Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_АВП до лаб.роб. А-419_сп.0804_2008_Гончаренк...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
24.36 Mб
Скачать

3. Засвоєння процедури складання та введення ПрК до пам'яті Ломіконта

3.1. Структура ПрК

ПрК задає логіку та послідовність керування конкретним тех-нологічним об'єктом. Після складання ПрК її потрібно ввести в пам'ять Ломіконта. При введенні ПрК вона отримує заголовок.

ПрК структурно складається з двох частин. Перша називається заголовком ПрК. Друга - програмою керування, саме вона задає логіку та зміст керування об'єктом i складається розробником попередньо на пaпepi або за допомогою комп'ютера для введення в Ломіконт. Введення ПрК здійснюється в режимі "Программирование".

Заголовок ПрК містить інформацію, що задається оператором при введенні ПрК i умовно поділяється за назвами підрежимів режи­му "Программирование":

код ПрК;

замовлення змінних ("Заказ переменных");

замовлення таймер-генераторів ("Заказ таймер-генераторов");

замовлення входів АЦП ("Заказ входов АЦП");

замовлення імпульсних входів ("Заказ импульсных входов");

технологічна клавіатура (Технологическая клавиатура).

Код ПрК - це умовний номер ПрК, що привласнюється їй автоматично з огляду на її величину (контрольну суму ПрК, враховуючи заголовок), щоб ідентифікувати дану ПрК серед інших.

У підрежимі "Заказ переменных" замовляється діапазон (тобто кількість) номерів (від нульового до максимального), які будуть використані у даній ПрК для роботи Ломіконта.

У підрежимі "Заказ таймер-генераторов" встановлюються інтервали вмикання ТВ та вимикання ТО таймерів, використаних у ПрК.

У підрежимі "Заказ входов АЦП" уточнюється замовлений діапазон змінних ВА, тобто кількість використаних у ПрК входів аналогових.

У підрежимі "Заказ импульсных входов" задаються джерела імпульсних входів та мінімальна довжина імпульсів від 0,1 с до 0,8 с.

У підрежимі "Технологическая клавиатура", використовуваного тільки для складання ПрК, програмують ряд клавіш з 16-ти л1вої групи, щоб при оперативному керуванні в режимі ПУСК одразу викликати назву технологічної змінної та її поточне значення.

Залежно від складності ПрК не вci з перелічених підрежимів заголовка використовуються i налагоджуються при введенні ПрК.

Друга частина ПрК є програмою керування. Вона розбивається в пам'яті Ломіконта на блоки та секції для організації гнучкішої логіки керування за допомогою Ломіконта. Передбачена дворівнева структу­ра ПрК. Максимально ПрК може складатися з восьми програмних блоків, кожен з яких містить 32 програмні секції. Логіка керування технологічним об'єктом записується по секціях. Нумерація блоків та секцій у ПрК вiciмковa.

Кількість використаних блоків та секцій у конкретній ПрК виз-начається самою задачею логічного керування. Для невеликих задач ПрК виходить не громіздкою i може розміститися в одержаній час­тині блоків (аж до одного), а в даному блоці лише в частині його секцій. Не використані (порожні) блоки, а також секції можуть чергуватися в довільному порядку з використаними для розміщення ПрК.

Biciмкові номери восьми блоків змінюються від 0 до 7. Biciмковi номери 32-х секцій в кожному блоці змінюються від 00 до 37. Повний номер секції містить три цифри: перша — номер блока, друга i третя - номер секції в блоці. Кожна секція може містити 64 фрагменти.

Під час складання програми керування можуть бути враховані такі рекомендації.

Перед складанням оператор (розробник) повинен вирішити, які сигнали будуть використані під час роботи Ломіконта, які будуть вхідними (сигналами давачів), які вихідними, такими що надійдуть від Ломіконта на виконавчі механізми.

Потiм проводиться розбиття змінних, по-перше, згідно з фізичними входами - виходами, по друге (якщо потрібно), для потреб закладеного до програми алгоритму керування.

Складається таблиця позначення та призначення змінних за та­кою формою:

Позначення Призначення

Під час складання програми керування по блоках i секціях тре­ба використати їх мінімальну кількість.

На кожну функцію керування використовують окрему секцію i до одержання керувального діяння (вихідної змінної) треба працювати в тій самій секції.

Треба мати на увазі, що посилання (передання керування) на секцію з меншим номером буде враховане при виконанні ПрК тільки в наступному циклі.

Починати програму керування краще (але не обов'язково) з ал­горитму АЛГ130, який називається "Масова засилка змінних". У такий cпoci6 можна відімкнути вci секції, які, можливо, використовувалися до цього. Потім включають початкові блоки та секції, наприклад:

00 АЛГ 130

1 вихід = KC000

2 N=128

3 В/О=ОТКЛ

01 В КБО

02 В КБ1

03 В КС101

04 В КС201

05 О KC000