Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_АВП до лаб.роб. А-419_сп.0804_2008_Гончаренк...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
24.36 Mб
Скачать

3.3. Введення програми керування до пам'яті Ломіконта

Введення програми керування виконується в режимі «Программирование», вхід в який визначає натискання клавиші «Пp» на клавіатypi пульта i засвідчує засвітлення індикатора над клавішою.

Меню режиму «Программирование». При вході в режим «Про­граммирование» на екрані пульту з'являється меню, де зазначені клавіші переходу у вказані в меню підрежими:

КОД ПРР - 00

3/У - УДАЛЕНИЕ ПРП

  1. - ЗАКАЗ ПЕРЕМ..

  2. - ЗАКАЗ ВХОД АЦП

  3. – ЗАКАЗ ТМГ

  4. - ЗАКАЗ ИМП. ВЫХ.

  5. - ТЕХНОЛОГИЧЕСКАЯ КЛАВИАТУРА

  6. - ПРОГРАММА

Код ПрК встановиться автоматично при закінченні введення програми керування. Він дає можливість ідентифікувати дану ПрК.

Клавіша «3/У» служить для знищення раніше записаної про­грами, а клавіші «1, 2, 3, 4, 5, 6» - для переходу у відповідний підрежим. Вихід з режиму «Программирование» в режим "Останов» захищений повідомленням на екрані «Исполнить?», що вимагає на­тискання клавіші ИСП.

Операція «Удаление ПрК". При натисканні клавіші «3/У» запи­сана ПрК знищується разом iз заголовком ПрК. Операція захищена повідомленням на екрані «Удалить?», яке після знищення замінюється на повідомлення «Исполнено».

Підрежим «Заказ переменных». У цьому режимі встановлюється діапазон номepiв (кількість) змінних (від нуля до максимального), з якими в складеній ПрК буде працювати Ломіконт. Не рекомендовано робити це з запасом, бо збільшити діапазон за потре­би можна, але зменшити без знищення ПрК неможливо.

При вході в під режим 1 (натискання клавіші 1) на екрані з'являється меню мінімального замовлення:

ЗАКАЗ ПЕРЕМ.

КБ 0 - 0

ВД 000 - 007

ДВ 000 - 007

ВА 000 - 007

АВ 000 - 007

ТМ 00 - 07

Для зміни максимального номера змінної її рядок у меню треба перевести в робочий рядок екрана, для чого натиснути клавішу з назвою змінної. Тоді, натискуючи клавіші більше/менше, призначити максимальний номер. Натискання СБР очищує робочий рядок, а ИСП зміщуе робочий рядок у те місце, де зображений номер даної змінної, Крок збільшення номерів змінних ВД, ДВ, ВА, АВ та ТМ є число 8, а КБ - 1. Максимальний номер змінної ИВ завжди 37, він не замовляється i відсутній у меню. Закінчене замовлення переписується в заголовок ПрК натисканням "3/У" із захистом "Записать?" і повідомленням "Исполнено".

Підрежим "Заказ входов АЦП". Цей режим використовують для замовлення аналогових входів. При входенні в підрежим (натискання клавіші 2) на екрані з'являється меню, зміст якого залежить від замовлених у підрежимі "Заказ переменных" змінних, наприклад:

ЗАКАЗ АЦП

  1. ВА 000 - 017

  2. ВА 000 - 027

  3. ВА НЕ ЗАКАЗАНЫ

  4. ВА НЕ ЗАКАЗАНЫ

  5. ВА НЕ ЗАКАЗАНЫ

  6. ВА НЕ ЗАКАЗАНЫ

  7. ВА НЕ ЗАКАЗАНЫ

  8. ВА НЕ ЗАКАЗАНЫ

У лівому стовбчику - номер модулів АЦП2, а в правій частині -діапазон номерів змінних ВА, які отримують інформацію саме від цього модуля. Напис

" НЕ ЗАКАЗАНЫ" відповідає тим номерам змінних ВА, які виходять за замовлений діапазон змінних. За потреби зміни числа входів, зв'язаних з даним модулем, відповідний рядок меню при­водиться до робочого рядка натисканням клавші з номером модуля, а потім клавішами "більше", "менше" встановлюється потрібний макси­мальний номер змінної, яка отримує інформацію від даного модуля.

