Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_АВП до лаб.роб. А-419_сп.0804_2008_Гончаренк...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
24.36 Mб
Скачать

4.2. Порядок виконання повірки термометра опору та термоелектричного перетворювача

Робота виконується лише в присутності викладача. Лабораторний стенд складається з лівої і правої стінок, на яких встановленні перетворювачі і вторинні прилади. На лівій стінці представлені перетворювачі і прилади, які працюють з термометрами опору.

Рис.6. Зовнішній вигляд лівої стінки лабораторного стенду з перетворювачами опору і вторинними приладами.

На правій стінці представлені перетворювачі і прилади, які працюють з термоелектричними перетворювачами (термопарами).

Рис.7. Зовнішній вигляд правої стінки лабораторного стенду з термоелектричними перетворювачами і вторинними приладами.

1. Подати живлення на ліву і праву стінки лабораторного стенду вмиканням перемикача 1 і перемикача 8 (живлення ~220В) відповідно на лівій і правій стінці лабораторного стенду. Про те, що напруга подана на стенд, сигналізує підсвічування перемикача.

2. Для живлення деяких вторинних приладів напругою постійного струму необхідно подати її на стенд. Для цього ввімкнути перемикачі 2 і 9 (живлення =24В) відповідно на лівій і правій стінці лабораторного стенду.

3. Подати живлення на ті прилади, повірка яких виконується, в нашому випадку це вторинні прилади ТРМ. Ввімкніть перемикач 3 і перемикач 10 відповідно на лівій і правій стінці лабораторного стенду. При поданні напруги на прилад, на дисплеї 7 і дисплеї 11 з’являється цифрова індикація (поточне значення температури).

4. Для виконання лабораторної роботи необхідно, щоб в термостаті (де знаходиться термометр опору, термоелектричний перетворювач і зразковий перетворювач Sitrans TF2) змінювалась температура води. Для цього необхідно зробити наступні дії:

- ввімкнути насос термостату перемикачем 4 на лівій стінці (насос термостату);

- ввімкнути змішувач термостату для забезпечення рівномірності розігріву води перемикачем 5 на лівій стінці (змішувач термостату);

- ввімкнути термостат для розігріву води перемикачем 6 на лівій стінці (термостат ~220В).

5. Відповідно до завдання викладача (початкове значення, дискретність, кінцеве значення вимірюваного параметра) одночасно знімайте покази з зразкового перетворювача Sitrans TF2, термометра опору (прилад 7) та термоелектричного перетворювача (прилад 11). Отримані покази заносити до таблиці 1 протоколу повірки у рядки, що відповідають значенням температури зразкового перетворювача Sitrans TF2 та у колонки для термометра опору і термоелектричного перетворювача (термопари).

6. За отриманими даними визначити абсолютну, відносну та приведену похибки для приладів, повірка яких виконується, на всьому діапазоні вимірювання. Отримані розрахункові значення занести у відповідні стовпчики таблиці 1.

Таблиця 1

Показання приладів

Зразковий перетворювач

Похибки

Термометр опору, °C

Термопара, °C

Sitrans TF2, °C

Абсолютна, °C

Відносна , %

Приведена , %

ТО

ТП

ТО

ТП

ТО

ТП

7. Після того, як покази при кінцевому значенні температури будуть зняті, необхідно завершити виконання лабораторної роботи. Для завершення необхідно виконати наступне:

- вимкнути термостат перемикачем 6 на лівій стінці (термостат ~220В);

- вимкнути змішувач термостату перемикачем 5 на лівій стінці (змішувач термостату);

- вимкнути насос термостату перемикачем 4 на лівій стінці (насос термостату);

- зняти напругу з вторинних приладів 7 і 11 вимиканням перемикачів 3 і 10 відповідно на лівій і правій стінці лабораторного стенду;

- зняти напругу постійного струму 24В на лабораторному стенді вимиканням перемикачів 2 і 9 (живлення =24В), відповідно, на лівій і правій стінці лабораторного стенду;

- зняти напругу живлення на лівій і правій стінці лабораторного стенду вимиканням перемикачів 1 і 8 (живлення ~220В), відповідно, на лівій і правій стінці лабораторного стенду.