Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_АВП до лаб.роб. А-419_сп.0804_2008_Гончаренк...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
24.36 Mб
Скачать

3.4. Будова первинного диференціального вимірювального перетворювача

SITRANS Р DS III

Загальний вигляд вимірювального перетворювача SITRANS Р DS III та схема вимірювальної комірки (сенсора) дифманометра приведені нижче на рис.3 та рис.4.

Із схеми видно, що датчик складається: із двох розподільчих мембран 1 (більшого тиску «+» та меншого «-»); двох О-подібних кілець, що фіксують мембрани 1; силійієвої вимірювальної мембрани 3 з тензомодулем 4; корпусу вимірювальних комірок 6 з боковими фланцями 5 та рідини наповнення 7(силіконове масло).

Вимірювана різниця тисків через розподільчі мембрани 1 і наповнення 7 передається на вимірювальну мембрану 3, деформуючи її. Одночасно деформується і силіцієвий сенсор (тензомодуль) 4. Чотири його тензорезостори змінюють завдяки деформації, пропорційно перепаду тиску, свій опір. Зміна опорів викликає зміну напруги у вимірювальній діагоналі мосту, пропорційну різниці тисків на входах «+» та«-».

При перевищенні різницею тисків межових значень, що допустимі для даного датчика, відхиляючись, мембрана 3 торкається стінок корпусу 6 і захищає сенсор 4 від перевантаження.

Для вимірювання тиску високов’язких матеріалів вимірювальні перетворювачі SITRANS Р DS III поставляються з розподілювачами тиску різноманітної конструкції.

Рис.3. Загальний вигляд вимірювального перетворювача SITRANS Р DS

Р ис.4. Схема вимірювальної комірки (сенсора) дифманометра

4. Методика виконання роботи

Повірка виконується порівнянням показів повірюваного приладу (перетворювача Sitrans P ZD або електроконтактного манометра ЕКМВ) з показами зразкового приладу. Покази знімаються при прямому (збільшення тиску від 0 до максимального значення) та зворотному (зменшення тиску від максимального значення до 0) ході. Зразкові манометри при проведенні повірки мають відповідати наступним вимогам: їхній діапазон вимірювання тиску не повинен бути меншим від діапазону вимірювання тиску манометра, що повіряється, а їхній клас точності має бути в 3 рази вищим, ніж клас порівнюваного приладу.

Робота виконується на стенді з приладами для вимірювання тиску.

4.1. Порядок виконання повірки sitrans р серії zd

Робота виконується лише в присутності викладача. Лабораторний стенд має наступний вигляд :

Рис.5. Зовнішній вигляд лабораторного стенду

1. Подати живлення на стенд вмиканням перемикача 1 (живлення ~220В). Про те, що напруга подана на стенд сигналізує підсвічування перемикача.

2. Необхідно подати живлення на ті прилади, повірка яких виконується, в даному випадку - Sitrans P ZD, ввімкнувши перемикач 2 ( Siemens Sitrans P ZD). При поданні напруги на прилад, на дисплеї 6 з’являється цифрова індикація.

3. Ввімкнути пневмоклапан 3 (пневмоклапан Sitrans P). При цьому на цифровому індикаторі приладу Sitrans P ZD з’явиться поточне значення тиску.

4. За допомогою пневматичного вентиля 4 (регулятор тиску) встановити поточне значення тиску „0” на зразковому манометрі 5 (манометр зразковий).

5. Виконується „прямий хід” повірки наступним чином:

- за допомогою пневматичного вентиля 4 збільшити подання стиснутого повітря;

-покази фіксувати на всіх оцифрованих поділках зразкового манометра 5, одночасно необхідно знімати покази з дисплея Sitrans P ZD;

-дані заносити до таблиці 1 протоколу повірки у графу „прямий хід”, як для зразкового манометра так і для перетворювача Sitrans P ZD.

6.Після досягнення максимального значення тиску, виконуємо „зворотний хід”:

- за допомогою пневматичного вентиля 4 зменшити подання стиснутого повітря;

-покази фіксувати на всіх оцифрованих поділках зразкового манометра 5, одночасно необхідно знімати покази з дисплея Sitrans P ZD;

-дані заносити до таблиці 1 протоколу повірки у графу „зворотний хід”, як для зразкового манометра так і для перетворювача Sitrans P ZD.

7. За отриманими даними визначити абсолютну, відносну та приведену похибки манометра в діапазоні вимірювання.

8. Після закінчення виконання повірки приладу Sitrans P ZD потрібно вимкнути пневмоклапан 3 та відключити подання живлення на прилад перемикачем 2.

Таблиця 1

Показання манометра за умови ходу, (бар) кгс/см2

Варіація , кгс/м2

Похибка за умов ходу

Sitrans P ZD

Зразкового

Абсолютна, кгс/м2

Відносна, %

Приведена, %

Прям.

Звор.

Оцифроване значення

Дійсне значення

Прям.

Звор.

Прям.

Звор.

Прям.

Звор.

0

5

10

15

20

25

30

35

40

45

50