Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Broshura_2009_doc.doc Педагогика ответы.doc
Скачиваний:
120
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
625.66 Кб
Скачать

40. Методи стимулювання виховання. Педагогічні вимоги до їх застосування.

Методи виховання:

Ці методи виконують функції регулювання, коригування і стимулювання поведінки й діяльності вихованців:

  1. Змагання – ґрунтується на природній схильності дітей до здорового суперництва і самоутвердження в колективі. Воно організовує, згуртовує колектив, спрямовує на досягнення успіхів, навчає перемагати, змушує відстаючих підтягуватися до рівня передових, а передових надихає на нові успіхи. Форми змагання: конкурси, олімпіади, фестивалі, огляди худ-ї сам-ті, вікторини, спартакіади.

  2. Заохочення – схвалення позитивних дій і вчинків з метою спонукання учнів по повторення. Мета – спрямування поведінки учня у потрібне русло, посилення прагнення до позитивних вчинків. Види заохочення: подяка директора (за наказом), фото на дошку відмінників навчання, нагородженя грамотою, цінним подарунком, золотою чи срібною медаллю після закінчення школи.

  3. Покарання – несхвалення, осуд негативних дій та вчинків з метою їх припинення, або недопущення в майбутньому. Види покарань: догана за наказом директора, усне зауваження (директора, заступника, учителя, кл.керівника), зауваження із записом у щоденнику, зниже6ння оцінки за поведінку, виключення зі школи.

41. Умови вибору методів виховання.

У використанні методів виховання не може бути конкретних рецептів. Треба вивчати закони психічних явищ, зіставляти власні дії з соціально-психологічними законами та обставинами. Дбаючи про оптимальний вибір методу, слід мати на увазі, що жоден з них не слід універсалізувати, а використовувати систему методів.

Вибір конкретних методів:

  • має узгоджуватися із завданнями і змістом виховного заходу;

  • конкретними умовами, в яких здійснюється виховний вплив;

  • відповідати віковим та індивідуальним особливостям учнів;

  • враховувати особливості учнівського колективу.

42. Дитячий колектив, його ознаки, структура, типи. Розробка теорії колективу в працях А.С.Макаренка і В.О.Сухомлинського.

Колектив – це організована група людей, об’єднаних спільними соціально-значущими цілями, професійними та соціальними інтересами, ціннісними орієнтаціями, спільною соціально-значущою діяльністю та спілкуванням, взаємною відповідальністю.

Ознаки кол-ву:

  1. Наявність суспільно-значущої мети. Мета обов’язково співпадає з суспільними цілями, підтримується суспільством, державою, не перечить конституції і законам держави.

  2. Загальна спільна соціально-значуща діяльність, для досягнення поставленої мети, загальна організація даної діяльності. Люди об’єднуються у колективи щоб швидше досягти поставленої мети. Членів кол-ву відрізняє висока особиста відповідальність за результати спільної діяльності.

  3. Відносини відповідальної залежності – специфічні відносини, які відображать єдність не тільки мети і діяльності (робоче єднання), а й пов’язаних з ними переживань, оціночних суджень (моральна єдність).

  4. Спільний виборний керівний орган – обирається при прямому, відкритому голосуванні з найбільш авторитетних. В кол-ві встановлюються демократичні відносини.

Функції кол-ву:

  1. Організаторська (об’єднання для виконання певних завдань).

  2. Виховна – створення оптимальних умов для всебічного виховання, психічного і соціального роз-ку особ-ті.

  3. Стимулююча – формування морально-ціннісних стимулів діяльності особистості, регулює поведінку членів кол-ву, сприяє формуванню цілеспрямованості, волі, гуманності, працьовитості, совісності, чесності, гідності.

У школі типи колективів:

1. навчальні – класний, загально шкільний, предметних гуртків.

2. самодіяльні організації – худ-ї самод-ті (хор, ансамбль, гуртки).

3. Товариства – спортивне, книголюбів.

4. За інтересами

5. Тимчасові – для вик-ня певних видів роботи.

Структура колективу:

1. первинні - класи, академічні групи (всі у всіх на виду) 2. вторинні - школа.

А.С.Макареико. якому належить розробка теорії колективу, стверджує, що одна із закономірностей і принципів виховання полягає в тому, що розвиток і формування особистості можна успішно здійснювати лише в колективі. Колектив повинен виступати однією з важливих форм організації виховання і як могутній педагогічний інструмент. Але для цього колектив повинен бути колективом - вихованою, міцною, впливовою силою. Щоб він був таким, колектив необхідно виховувати. АС Макаренко в роботі "Деякі висновки із мого педагогічного досвіду писав: "Я вважаю, що необхідно виховувати весь колектив.

В.О.Сухомлинський не погоджувався з Макаренком в тому, що головне виховати колектив а не особистість „Головне виховання особистості, колектив є лише засобом"

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]