Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Broshura_2009_doc.doc Педагогика ответы.doc
Скачиваний:
120
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
625.66 Кб
Скачать

46. Основи козацької педагогіки як культурного феномена української духовності.

Український народ має міцні традиції національної гуманістичної педагогіки. Однією з її складових частин є українська козацька педагогіка – історично обумовлена система навчально-вих-х цілей, завдань, принципів, ідей, ідеалів, форм і методів національного виховання.

Палкий український патріотизм козаків був могутнім стимулом вільного, незалежного життя.

В Концепції національного вих.-ня сказано, що козацька педагогіка – це частина народної педагогіки, у її вершинному вияві, яка формувала у підростаючих поколінь синівську вірність рідній землі, Батьківщині.

Часи козаччини – поч..16 – перша пол.. 18 ст. – називають українським Відродженням, коли Україну покрила густа мережа січових, козацьких, сотенних і полкових шкіл, братських, діяковських, монастирських, церковних і ремісничих.

Першу школу на Січі було відкрито у 1576 р.. до неї приймали хлопчиків з дев’яти років. Посібниками для навчання були: часослов, псалтир і скорописка «Козацька читанка», які були надруковані в достатній кількості в київській та чернігівській друкарні.

В січових школах вчилися читати, писати, рахувати, оволодівали основами знань з: музики, хорового співу, медицини, астрології, військові знання та фізичне загартування.

Лицарський дух панував у школах Запорозької Січі, де гармонійне поєднання специфічних елементів народної, родинної педагогіки становлять одну із ознак січової педагогіки. Козацька духовність була вищим виявом української національної духовності. Вільні, і не від кого незалежні, козаки зберігали свою свободу, волевиявлення як найдорожчі цінності.

Система виховання мала такі ступені:

  1. Дошкільне родинне вих.-ня (батьківська, материнська етнопедагогіка).

  2. Родинно-шкільне вих.-ня (навч-ня в різних типах коз-х шкіл).

  3. Підвищена і вища освіта у вітчиз-х та зар-х університетах, академіях, колегіумах (Києво-Могилянська - 1615, Острозька – 1576р.).

  4. Перебування молоді на військовій службі в різних коз-х формуваннях.

Козацтво на Україні:

  • поглиблювало український духовний світ, поповнювало його ідейним моральним змістом;

  • формувало світогляд, характер, мораль;

  • продовж сотень років свого існування було матеріальною і духовною силою, що була основою роз-ку нац-ї культури, мис-ва, освіти на укр.-х землях;

  • коз-во виховувалося на неписаних коз-х законах: кодексі лицарської честі, звитяги, заповідях милосердя, любові до батьків, роду, країни, бути мужніми, шанувати старість.

  • Ідеалом коз-го патріотизму, служіння народові, країні стали козаки: Северин Наливайко, Петро Сагайдачний,, Іван Сірко, Іван Богун, Б.Хмельницький…

47.Форми взаємозв'язку школи та сім'ї. А.С.Макаренко та b.О.Сухомлинський про сімейне виховання..

Сім'я завжди була і є первинним середовищем соціалізації дітей, джерелом матеріальної та емоційної підтримки, необхідні для розвитку ії членів, особливо дітей та підлітків, засобом збереження і передачі культурних цінностей від покоління до покоління. Вплив сім'ї на дитину важко переоцінювати. Тому школа повинна розглядати взаємозв'язок з сім'єю як одну із своїх ланок роботи. В теорії та практиці утвердилися форми роботи з батьками: індивідуальна, групова, і проводяться за такими формами:

1 Щорічна батьківська конференція.

2.Участь батьків в шкільній раді та батьківському комітеті.

3. Пропаганда педагогічних знань через батьківський лекторій. Класний керівник зобов'язаний проводити батьківські збори, які традиційно ввійшли в роботу класного керівника. На класних зборах, як правило, вирішуються проблеми навчання та виховання учнів, проблеми індивідуального плану вирішуються в індивідуальній бесіді класного керівника з батьками, завдання якої надати слушну пораду, попередити будь-який негативний вчинок, встановити контакт з батьками. Цей вид роботи вимагає надзвичайної делікатності, тактовності, ввічливості по відношенню до сім'ї, і великої любові по відношенню до учня.

Проблеми виховання в сім'ї розглядатися майже всіма педагогами, як вітчизняними так і зарубіжними. Ця тема не залишилася без уваги і видатними нашими педагогами-вченими А.С.Макаренком та В.О.Сухомлинським.

А.С.Макаренко: працював із дітьми, які, в основному, не мали сім'ї. Цій проблемі він приділив чималу увагу. АС.Макаренко сімейному вихованню присвятив одну із прекрасних робіт - "Книгу для батьків", "Лекції про виховання дітей" та ін. Особливе значення мають його лекції "Про батьківський авторитет", "Сім'я і виховання дітей", "Поради батькам", де він радить "раніше ніж ви почнете виховувати своїх дітей, перевірте вашу власну поведінку. Він стверджував, що сила особистого прикладу батьків залежить від їх авторитету, а авторитет, в його розумінні - це насамперед повага до дітей ва основі якої, вони добровільно виконують вимоги, бажання батьків, прагнуть наслідувані їх. Батьківський авторитет сприймається дитиною свідомо, добровільно, як безсумнівна гідність старшого. А.С.Макаренко вважав, що батьківський авторитет створений на правильній основі є для дітей джерелом з якого вони черпають моральну силу. І навпаки, батьківський авторитет, побудований на фальшивій основі, швидко руйнується. Вчений дає поради батькам відносно їхньої любові до дітей та ін.

Думки Л С Макаренка про сімейне виховання продовжував розвивати і розробляти В.О.Сухомлинський. Цій проблемі він присвятив багато робіт, зокрема його монографія "Батьківська педагогіка", статті "Мікроклімат вашого дому", "Обережно дитина", "Моральні принципи сім'ї", "Молодому батькові", в яких він давав слушні поради батькам, вчителям про виховання дітей Він говорив про нові історичні умови (а по відношенню до робіт ЛС Макаренка) створив ґрунт, щоб розглядати виховання в сім'ї і школі як єдину систему "шкільно-сімейного" або "сімейно-шкільного" виховання" В статті "Слово до батьків" В О.Сухомлинський по новому інтерпретує проблему батьківського авторитету, застерігає батьків, говорячи: "... знайте і пам'ятайте - діти переживають ваше падіння, як своє особисте горе, сприймають вашу радість, як свою бережіть же дитячу любов до людини..." В.О.Сухомлинський дуже багато приділяв увагу формуванню емоційної сфери дитини, як першооснови її моральності. Тому ці проблеми піднімаються і в статтях, присвячених проблемі сімейного виховання. Зокрема про це він говорив в статті "Батьківська педагогіка"

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]