Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Broshura_2009_doc.doc Педагогика ответы.doc
Скачиваний:
120
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
625.66 Кб
Скачать

59. Основи управління школою. Типи шкіл. Функції керівних осіб.

ІІІколознавство - розділ педагогіки, в якому розглядаються питання наукової організації педагогічної праці в школі, а також розробляються оптимальні форми і методи управління навчально-виховним процесом.

Шкільна структура:

1. Органи колективного управління школою (педагогічна рада, загальношкільна конференція)

  1. Посадові особи, які керують певними підрозділами (директор школи, заступники, педагогічні організатори).

  2. Керівні органи різних громад-х організацій (голова професійної спілки, батьківський комітет, метод об’єднання ).

Управління - це діяльність, що забезпечує планомірний цілеспрямований вплив на об'єкт управління.

Центральним органом с Міністерство Освіти управління. В області керує обласне управління народною освітою. В районі – районне. Обласний та центральний інститут удосконалення вчителів. Академія педагогічних наук, науково-дослідні інститути. Велике значення має педагогічна преса. Шкільні інспектори; інспектор міністерства освіти, районні інспектори.

Керівництво - це праця керівника. Керуючи педагогічним процесом керівники школи беруть участь у виконані управлінських рішень, бо вони не лише планують, а й особисто виконують ці плани. Навчитися мистецтву управління школою - одне із найперших завдань керівника школи. Управління та керівництво, як один із видів діяльності спираються на певні принципи, серед яких можна виділити:

1. Принцип науковості (опора на наукові положення педагогіки).

2. Прннцип демократизації (підзвітність керівника у трудовому колективі, колегіальність в управлінні).

3. Принцип гуманізації, створення гуманних стосунків в педагогічному та дитячому колективах.

4. Принцип компетенції (знання справи керівником).

5. Принцип об'єктивності і повноти інформації.

6. Принцип правильного добору та використання кадрів.

На основі цих принципів керівники школи, директор і його заступники здійснюють керівництво школи. Відповідно до законодавства директор діє скрізь від імені школи, представляє її в усіх організаціях розпоряджається її майном, коштами, укладає угоди, вирішує фінансові проблеми. Директор видає накази по школі і дає вказівки, які є обов'язковими для будь-кого в школі. Від директора інколи залежить планування роботи школи, він наділений владою і від уміння нею користуватися залежить діяльність шкільного колективу і мікроклімат у ньому.

Функції директора:

  1. . Директор школи персонально відповідає перед державою за всю діяльність школи, за організацію і якість навчально-виховної роботи з учнями, виховну спрямованість навчального процесу, якість знань і поведінки школярів, їх профорієнтацію і трудову підготовку, зміцнення здоров'я і фізичний розвиток, фінансово-господарський стан і техніку безпеки у школі.

  2. . Заступник директора з навчальної роботи організовує хід процесу навчання школярів, загальноосвітню і трудову підготовку, всебічний розвиток і поведінку, виконання навчальних планів і програм, зміст знань, умінь і навичок учнів, керівництво методичною роботою з вчителями школи.

3. Заступник директора з виховної роботи організовує позакласну виховну роботу та дозвілля учнів, надає необхідну допомогу класним керівникам, вихователям та іншим працівникам школи, що залучаються до проведення виховної роботи з учнями.

4. Помічник директора з господарської роботи відповідає за збереження шкільних будов, майна, матеріальне забезпечення навчального процесу, санітарний стан школи.

5. В обов'язки ради входить: слідкувати за станом навчально-виховної роботи школи, затвердження структури і штатного розкладу роботи школи на навчальний рік, розглядаються результати роботи над проблемою, яка є провідною в науковій роботі школі та ін.

До складу педагогічної ради школи входять: педагоги, лікар, психолог, бібліотекар, голова батьківського комітету. Між педагогічними радами (вона збирається 5-6 разів на рік) директор школи здійснює внутрішній контроль, який охоплює такі проблеми: виконання навчальних програм, продуктивність праці вчителя, індивідуальну роботу з дітьми, контролюється методична робота, методичний рівень кожного вчителя, механізми поширення педагогічного досвіду створення умов, підвищення професіоналізму вчителів. Піддається контролю також і наукова робота в школі, обґрунтованість нововведень і результативність, рівень наукової освіченості вчителів. Контроль також повинен здійснюватися за станом психологічного клімату у колективі, комфорту чи дискомфорту вчителів та учнів. Таким чином робота школи також спланована як навчальна так і виховна, вона піддається повному контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]