Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

3.5. Фінансові показники

Фінансові показники - це абсолютні величини, які характеризують створення і використання фінансових ресурсів в економіці держави, її фінансовий стан, результати господарської діяльності підприємницьких структур, рівень доходів населення, розподіл і перерозподіл валового національного продукту за допомогою фінансів.

Сукупність фінансових показників становить систему. Вони поділяються на:

зведені:

а) загальнодержавні;

б) галузеві;

в) територіальні.

2) індивідуальні.

Зведені характеризують явища і процеси на макрорівні (загальний обсяг фінансових ресурсів, доходів та видатків бюджету, грошових нагромаджень в економіці держави).

Індивідуальні деталізують зведені і доповнюють їх: показник загального обсягу ресурсів деталізуються у показниках прибутку, різних видів податків і відрахувань; доходи бюджету деталізуються в таких індивідуальних показниках, як платежі населення, підприємств; видатки - соціальні гарантії, соціально-культурні потреби, на розвиток народного господарства, управління.

Упровадження в практику управління економікою широкого кола фінансових показників дає можливість створити основу нормативної бази планування і прогнозування, контролю за використанням фінансових ресурсів.

3.6. Фінансовий контроль

Фінансовий контроль - це діяльність державних органів і недержавних організацій для забезпечення законності, фінансової дисципліни і доцільності при мобілізації, розподілі і використанні грошових коштів і пов’язаних з цим матеріальних цінностей. З його допомогою виявляється правопорушення і притягаються до відповідальності винні особи.

Правовою основою здійснення фінансового контролю є Конституція України, в якій визначені принципи, основні права та обов’язки державних органів і громадських організацій у галузі контролю.

Одне з основних призначень фінансового контролю - забезпечення своєчасного, найбільш ефективного, повного збирання грошових коштів, сприяння їх збільшенню, та раціональному розподілу, доцільному, найбільш ефективному ощадливому використанню.

Залежно від часу проведення фінансовий контроль може мати три форми:

- попередній — здійснюється на стадії розробки прогнозних розрахунків бюджету і плану. Метою є перевірка обгрунтованості розрахунків і пошук можливостей ефективного їх використання;

- поточний — застосовують у ході виконання прогнозних і планових передбачень. Мета - домогтися найбільш раціонального використання фінансових ресурсів і виявити резерви збільшення доходів і зменшення видатків;

- наступний контроль — здійснюється при розгляді бухгалтерської і статистичної звітності. Мета - оцінка досягнутих результатів і розробка стратегії на майбутнє.

Основними методами фінансового контролю є перевірка і ревізія.

Перевірка - це обстеження і вивчення окремих ділянок фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання. Наслідки перевірки оформляються довідкою або доповідною запискою.

Ревізія (від латинського “revisio” - перегляд) - метод документального контролю за фінансово-господарською діяльністю підприємства, установи, організації, дотримання законодавства з фінансових питань, достовірністю обліку і звітності, спосіб документального викриття недостач, розтрат, привласнень та крадіжок коштів і матеріальних цінностей, попередження фінансових зловживань. За наслідками ревізії складається акт.