Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Broshura_2009_doc.doc Педагогика ответы.doc
Скачиваний:
120
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
625.66 Кб
Скачать

35. Закономірності та принципи виховання. Характеристика принципів: єдність свідомості і поведінки, природовідповідності, зв’язок виховання з життям, працею, виховання особистості в колективі.

Закономірності виховання - це об'єктивно існуючі, стійкі, повторювальні, істотні зв'язки між явищами у виховному процесі врахування яких дозволяє отримати ефективні результати в розвитку і формуванню особистості.

Закономірності: 1. Виховання перебуває в органічному зв'язку із суспільними потребами і умовами виховання бо зміни в житті людини, суспільства ведуть за собою зміни у виховній системі.

2. Людина виховується під виливом різноманітних факторів: середовище, спілкування 3. Успішним буде лише те виховання, коли воно відбувається в природному для нього руслі; природа, мова культури, звичаї, традиції.

  1. На виховання впливає діяльність та спілкування.

  2. Виховання залежить від вікових та індивідуальних особливостей учнів.

  1. Виховання найефективніше в колективі.

  2. Виховання залежить від єдності виховних впливів. Закономірність вказує на внутрішні зв'язки між причиною і наслідком. Принципи сформульовані на основі закономірності визначають напрямок організації виховного процесу.

Принципи виховання - це вихідні процеси які визначають вимоги до організації та здійснення виховного процесу тобто до змісту, форм та методів виховного процесу, а також відносин між його учасниками.

  1. Зв'язок виховання з життям: його суть - виховна діяльність школи має орієнтувати учнів на те. що вони повинні жити життям суспільства брати посильну участь у ньому, за шкільною партою готуватись до трудової діяльності. Реалізація цього принципу передбачає використання у виховній роботі краєзнавчого матеріалу.

  2. Єдність свідомості та поведінки. Поведінка людини - це свідомість її дії. Виховання такої єдності складний і суперечний процес, оскільки формування навичок правильної поведінки набагато складніше, ніж виховання свідомості. Для подолання цієї суперечності необхідне правильне співвідношення методів формування свідомості та суспільної поведінки.

  3. Виховання в праці - формування особистості безпосередньо залежить від її діяльності, від особистої участі в праці. Реалізується за умови усвідомлення, що праця - єдине джерело задоволення матеріальних і духовних потреб.

Основні види діяльності. - навчально-пізнавальна, фізкультурно-оздоровча; спортивна, морально-пізнавальна; художньо-естетична; побутова.

4. Виховання особистості в колективі — найкращі умови для спілкування й відокремлення створеного в колективі. Цей принцип зумовлений об'єктивними закономірностями розвитку дитини і відповідає природі суспільства

Найбільша виховна цінність в тому, що між членами колективу виникають найрізноманітніші стосунки: взаємної відповідальності залежності, ділові, організаторів і вихованців, між вихователем і вихованцями.

5. Природовідповідність урахування багатогранної й цілісної природи людини вікових та індивідуальних особливостей дітей. їх анатомічних, фізіологічних, психологічних та регіональних особливостей. Теорія виховання спирається на певні закономірності, які ми визначаємо як стійкі й суттєві зв'язки між елементами виховного процесу, що забезпечують його ефективність. Закономірності виховання зумовлені закономірностями соціального життя людини та психофізичними особливостями розвитку особистості. Процес виховання характеризується такими закономірностями. Принципи виховання вимагають дотримання трьох умов: обов'язковості, комплексності та рівнозначності. Вони не мають рецептурного характеру і не можуть впливати на майстерність вихователя. Принципи виховання мають певну систему, до якої входять пр. суспільної спрямованості та природовідності Пр. суспільної спрямованості розкриває суспільну сутність виховання, його залежність від політичного ладу та політичних поглядів суспільства, держави. Порушення цього принципу приводить до застою школи. Пр. зв'язку виховання з життям свідчить, що формування особистості відбувається в прямій залежності від тої діяльності, особистої участі в суспільних громадських та трудових справах 17р. природовідповідності - один із найстаріших педагогічних принципів. Він зв'язаний з іменем Я.А. Коменського і вимагає будувати процес виховання із врахуванням особливостей ігоирода. З цього приводу народна педагогіка говорила: "Гни дерево, доки молоде, вчи дитя, поки мале" та ін. Сутність цього принципу полягає в тому, що виховання повинно не зашкодити віковому та індивідуальному розвиткові дитини. Пр. природовідповідності слід розглядати як екологічний захист людини від можливого руйнівного впливу вихованця, від його насильного утиску.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]