Клавішa СБР очищає за потреби робочий рядок, клавіша ИСП зміщує його у відповідний рядок меню, а інформація записується у заголовок ПрК.

Підрежим "Заказ таймер-генераторов". Як таймер-генератори ТМГ застосовуються дискретні виходи ДВ000 - ДВ007, тому ці номери не рекомендують використовувати за іншим призначенням у ПрК.

При вході в підрежим (натискання клавіші 3) на екрані з'явиться меню, за допомогою якого замовляються параметри ТМГ - величини ТВ-інтервал ввімкнення та ТО-інтервал вимкнення.

ТВ ТО

  1. 0000 0000

  2. 0000 0000 21 0000 0000 32 0000 0000 43 0000 0000 54 0000 0000 65 0000 0000

Для замовлення таймера ТМГ його викликають до робочого рядка екрана натисканням клавіші з номером ТМГ. Потім набирають ТВ та ТО у виг- ляді невід'ємної константи від 0000 до 1000 або назви змінної типу ВА або АВ, наприклад 3 АВ012 0129.

У paзi помилки набору рядок стирається при натисканні клавіші СБР, а для запису замовлення до заголовка ПрК натискають клавішу ИСП.

Підрежим "Заказ импульсных выходов'". При вході в підрежим (від натискання клавіші 4) на екрані з'явиться меню з групою ИВ000 - ИВ007.

  • ИСТОЧН.

ИВ00 =

ИВ01 =

ИВ0 7 =

Натискання клавіші «більше» викликає наступну групу з восьми ИВ аж до ИВЗО - ИВ37.

Для замовлення імпульсного виходу ИВ його викликають у робочий рядок екрана, натисканням цифрової клавіші, що відповідає останній цифрі номера ИВ. Далі задаються джерела для імпульсного виходу (константа від

-1000 до +1000 або назва змінної АВ чи ВА зi знаком) та мінімальна довжина імпульсу - 0,1 с, 0,2 с, 0,4 с або 0,8 с (остання натисканням клавіші 1, 2, 4 або 8).

Помилка набору усувається клавішею СБР, а запис замовлення до заголовка ПрК робиться натисканням клавіші ИСП.

Підрежим "Программа". У цьому підрежимі можна:

набрати та ввести ПрК до ОЗУ Ломіконта; переглянути за індикацією на екрані всю ПрК або бажаний блок чи секцію; знищити (стерти з пам'яті) повністю блок або секцію.

Для входу в підрежим натискують клавішу 6.

Програмування секції. Н а б i p програми. Ha6ip ПрК здійснюється по секціях в підрежимі "Программирование секции". Вхід у підрежим забезпечується набором номера секції i натисканням клавиші "•", від чого в системному рядку екрана з'являється номер секції (СК) .- обсяг секції в байтах i номер першого вільного фрагмента (СФР), наприклад: СК001-021, СФР06. Якщо вci 64 фрагменти використані, то замість номера СФР висвітлюється риска.

Стан набору, коли в робочому рядку ліворуч є * (зірочка), називають висхідним (початковим). Ha6ip програми здійснюється за фраг­ментами. Для набору фрагмента передусім треба набрати його номер за допомогою цифрових клавіш або натискати клавішу «дальше», що викликає наступний фрагмент.

Ha6ip фрагмента здійснюється за допомогою функційних клавіш. Двокрапка після номера фрагмента в робочому рядку є ознакою перебування фрагмента у наборі. За обсягу фрагмента, більшого за один рядок, перехід до наступного відбувається автоматично. При помилковому нa6opi рядок очищається натисканням клавішi СБР. Помилкові дії оператора супроводжуються появою на екрані повідомлення "Пуль­товая ошибка"та її номером.

