Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_АВП до лаб.роб. А-419_сп.0804_2008_Гончаренк...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
24.36 Mб
Скачать

4.3. Порядок виконання повірки ультразвукового рівнеміра sitrans probe lu

Ультразвуковий рівнемір 3 (SITRANS PROBE LU) складається з чутливого елемента (сенсору), перетворювача в уніфікований сигнал та дисплея з цифровою індикацією відстані від сенсора до найближчої перешкоди. Тому в лабораторній роботі покази з дисплея рівнеміра 3 будемо порівнювати зі значеннями зміни рівня рідини в циліндричній ємності, що контролюється за допомогою лінійки під час її наповнення та випуску рідини. Для цього виконаємо наступні дії:

  1. Якщо перша частина лабораторної роботи не виконувалась необхідно перевірити подання напруги на стенд (чи ввімкнений перемикач 5).

2. Подати електричне живлення на ультразвуковий рівнемір перемикачем PROBE LU (на правій стінці стенду). При цьому на дисплеї рівнеміра 3 відображається відстань від сенсора до найближчої перешкоди – початкове значення Хпоч. Це значення необхідно зафіксувати в протоколі лабораторної роботи для подальших розрахунків.

3. Виконати „прямий хід” повірки наступним чином:

- за допомогою вентиля 16 збільшувати рівень рідини в циліндричній ємності ;

  • при цьому фіксувати значення, що відображається на дисплеї рівнеміра 3 з дискретністю +100 мм (за лінійкою на циліндричній ємності);

  • так як ультразвуковий рівнемір відображає відстань до найближчої перешкоди (рідини), а нам необхідно знати рівень рідини в ємності, тому потрібно розрахувати це значення шляхом віднімання від початкового значення рівнеміра виміряного значення в контрольних точках - Хпоч - Хівим , отримані дані занести до таблиці 2 протоколу повірки у графу „прямий хід”, як для лінійки, так і для ультразвукового рівнеміра SITRANS PROBE LU.

4. Після досягнення максимального значення рівня, виконати „зворотний хід”:

- повністю закрити вентиль 16 і відкрити вентиль 17, в результаті почне зменшуатися рівень в ємності;

- при цьому фіксуємо значення, що відображаються на дисплеї рівнеміра 3 з дискретністю -100 мм (за лінійкою на циліндричній ємності);

-так як ультразвуковий рівнемір відображає відстань до найближчої перешкоди (рідини), а нам необхідно знати рівень рідини в ємності, то потрібно розрахувати це значення шляхом віднімання від початкового значення рівня виміряне значення в контрольних точках - Хпоч - Хівим, отримані дані занести до таблиці 2 протоколу повірки у графу „зворотний хід” для ультразвукового рівнеміра SITRANS PROBE LU відповідно з показами лінійки.

5. За отриманими даними визначити абсолютну, відносну та приведену похибки ультразвукового рівнеміра SITRANS PROBE LU в діапазоні вимірювання.

6. Після закінчення виконання повірки рівнеміра 3 потрібно перекрити вентиль 17, відключити подання живлення на ультразвуковий рівнемір перемикачем PROBE LU (на правій стінці стенду).

7. Після закінчення виконання лабораторної роботи потрібно перекрити вентиль 8 для припинення подання рідини в систему, а також вимкнути подання живлення на лабораторний стенд тумблером 5 (“Живлення ~220В”).

Таблиця 2

Лінійка,

Мм

Показання

Probe LU за умови ходу, мм

Варіа- ція,

мм

Похибка за умови ходу

Абсолютна, мм

Відносна, %

Приведена %

Приріст

по лінійці, X мм

Прямого Х

Зворотного Х

Прямого

Δ

Зворот. Δ

Прямого

Зворот-но­го

Прямого

Зворот-ного