембрани, в якості якої використовується тонка керамічна плівка з нанесеними на неї тензорезисторами . Розподільча мембрана захищає перетворювач від дій агресивних середовищ. Вимірювальна комірка забезпечена також схемою температурної компенсації. Під дією сили, що діє на розподільчу мембрану, вона прогинається і передає зусилля через силіконове масло на вимірювальну мембрану, що теж прогинається. При цьому чотири встановлені на ній за мостовою схемою тензорезистори змінюють свій опір, що приводить до розбалансування мосту і появи напруги у його вимірювальній діагоналі, вона підсилюється у вимірювальному підсилювачі та надходить на аналого-цифровий перетворювач (АЦП) А/D та перетворюється в цифрову форму.

SITRANS Р дозволяє передавати інформацію як на відстані так і забезпечує цифрову індикацію значення тиску безпосередньо на перетворювачі в декількох одиницях (Па, КПа, Бар).

3.3. Принцип дії та будова електроконтактного мановакуумметра екмв

Електроконтактні манометри широко застосовуються в промисловості для вимірювання, сигналізації та регулювання тиску. Електроконтактний манометр типу ЕКМ за принципом дії аналогічний з манометром з трубчастою одновитковою пружиною, але доповнений регульованими електричними контактами. Загальний вигляд приведений на рис. 2.

Для сигналізації та регулювання манометр має вбудований контактний механізм, який містить три електричні контакти, два з яких встановлені на задавачах верхньої 2 та нижньої 1 межі, а третій на вказівній стрілці 3. Встановлення задавача на необхідні межі здійснюється обертом гвинта 5.

Такого типу прилади виготовляють у вигляді манометрів, мановакуумметрів та вакуумметрів.

Рис. 2. Електроконтактний манометр типу ЕКМ

Якщо вимірюваний тиск збільшується і досягає верхньої заданої межі, замкнеться контакт між вказівною стрілкою й задавачем верхньої межі, зі зниженням тиску до нижньої межі замикається контакт між стрілкою і задавачем нижньої межі.

Електроконтактні манометри ЕКМ випускаються з верхнею межею вимірювання від 1 до 1600 кгс/см ( 0,1 до 160 МПа).

Мановакуумметри типу ЕКМВ випускаються з верхньою межею вимірювання вакуумметричного тиску до 1 кгс/см (0,1 МПа), а надлишкового - від 1 до 25 кгс/см ( 0,1 до 2,5 МПа).

Електроконтактні вакуумметри випускаються із верхньою межею вимірювання вакууму до 0,1 МПа.

Клас точності приладів ЕКМ - 2,5.

Ці прилади використовуються в системах автоматизації в схемах сигналізації та захисту обладнання. Встановлюються, наприклад, для регулювання тиску у варильних котлах та автоклавах і таке інше. Розривна потужність електричних контактів - 10 ВА при максимально можливому струмі не більше 1 А.