Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3140 Менеджмент.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Функції менеджменту

Термін «функція» походить від латинського «functio» і позначає «діяльність», «робота». У теорії і практиці сучасного менеджменту організації його функції очолюють одне з центральних місць, тому що розкривають сутність і зміст управлінської діяльності на всіх рівнях.

Уперше поняття «управлінська функція» було введено в теорію менеджменту французьким дослідником в області менеджменту А. Файолем. Він запропонував формалізований опис роботи менеджера в організаціях, виділив характерні для них види діяльності чи функції: планування, організацію, керівництво, координацію і контроль.

Виникнення функції менеджменту – це результат поділу спеціалізації праці в цій сфері. Функції спрямовані на досягнення основної мети і відповідають на питання, що робиться чи повинне робитися в системі менеджменту на окремих його стадіях.

Ключовими функціями є:

  • планування,

  • організація,

  • мотивація,

  • контроль.

Іноді вказується більше число функцій, але будь-які інші види управлінської діяльності працюють на ці основні функції. Виконання всіх цих функцій пронизано процесами прийняття рішень і процесами передачі інформації (комунікаціями).

Планування. Це стадія процесу управління, на якій визначаються цілі діяльності і необхідні для цього засоби і дії. Плануванням прокладається курс, по якому організація буде йти, щоб досягти мети.

Римський філософ Сенека один раз висловився: «Коли не знаєш, яка гавань тобі потрібна, будь-який вітер тобі буде побіжним».

Організація.Ця функція націлена на те, щоб запровадити намічені плани в життя. Вона припускає формування структури організації, чи визначення того, хто саме повинний виконувати кожне конкретне завдання, і також забезпечення всім необхідним для нормальної роботи – персоналом, устаткуванням, завданнями, коштами й ін.

Мотивація.Для забезпечення успішного виконання роботи і просування до наміченого в планах цілям менеджер повинний спонукувати людей ефективно трудитися. Для цього здійснюється матеріальне і моральне стимулювання, створюються умови для прояву активності працівників і їхніх саморозвитків.

Контроль.Це управлінська діяльність, що полягає в перевірці і зіставленні фактичних результатів із заданими. Ця функція здійснюється через спостереження, перевірку всіх сторін діяльності, облік і аналіз. За даними контролю коректуються раніше прийняті рішення.

Як було сказано вище, усі функції «цементуються» діями менеджера по прийняттю рішень і комунікаціями. Функції знаходяться у визначеному круговороті і складають замкнутий цикл менеджменту. Функції взаємно зв'язані і взаємообумовлені: жодної ланки з цього управлінського ланцюга не викинеш.

Взаємозв'язок функцій і циклічність процесу управління виявляється в тому, що рух від стадії планування до контролю можливий лише шляхом виконання робіт, зв'язаних з організуванням процесу і мотивуванням працюючих. Результати контролю дають імпульси плануванню, корекції всієї іншої діяльності по виконанню функцій. Практично функції взаємопроникають: у будь-якому плані завжди мається стадія організування, тобто створення реальних умов для досягнення запланованих цілей; без планів неможливо контролювати результати; контроль для персоналу може бути могутнім мотиваційним фактором і т.д. Схематично цикл менеджменту зображений на рис 1.1.

Рис. 1.1. Цикл менеджменту