Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_АВП до лаб.роб. А-419_сп.0804_2008_Гончаренк...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
24.36 Mб
Скачать

3.3. Магніто-індукційний витратомір sitrans fm mag 6000

Комплект Sitrans FM MAG 6000 призначений для вимірювання витрати потоку практично всіх електропровідних рідин, а також суспензій та паст. Єдиною умовою його нормальної роботи є наявність хоча б мінімальної (5мікросим/см) електропровідності в середовищі, витрати якого вимірюють. В залежності від місця розташування витратоміра, він виконується в вигляді або компактного приладу (рис.3), або у вигляді двох блоків: сенсора (чутливого елемента) MAGFLO та вторинного вимірювального перетворювача MAG 6000. Останній може бути розташований на відстані від сенсора на щиті.

Рис.3. Загальний вигляд витратоміра в компактному виконанні

Температура, тиск, в’язкість та густина рідини не впливають на результати вимірювань.

Витратомір здійснює вимірювання витрати агресивних та частково абразивних середовищ за умови правильного вибору матеріалу внутрішньої труби та електродів.

Основними сферами використання магніто-індукційних витратомірів є вода; стічні води; енергетична техніка; хімічні та фармацевтичні виробництва, харчові продукти. Завдяки модульності виконання фірма «Siemens» дає можливість використовувати її прилади для вирішення практично будь-яких задач вимірювання витрат.

3.4. Принцип дії водоміра (лічильника) схвк-1,5

Принцип дії водоміра СХВК-1,5 базується на вимірюванні середньої швидкості потоку з подальшим підсумовуванням об'ємної кількості за визначений проміжок часу.

Рис.4. Схема водоміра типу СХВК: а-схема; б-шкала

Чутливим елементом водоміра (рис.4) є млинок 2 з лопатками, що приводиться у дію потоком вимірюваної рідини. У корпусі 1 водоміра виконано тангенціально напрямлений канал, що спрямовує потік рідини на лопатки млинка 2. Млинок за допомогою передавального механізму зв'язаний з лічильником обертів млинка і шкалою водоміра 3. Шкали можуть знаходитися в потоці рідини або ж зовні.

Середня швидкість Wсер потоку пропорційна числу обертів млинка водоміра:

, (4)

де n - число обертів за секунду; с - постійний коефіцієнт.

Об'ємна кількість Q рідини, вимірюваної водоміром за визначений час, виражається залежністю:

, (5)

де S - площа перетину трубопроводу лічильника, м ; t- час роботи водоміра, с.

4. Методика виконання роботи

Дослідження статичних характеристик перетворення виконується порівнянням показів магніто-індукційного витратоміра з показами лічильника. Для проведення лабораторної роботи установка обладнана замкненим водяним колом. Витрата води у контурі змінюються регулюванням швидкості обертання вала двигуна насоса за допомогою потенціометра.

Робота виконується лише в присутності викладача. Лабораторний стенд складається з передньої, лівої і правої стінок, на яких встановленні прилади для вимірювання витрат. На лівій стінці встановленні лічильник СХВК-1,5, витратомір постійного перепаду тиску (ротаметр) типу SITRANS F VA та кнопки і потенціометр для керування двигуном насоса.

Рис.5. Зовнішній вигляд лівої стінки лабораторного стенду з приладами для вимірювання витрати

На передній стінці встановлено магніто-індукційний витратомір SITRANS FM MAG 6000, який складається з сенсора MAGFLO та вторинного вимірювального перетворювача MAG 6000.

Рис.6 Зовнішній вигляд передньої стінки лабораторного стенду з приладами для вимірювання витрат.