Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

1.5. Взаємозв’язок фінансів з іншими економічними категоріями

Процес вартісного розподілення суспільного продукту, в ході якого створена у виробництві вартість поділяється між суб‘єктами господарювання дуже складний. В силу цього він здійснюється за допомогою різних економічних категорій, кожна із яких виконує специфічну притаманну тільки їй роль.

Фінанси, приймаючи участь у вартісному розподіленні, тісно пов‘язані і взаємодіють з такими категоріями, як ціна, заробітна плата, кредит.

Вихідним моментом прояву фінансових відносин виступає процес первинного розподілу вартості на складові її елементи і створення різних форм грошових доходів і фондів. Щоб цей процес міг початися, створена у виробництві вартість (продукція) повинна бути реалізована. Економічним інструментом, завдяки якому вартість продукту стримує грошове (вартісне) вираження, є ціна. Саме вона визначає конкретну величину грошових коштів, які поступають у той чи інший сектор економіки, тому чи іншому власнику.

Будучи кількісною мірою створюваної у виробництві вартості, її грошовим вираженням, ціна зумовлює пропорції майбутнього вартісного розподілу, а фінанси, базуючись на пропорціях, виступають інструментом, який реалізує ці пропорції.

У розподіленні вартості суспільного продукту приймає участь і заробітна плата. Ця форма розподілення обумовлена необхідністю формування доходів конкретних робітників, в залежності від кількості і якості затраченої праці. Фінанси ніби «допомагають» з/платі формувати фонд оплати праці, відділяючи його від останніх грошових фондів підприємства, а з іншої сторони, з/плата, нарахування якої по часу не співпадає з виплатою, виступає джерелом формування частини фінансових ресурсів підприємства.

Наявність загальних рис у фінансів і кредиту зумовлює їх тісний взаємозв‘язок і взаємодію у розподільчому процесі. Так, якщо підприємству не вистачає коштів для нормального здійснення виробничого процесу і розширення виробництва, вони використовують банківські кредити. Тимчасово вільні фінансові ресурси підприємств і організацій зберігаються у закладах банків, що дозволяє раціонально використовувати їх як кредитні засоби, для задоволення потреб народного господарства.

Рекомендована література до теми

  1. Антикризисное управление: от банкротства к финансовому оздоровлению. /Под ред. Г.П. Иванова. - М.: Закон и право, ЮНИТИ. - 1995.

  2. Безгубенко Л.М. До питання про суть фінансів. Ж/л “Фінанси України” № 1, 98.

  3. Василик О.Д. Теорія фінансів: Підручник – К.: НІОС – 2000.

  4. Василик О.Д. Державні фінанси України. - К.: Вища школа. - 2002.

  5. Долан Э. Дж., Линдсей Д. Макроэкономика. /Пер. с англ. Лукашевича и др. Под общ. ред. Лисовика и др. - С.-Пб. - 1994.

  6. Дорибуш Р., Фішер С. Макроекономика. /Пер. з англ. К.: Основи. - 1996.

  7. Кол. авторів. Реформа фінансово-кредитної системи перехідної економіки. Збірник наукових праць. - Луцьк. - 1997.

  8. Общая теория финансов. /Под ред. Л.А. Доробзиной. - М.: Банки и биржи. ЮНИТИ. - 1995.

  9. Сорос Дж. Алхимия финансов. /Пер. с англ. - М.: ИНФРА - М. - 1996.

  10. Сумароков В.М. Государственные финансы в системе макроэконо-мического регулирования. М.: Финансы и статистика. - 1996.

  11. Финансы. Учебное пособие. /Под ред. А.М. Ковалевой . - М.: Финансы и статистика. - 1996.

  12. Финансы. /Под ред.М.В. Радионовой. - М.: Финансы и статистика. - 1995.

  13. Хэррис Д.М. Международные финансы. /Пер. с англ. - М.: Информ-изд. дом “Фимень”. - 1996.