Набраний фрагмент натисканням клавіші ИСП переводиться до буфера ОЗП пульту, двокрапка зникає, зображення фрагменту піднімається над робочим рядком, який переходить у висхідний стан (готовий для наступного фрагмента).

Перегляд секції. У підрежимі "Программирование секции" можна переглядати програму або її окремі фрагменти. Фрагмент до перегляду викликається набором його номера i натисканням клавіші ИСП. При цьому номер фрагмента та його зміст піднімаються над робочим рядком, який переходить у висхідний стан.

Задавши номер початкового фрагменту до перегляду, послідовним натисканням клавіш ИСП та «дальше» можна переглянути зміст наступного фрагменту, секції або бажану частину програми.

Коригування програми. Під час коригування програми можна знищити запис будь-якого фрагмента та вставити новий (або їх групу) до наступної програми.

Для знищення фрагмента потрібно набрати його номер, натиснути клавіші 3/У, підтвердити повідомлення "Удалить?" натискан­ням клавіші ИСП, після чого на екрані висвітлюється номер знищеного фрагмента i повідомлення "Удалено". Перенумерація номерів фрагментів відбувається автоматично, щоб не було пропусків.

Під час введення фрагмента (або їx групи) до набраної програ­ми, він (вони) набирається під потрібним номером (номерами) та записується до буферної пам'яті. Секція "розсувається" i вci наступні номери фрагментів, починаючи з введеного, отримують пpиpicт на 1 (або на число номерів в rpyпi).

3 а п и с т а в и х i д з с е к ц i ї. Для запису підготовленої секції в оперативну пам'ять ПрК (з буферної пам'яті, куди вона зане­сена натисканням клавіші ИСП) потрібно натиснути клавішу 3/У. За­пис захищено тимчасовим повідомленням "Записать?". Для підтвердження натискують клавішу ИСП, що викликає виконання запису та повідомлення "Исполнено". При цьому відбувається автоматичний перехід до режиму "Программа".

Для виходу з підрежиму "Программирование секции" без операції запису, наприклад після її перегляду, потрібно у висхідному (початковому) стані натиснути клавішу «•». Вихід захищено повідомленням "Исполнить?". Після підтвердження натисканням клавіші ИСП, з'яв­ляється підтвердження "Исполнено" та відбувається автоматичний перехід до режиму "Программа".

Введення параметрів алгоритму. Для введення фрагмента з алгоритмом потрібно знову набрати його номер (фрагмента з алго­ритмом) i натиснути клавішу «•».

У системному рядку екрана з'являється повний номер фраг­мента (номер секції та фрагмента) та номер алгоритму, а нижче — його паспорт. На екрані вміщується до восьми параметрів алгоритму. Якщо їx більше, то натисканням клавіші «дальше» одержують подальший перелік, починаючи з номера 9. Повторне натискання клавіші «дальше» повертає до перших восьми параметрів.

Для завдання значення параметра його викликають до робочого рядка натисканням клавіші з номером параметра.

Для параметрів, що належать до класу В (входи - виходи) в робочому рядку зображається назва параметра та знак "=", наприк­лад I ВХОД=. Далі відповідними клавішами вводяться значення пара­метра, наприклад, I ВХОД=+ВА050. Помилка набору усувається ра­зом зi змістом робочого рядка від клавіші СБР.

Якщо параметр належить до класу К коефіцієнтів, то після його виклику до робочого рядка на екрані в ньому зображується па­раметр разом зi значенням, наприклад, ИНТ=00.01.00. Користуючись клавішами «більше», «менше», «больше бістро», «меньше бістро» та спостерігаючи зміну параметра, потрібно встановити значення останнього. Від натискання клавіші ИСП робочий рядок переписується до ряд­ка з відповідним параметром алгоритма.

Для повернення з підрежиму "Программирование алгоритма" у висхідний стан "Программирование секции" iз записом введених парамeтpiв алгоритму, потрібно натиснути клавішу «•».