Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3140 Менеджмент.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Рішення

Рис.8.1 - «Чиста вертикаль»

Переваги

Недоліки

  1. простота і зрозумілість зв'язків

  2. оперативність прийняття і виконання рішень

  1. закритість інформації, що обґрунтовує рішення

  2. виключення підлеглих із процесу ухвалення рішення

Вона виправдана й ефективна в армії, в інших воєнізованих структурах і в організаціях – носіях державної таємниці, але не прийнятна в господарських організаціях.

Відомо, що робота робиться ефективніше в тому випадку, коли виконавець знає, що і для чого він робить, і сам бере участь у прийнятті рішень. Участь працівників у прийнятті рішень у межах їхньої компетентності – один з факторів ефективного функціонування організації.

2-й тип – «коло» (рис.2.2). Цей тип характеризується використанням колективного розуму. Ролі відправника й одержувача увесь час переходять від одного до іншого.

Кожен учасник обговорення проблеми виступає в двох обличчях – відправника й одержувача одночасно. Такий тип комунікацій особливо ефективний тоді, коли потрібно сформулювати нестандартну слабоструктуровану систему.

Рис.8.2 - «Коло»

Переваги

Недоліки

  1. одночасність надходження інформації і її інтелектуальної обробки

  2. колективність обговорення і формулювання проблеми, вибору її рішення

  3. відкритість інформації

мінімізація помилки в розумінні проблеми і можливостей її рішення

  1. розпилення проблеми і її рішення

  2. відсутність персональної відповідальності

3-й тип – «колесо» (рис.2.3). Від другого він відрізняється тим, що в ньому є присутнім керівник, офіційний чи обраний зі складу групи. Він керує обговоренням – його змістом і комунікаціями, що відповідають змісту. Обмін інформацією – обговорення – між членами групи можливе і часто необхідне, але в режимі управління процесом підготовки ухвалення рішення.

Рис. 8.3 – «Колесо»

Переваги

Недоліки

концентрація волі і відповідальності в одному обличчі

обмеження волі членів групи і зв'язане з цим обмеження інформації

4-й тип комунікаційних мереж – «ієрархічна вертикаль» (рис.2.4). Він вбирає в себе достоїнства перших трьох, упорядковує їх відповідно до ієрархії побудови керування в організації й організує зв'язку в такому порядку, що відповідає функціям і можливостям кожного організаційного підрозділу керування.

Цей тип комунікаційних мереж присутній складним організаціям – державним, місцевим органам влади, великим підприємствам.

Рис. 8.4 - «Ієрархічна вертикаль»

Переваги

Недоліки

  1. організований демократизм управління

  2. відповідність організації управління складності об'єкта управління

Таким чином, вибір придатного для даної організації способу зв'язку учасників комунікаційного процесу враховує наступні обставини:

  • час,

  • надійність,

  • відношення членів організації до прийнятого в її комунікаційній схемі.

Це означає, що для нормального життя організації і рішення нею своїх проблем інформація від керівника до безпосереднього виконавця і назад не повинна «застрявати» на проміжних рівнях керування; вся інформація повинна доходити по призначенню, а будь-яка помилка в роботі виявляється швидко, тоді не прийдеться переробляти роботу всієї групи; люди повинні бути задоволені існуючими комунікаціями.