Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Broshura_2009_doc.doc Педагогика ответы.doc
Скачиваний:
120
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
625.66 Кб
Скачать

16. 3Агальні поняття про методи, прийоми та засоби навчання. Класифікація методів навчання.

Метод із грецької "спосіб" – шлях досягнення поставленої мети. Спосіб спільної діяльності учня і вчителя. Направленості метода: викладання і навчання.

Прийом - це частина методу.

Засіб навчання – навчальний посібник - джерела надбання знань (слово, комп'ютер, підручник, наочність)

Форми навчання - урок, домашнє завдання, індивідуальні заняття. Методи - категорія історична тобто змінюється в процесі розвитку людства:

  • в середні століття - словесно - догматичні методи,

  • капіталізм - методи наглядного, трудового навчання,

  • сучасність - методи проблемного навчання

Етапи Розвитку методів:

1. 20-ті роки Поділяли на активні - творчі (вправи, письмо, спілкування) і пасивні - готові знання (розповідь, пояснення, наочні методи).

2. 30-60-ті роки. З'являються нові класифікації за дидактичною метою: метод закріплення знань, осмислення, первоначального освоєння, за джерелом знань: словесні (розповідь, пояснення, лекція, бесіда робота з книгою), наочні (ілюстрація, демонстрація), практичні (вправи, лабораторні роботи, екскурсії).

3. 60-ті роки Методи навчання діляться на:

- методи організації навчальної діяльності (словесні, наочні, практичні, індуктивні, дедуктивні, репродуктивні і пошукові);

  • методи стимуляції (метод стимуляції інтересу до навчання - учбова дискусія, пізнавальна гра; метод стимуляції обов’язку і відповідальності - заохочення, покарання, вимога);

  • методи контролю і самоконтролю (усно, письмово, лабораторні і практичні роботи);

- бінарні методи (4-рівня: інформаційний, дослідницький, евристичний -пошуковий, проблемний - аналітичний).

17. Характеристика дидактичних методів організації та здійснення навчально-пізнавальної діяльності.

Метод навчання - шлях досягнення поставленої мети; спосіб упорядкованої взаємодії вчителів та учнів, за допомогою якого вирішуються проблеми освіти, виховання і розвитку в процесі навчання. Методи організації та здійснення навчально-пізнавальної діяльності охоплюють сукупність методів навчання, спрямованих на передавання і засвоєння учнями, студентами знань, формування умінь і навичок.

За джерелом передачі та сприймання навч-ї інформації

За логікою передачі та сприймання навч-ї інформації

За ступенем сам-ті мислення школярів під час оволодіня знаннями

За ступенем керівництва навч-ю роботою учнів

Словесні:

  • розповідь

  • бесіда

  • лекція

Наочні:

- Ілюстрації

-демонстрування

Практичні:

  • досліди

  • вправи

  • лабор.роботи

  • навч.-виробн.праця

Індуктивні

Дедуктивні

Репродуктивні

Творчі

Проблемно-пошукові

-Навч.праця під керів-м учителя

- сам ост.роб.учнів

- робота з книгою

- письмові роботи

- лаборант.роботи

- виконання трудових завдань

Словесні методи навчання (пояснення. розповідь, лекція, бесіда, робота з підручником).

Пояснення. З їх допомогою розкривають зміст фактів і явищ, законів, правил, понять, підводять до розуміння складних питань, до висновків і узагальнень, які не під силу учням, студентам. Пояснення часто суііроводжується різними засобами унаочнення, спєютереженням, дослідами.

Ротовідь - монологічна форма передавання знань. Розповідь включає точний опис, оповідь, логічне обґрунтування фактів. Види: художня розповідь - образний переказ фактів, вчинків дійових осіб;

  • науково-популярна розповідь - передбачає теоретичний аналіз певних явищ; описова розповідь - послідовне викладення ознак, особливостей предметів і явищ навколишньої дійсності.

Учитель має оперувати достовірними науковими фактами, виділяти головну думку, говорити доступно і емоційно. Обов'язкова вимога -складання плану.

Лекція — усний виклад великого за обсягом, складного за логікою навчального матеріалу. За дидактичним призначенням може бути; вступними, тематичними, оглядовими, заключними. Бесіда - метод навчання, при якому вчитель за допомогою вміло поставлених запитань спонукає учнів, студентів до відтворення набутих раніше знань, самостійних висновків й узагальнень на основі засвоєного матеріалу. За призначенням розрізняють такі види;

  • вступна бесіда) базується на спостереженнях, організованих учителем на уроках за допомогою наочних посібників, записів ти дошці, на матеріалі текстів літературних творів, документів); бесіда-повторення(використовується для закріплення матеріалу); контрольна бесіда (для перевірки засвоєння знань). Робота з підручником - самостійна робота учнів, студентів із друкованим текстом дає змогу глибоко осмислити навчальний матеріал, закріпити його, виявити самостійність і навчанні.

Наочні методи навчання ілюстрація, демонстрування, самостійне спостереження).

Ілюстрування - демонстрування ілкхлрованих посібників, плакатів, географічних та історичних карт. схем, рисунків на дошці, картині; фотографій, моделей та ін.)

Демонстрування - показ матеріалів у дйнамщі(використання приладів, дослідів, технічних установок та ін. Сашктіине спостереження -безпосередні самостійне сприймання явиш дійсності у процесі навчання. -.Практичні методи навчання)вправи, лабораторні роботи, практичні роботи, дослідні роботи).

Вправи — багаторазове повторення певних дій або видів діяльності з метою їх засвоєння, яке спирається на розуміння і супроводжується свідомим контролем і коригуванням Види: підготовчі, вступні, пробні, тренувальні, творчі, контрольні Лабораторна робота - одна з форм вивчення явищ природи за допомогою спеціального обладнання, пов'язує теорію з практикою, озброює методами дослідження в природних умовах, формує навички використання приладів, учить обробляти результати вимірювань і формулювати правильні наукові висновки і пропозиції. Практична робота. На ній педагог організовує детальний розгляд окремих теоретичних висновків навчального предмета й формує уміння та навички їх практичного застосування. Дослідна робота - передбачає індивідуалізацію навчання, розширення обсягу знань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]