Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

4.2. Склад фінансових ресурсів суб’єктів господарювання. Розмежування коштів на власні та залучені

Фінансові ресурси підприємств - це грошові фонди цільового призначення, які формуються у процесі розподілу і перерозподілу сукупного суспільного продукту і використовуються у статутних цілях підприємства.

Загальна сума фінансових ресурсів кожного підприємства складається з таких елементів:

статутний фонд;

резервний фонд;

спеціальні фонди (фонд накопичення, фонд споживання);

кошти, надані підприємству в порядку внутрішньогалузевого перерозподілу;

нерозподілений прибуток у господарському обігу;

кредиторська заборгованість усіх видів, включаючи заборгованість з бюджетних платежів, з відрахувань на соціальне страхування, робітникам і службовцям з оплати праці, а також за виданими векселями;

короткострокові та довгострокові кредити комерційних банків;

централізовані та децентралізовані кошти для фінансування капітальних вкладень;

кошти від реалізації власних цінних паперів (облігацій, крім акцій, виручка від реалізації яких включається до статутного фонду).

Залежно від джерел, кошти підприємств поділяються на власні та залучені. До залучених коштів належать ті, які потрібно повертати, тобто боргові зобов’язання (банківські кредити, кредиторська заборгованість усіх видів). Всі інші кошти виступають як власний капітал (статутний фонд, інші грошові фонди цільового призначення, доход від іншої діяльності).

Дізнатись про те, яка сума фінансових ресурсів (власних і позичених) є у розпорядженні підприємства, можна, підрахувавши їх за балансом підприємства.

4.3. Виручка від реалізації продукції, робіт та послуг, її розподіл

Нормальне функціонування підприємства можливе лише за умови, що вироблена на ньому продукція (товари, послуги) знайшли на ринку споживачів, передано їм і одержано від них кошти.

Виручка - це сума грошей, яка поступає на рахунок підприємства у банку за реалізовану продукцію, виконані роботи і надані послуги.

Підприємства реалізують свої товари й послуги відповідно до укладених договорів безпосередньо зі споживачами, органами матеріально-технічного постачання і збуту, торгівлі, через товарні біржі, а також через власну мережу продажу продукції, виконання робіт та надання послуг. Певна частина продукції державних підприємств інших форм власності реалізується через систему державних контрактів і державних замовлень.

Найчастіше оплата виражається надходженням від покупця грошей у безготівковій формі на розрахунковий рахунок підприємця-продавця. Якщо підприємство експортує продукцію й одержує виручку в іноземній валюті, вона потрапляє на його спеціальний валютний рахунок. Валютні рахунки відкриваються підприємствам у комерційних банках за наявності у них ліцензій (дозволу) Національного банку України на виконання операцій з іноземною валютою.

Від надходження виручки залежать стійкість фінансового стану підприємства, стан його оборотних засобів, розмір прибутку, своєчасність розрахунків з бюджетом, позабюджетними фондами, банком, постачальниками, робітниками та службовцями. Несвоєчасне надходження виручки призводить до затримки розрахунків, штрафів та санкцій, що у кінцевому підсумку означає не лише втрати прибутку даного підприємства, але й зупинки в роботі інших підприємств.

Величина виручки залежить від таких факторів:

у сфері виробництва: обсягу виробництва, якість продукції, її асортимент, ритмічність випуску;

у сфері обертання: ритмічність відгрузки, своєчасне оформлення транспортних та розрахункових документів, терміни документообороту, дотримання умов договору, оптимальні форми розрахунків, рівень цін;

не залежні від діяльності підприємства: порушення договорів постачальниками матеріально-технічних ресурсів, недоліки у роботі транспорту, несвоєчасна оплата продукції.

Виручка надходить за оптовими цінами і планується за такою формулою:

В = З1 + ТП - З2,

де ТП - товарна продукція в плановому році, (періоді) визначається множенням кількості виробів в асортименті на оптову ціну за одиницю; (Р Цопт=ТП)

З1 - залишок нереалізованої продукції на початок планового року;

З2 - залишок на кінець планового року;

З1 і З2 - визначаються за балансом по виробничій собівартості і перераховуються по оптовим цінам.

k - коефіцієнт перерахунку, який дорівнює відношенню вартості продукції в оптових цінах до її виробничої собівартості.

Виручка - ПДВ - АЗ - С/сть -Ам= Прибуток від реалізації

Пр. від реал. + Пр. від ін. реал. + Пр. від позареал. оп. = Балансовий пр.

Зменшення балансового прибутку на суми: