Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Broshura_2009_doc.doc Педагогика ответы.doc
Скачиваний:
120
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
625.66 Кб
Скачать

26. Сучасні вимоги до уроку, підвищення його ефективності.

Досвід вчителів-новаторів.

Урок - це форма організації навчання, за якої навчання проводить учитель з групою учнів постійного складу одного віку і рівня підготовки.

Вимога:

  1. Він повинен бути ефективним (сприйняття, осмислення, запам'ятовування і використання), вчитель повинен забезпечити розуміння матеріалу;

  1. Дидактичний аспект: чітке визначення освітніх задач уроку, необхідно визначити оптимальний зміст уроку; вибір методів, здійснення принципів навчання.

3. Виховний аспект включає в себе: постанову виховних задач на уроці, формування дедуктивного світогляду і високих моральних цінностей.

4. Психологічний аспект - мотиви, інтерес, тип мислення, пам'яті, врахування психологічних особливостей дітей,

  1. . Розвиваючі вимоги формування і розвитку в учнів творчої ініціативи, активності, проектування зони найближчого розвитку. Сьогоднішнє повинно спиратися на вчорашнє і прокладати шлях у завтрашнє.

  2. . Організаційний аспект складання продуманої моделі уроку (план, конспект), організаційна чіткість в проведення уроку - максимальне використання кожної хвилини уроку

Шляхи підвищення ефективності уроку:

  1. підготовка вчителя до уроку;

  1. типи уроку: а) комбінований; б) вивчення нового матеріалу, в) закріплення,

  1. структура уроку: організація уроку, перевірка д/з. вивчення нового, закріплення, д/з.

Досвід вчителів-новаторів про шляхи підвищення ефективності уроку:

В 80 роках 20 ст в СРСР почався новаторський рух. з'явились вчителі, які виступили зі своїми розробками, щодо роботи на уроці дітей і вчителя. Вчителі-новатори: Шаталов (сутність уроку викладав у вигляді схем, опорних конспектів), Євген Ільїн - вчитель рос мови і літ-ри, Софія Лисенкова -вчитель початкових класів (дітей вчила на високому рівні складності); Щетинін Микола Петрович запропонував створити на базі шкіл навчально-виховні заклади і запропонував методику "занурення" В свій час Сухомлинський готував 6-річних дітей до школи. Макаренко - трудова колонія. Всі педагоги новатори у 80 роках заклали фундамент педагогіки співробітництва. В наш час в м. Южный - авторська шкала індивідуалізованого навчання Івана Гузика.

Сьогодні на році повинна працювати кожна дитина. Дитину треба навчати на уроці Раніше оцінювали урок по роботі вчителя, який організовує, контролює, регулює діяльність учнів на уроці. Зараз – 75% часу на уроці працюють діти, а 25% працює вчитель.

27. Дидактичні засади підготовки вчителя до уроку. Етапи підготовки:

  1. Вивчення навчальної програми на початку навч. Року, звернути увагу на завдання предмету, окремих тем.

  2. Вивчення методичної літератури: підручника, метод.посібників, статей у фахових журналах.

  3. Календарно-тематичне планування. Календарне – розподіл у часі окремих тем з урахуванням кількості годин, що визначаються програмою на кожну тему, та тижневих годин. Тематичне – визначення послідовності уроків, основних видів роботи на уроці; окреслення послідовного вивчення окремих питань теми, відбирає зміст, проектує систему уроків, повторення, закріплення і форми контролю.

  4. Ознайомлення з матеріалом конкретного уроку за підручником.

  5. Підготовка наявних у школі засобів навчання з теми уроку.

  6. Поурочне планування – завершальна стадія підготовки до уроку: створення стислого і конкретного плану, з фіксуванням важливих моментів, коли і кого запитати, де поставить проблему. План уроку складає спираючись на тематичний план, зміст програми і своє знання учнів, рівень їх підготовки і розвитку, умов проведення заняття.

  7. Поурочний план: а) дата проведення уроку і його № за тематичн.планом; б) тема уроку і клас; в) мета і завдання; г) структура уроку із визначенням послідовності його етапів і приблизного розподілу часу; д) зміст навч.матеріалу; е) методи і прийоми роботи на кожному етапі; є) навчальне обладнання; ж) домашнє завдання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]