Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Самостійна робота студентів

Пропонується підготувати реферат та зробити на їх основі доповіді за такими темами:

Державний борг України: зміст, причини виникнення, можливі шляхи виходу із ситуації, що склалася за останні роки

Тема № 12. Страхування та страховий ринок

12.1. Економічна необхідність і суть страхування

Економічна категорія страхування є складовою частиною категорії фінансів. Але якщо фінанси пов’язані з розподілом і перерозподілом доходів та накопичень, то страхування охоплює лише сферу перерозподілу.

Елементи системи страхування:

Страховик - це юридична особа, яка одержала ліцензію на право здійснення страхової діяльності;

Страхувальник - це фізична особа, яка платить страхові внески і при настанні страхового випадку має право на страхове відшкодування.

Страховий ризик - це подія, внаслідок настання якої проводиться страхування.

Страховий випадок - це подія, у разі настання якої виплачується страхове відшкодування.

Страховий фонд - сукупність виділених зарезервованих грошових засобів.

Можна виділити наступні ознаки, що характеризують таку категорію, як страхування:

при страхуванні виникають грошові перерозподільнівідносини, які зумовлені можливістю настання непередбачених подій, тобто страхових випадків, які можуть нанести матеріальні збитки н/г і населенню;

при страхуванні здійснюється розклад нанесених збитків між учасниками страхування, який носить замкнутий характер;

страхування передбачає перерозподіл збитків як між територіальними одиницями, так і в часі (страхові фонди певних територій формуються кожен рік, так як невідомо, коли трапиться страховий випадок);

повернення коштів, мобілізованих у страховий фонд (трапилось нещастя - виплачується страхова сума);

Страхування - це сукупність особливих замкнутих перерозподільних відносин між його учасниками з приводу формування за рахунок грошових внесків цільового страхового фонду призначеного для покриття можливих збитків, нанесених суб’єктам господарювання чи фізичним особам, або вирівнювання втрат у сімейних доходах у зв’язку з наслідками страхових випадків, що відбулися.

12.2. Функції що виконує страхування

Страхування виступає як метод страхового захисту сімей, громадян, їх майна, майна підприємств і т.д., тобто страхування пов’язане з покриттям матеріальних збитків з одного боку і втрат в сімейних доходах з іншого.

Сутність страхування проявляється в його функціях:

1) ризиковій;

2) попереджувальній;

3) зберігаючій.

Ризикова - це головна функція, оскільки страховий ризик як вірогідність збитків пов’язаний з основним призначенням страхування з надання грошової допомоги господарствам, громадянам, що постраждали.

Попереджувальна функція - суть її в тому, що частина страхового фонду використовується на зменшення, спинення наслідків страхового ризику.

Зберігаюча функція - страхування на дожиття (збереження грошових сум до весілля і т.д.) - дозволяє реалізувати збережені грошові кошти.

Можна ще назвати контрольну функцію, яка контролює строго цільове використання коштів.

12.3. Форми страхування. Класифікація форм страхування

Страхування може проводитись у таких формах:

1) обов’язковій;

2) добровільній.

Суспільство в особі держави встановлює види обов’язкового страхування, тобто обов’язковість внесення певним колом страхувальників фіксованих страхових платежів (страхування 37% майна с/ підприємств, соціальне страхування, страхування пасажирів і військовослужбовців.

Добровільне - це види страхування, які обирає сам суб’єкт (страхування майна громадян).

Усю сукупність страхових відносин можна поділити на 5 галузей, які в свою чергу поділяються на підгалузі:

1) майнове страхування (об’єктом виступають матеріальні цінності):

1.1. страхування майна підприємств і організацій;

1.2. страхування майна сільськогосподарських підприємств (врожаї с/г культур, багаторічні насадження, с/г тварини у розмірі 70% від їх балансової вартості);

1.3. страхування майна кооперативів і громадських організацій;

1.4. страхування майна громадян (обов’язковому страхуванню підлягає 40% їх вартості, 60% можна застрахувати добровільно).

2) соціальне страхування (страхування пенсій, пільг) — вид обов’язкового страхування, його призначення - в необхідності матеріального забезпечення громадян, які в силу певних причин не можуть приймати участь у суспільно-корисній праці і не можуть за рахунок своєї праці підтримувати своє існування.

Кошти соціального страхування використовуються у вигляді виплат, фінансування послуг і надання пільг:

1) виплати - це пенсії та виплати по лікарняних листах (по вагітності);

2) фінансування послуг - послуги закладів охорони здоров’я для відновлення працездатності, проведення оздоровчо-профілактичних заходів;

3) пільги - пільгові послуги для протезування, трудового навчання і працевлаштування інвалідів, надання їм юридичної допомоги, послуги інтернатів тощо.:

3) особисте страхування:

3.1. особисте страхування (добровільне страхування життя, страхування на певний строк дітей, до весілля. Страхову суму встановлює той, хто страхується. Особисте страхування може бути і обов’язковим - страхування пасажирів, військовослужбовців тощо);

3.2. страхування від нещасних випадків.

4) страхування відповідальності (раніше не було):

4.1. страхування заборгованості (кредитних ризиків). Суть його полягає в тому, що на страхування приймається ризик непогашення позичальником отриманих кредитів і % по них. Договір передбачає погашення від 50 до 90% суми непогашеного кредиту;

4.2 страхування громадської відповідальності на випадок завдання битків третім особам (водіїв автотранспортних засобів, підприємців перед робітниками по найму, авіаперевізників, забруднення навколишнього середовища);

4.3. страхування власників джерел підвищеної небезпеки (підприємств-виробників хімічних речовин).