Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

5.3. Роль державних фінансів в умовах перехідної економіки

Ринкова економіка привела до посилення ролі фінансів.

По-перше, з виникненням нових господарських суб’єктів поряд з традиційними виникають нові групи фінансових відносин, взаємозв’язки між ними укладаються.

По-друге, фінанси стають самостійною сферою грошових відносин, набуваючи певної відокремленості.

Це зумовлено тим, що в ринкових відносинах гроші (матеріальна основа фінансів), виконуючи функцію засобу обігу, стають капіталом, тобто самозростаючою вартістю.

По-третє, відбувається зміна пріоритетів, поступове зниження ролі фінансів на макрорівні і зростання значення фінансів на макрорівні.

Роль державних фінансів в економіці країни визначається тим, яку величину фінансових ресурсів держава мобілізує у своє розпорядження. Джерелом створення фінансових ресурсів є валовий внутрішній продукт.

Фінансові ресурси – це грошові фонди, які створюються в процесі розподілу, перерозподілу і використання валового національного продуту, створюваного за певний період в державі.

В розпорядженні держави знаходяться не всі ресурси, що є в державі. Держава розпоряджається ресурсами бюджетної системи і різних видів централізованих і децентралізованих фондів, а також державних фінансових інститутів (НБУ, державні страхові органі, державні кредитні установи).

За структурою джерел фінансові ресурси умовно поділяються на три частини: перша і основна частина – це грошовий вираз вартості чистого доходу, створеного в державі (прибуток, відрахування до державних централізованих фондів цільового призначення, доходи від зовнішньоекономічної діяльності).

До другої частини належить частина фонду споживання, що перерозподіляється за допомогою фінансів (прибутковий податок з громадян, податок на додану вартість, акцизний збір, плата за землю, податок з власників транспортних засобів, місцеві податки і збори).

Третя частина фінансових ресурсів являє собою відрахування, що включаються до собівартості продукції (амортизаційні відрахування, відрахування на геологорозвідку, плата за воду, плата за землю тощо.)

Аналіз структури джерел фінансових ресурсів у взаємозв’язку із структурою валового внутрішнього продукту має велике теоретичне і практичне значення, й дозволяє визначити рівень участі фінансів у розподільних процесах та оцінити ефективність функціонування фінансового механізму. все це значно розширює інформаційну базу для розробки фінансових показників ефективності економіки і розробки на їх основі напрямів фінансової політики держави.

Рекомендована література до теми:

  1. Василик О.Д. Теорія фінансів: Посібник. – К.: - НІОС, 2000.

  2. Василик О.Д., Павлюк К.В. Державні фінанси України: Підручник. -К.:- НІОС, 2002.

  3. Данілов О.Д., Фліссак Н.П. Податкова система та шляхи її реформування: Навч. посібник. – К.: Парламентське видавництво, 2001.

  4. Єпіфанов А.О., Сало І.В., Д‘яконова І.І. Бюджет і фінансова політика України: Навч. посібник.- К.: Наукова думка, 1997.

  5. Кравченко В.І. Місцеві фінанси України. Навч. посібник - К.: Знання 1999.

  6. Опарін В.М. Фінанси (загальна теорія). Навч. посібник - К.: КНЕУ, 1999.

  7. Податкова система України / За ред. Федосова В.М. - К.: Либідь, 1994.

  8. Финансы Учебное пособие / Под ред. А.М.Ковалевой /. -М.: Финансы и статистика, 1999 .

  9. Финансы предприятий / Под ред. Е.И.Бородиной.- М.: ЮНИТИ, 1995.

  10. Ходаківська В.П., Данілов О.Д. Ринок фінансових послуг: Навч. посібник. – Ірпінь, 2001.

План семінарських занять