Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

9.2. Територіальне зведене фінансове планування

Економічне обґрунтування розмірів ресурсів, які підлягають мобілізації до місцевих бюджетів, потребує достовірної інформації про утворення і рух фінансових ресурсів на певній території. Цього можна досягти лише при розробці зведеного територіального фінансового плану, який відображає джерела ресурсів і напрями використання їх в цілому на відповідній території, незалежно від форм власності та рівня підпорядкованості господарюючих суб’єктів.

Інформаційною базою для територіального зведеного фінансового планування є: дані фінансових, кредитних, статистичних органів, економічні нормативи і ліміти з основних показників розвитку регіону, показники проектів планів економічного і соціального розвитку території, дані балансів доходів і видатків усіх підприємств і організацій, розташованих на території, незалежно від форми власності і відомчого підпорядкування.

Територіальне планування має бути основою для вироблення заходів з активізації політики у галузі податків, інвестицій, підвищення життєвого рівня населення та його соціального захисту. Важлива його роль також як інформаційної бази для встановлення раціональних фінансових взаємовідносин з державним бюджетом.

9.3. Місцеві бюджети, їх зміст і роль

На сучасному етапі підвищується роль регіональних органів влади у господарському і культурному будівництві. Вони отримали великі права в області керівництва господарством і соціально-культурним будівництвом на підвідомчій території, здійснюють керівництво житловим будівництвом, комунальним господарством, народною освітою, охороною здоров’я, проводять заходи по благоустрою сіл і міст, організовують роботи в області шляхового будівництва.

Сформувалось і закріпилось нове поняття - самоуправління, покликане забезпечити розвиток ініціативи і самостійності громадян у рішенні питань соціально-економічного розвитку територій, охорони навколишнього середовища.

Місцеві бюджети - головна фінансова база, що зосереджена у розпорядженні місцевих Рад народних депутатів та органів місцевого і регіонального самоврядування, які складають, розглядають, затверджують і виконують свої бюджети, розпоряджаються переданими в їх підпорядкування підприємствами і отримують від них доходи.

Економічна сутність регіональних бюджетів проявляється у їх призначенні. Вони виконують наступні функції:

формування грошових фондів;

розпорядження і використання цих фондів між галузями народного господарства;

контроль за фінансово-господарською діяльністю підприємств і організацій.

9.4. Доходи і видатки місцевих бюджетів

Доходи місцевих бюджетів формуються за рахунок закріплених і регулюючих джерел:

основу закріплених доходів складають місцеві податки і збори, платежі з прибутку підприємств місцевого підпорядкування;

регулюючі доходи місцевих бюджетів можна систематизувати у вигляді:

Регулюючі доходи

Закріплені доходи не являються основним джерелом формування регіональних бюджетів. Але необхідно зазначити, що деякі види місцевих податків і зборів будуть рости, наприклад податок з власників майна. Таким же являється земельний податок. Мета його - сприяти підвищенню рівня благоустрою територій населених місць.

До числа головних регулюючих доходів місцевих бюджетів входять відрахування від податку на добавлену вартість; акцизів, податку на прибуток підприємств по ставках, визначених законами республік.

Так як темпи росту видатків регіональних бюджетів перевищують темпи їх доходів, виникає необхідність у дотаціях з вищестоящих бюджетів.

Видатки регіональних бюджетів:

асигнування підприємств житлово-побутового господарства;

асигнування соціально-культурних установ;

фінансування місцевої виробничої бази;

фінансування установ народної освіти і охорони здоров’я;

витрати на науку;

витрати на житлово-комунальне будівництво;

розвиток комунального господарства і торгівлі;

асигнування на охорону навколишнього середовища;

фінансування заходів на розвиток систем водопостачання і каналізації, сміттєпереробці та захороненню побутових відходів, захисту водних, лісних, земельних ресурсів від результатів господарської діяльності.