Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Broshura_2009_doc.doc Педагогика ответы.doc
Скачиваний:
120
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
625.66 Кб
Скачать

53. Фізичне виховання учнів, його роль, завдання, зміст та форми організації.

Фізичне виховання - с-ма саціально-педагогічних заходів, спрямованих на зміцнення здоров'я та загартування організму, гармонійний розвиток форм ф-ій і фіз можливостей людини, формування життєво важливих рухових навичок і вмінь.

Фізичне виховання - це організований процес впливу на учнів фізичними вправами, природними і гігієнічними факторами з метою підготувати підростаючого покоління до щасливого доброго життя. Фізичне виховання с цілеспрямована, чітко організована система фізичної та спортивної діяльності дітей.

Мета полягає в гармонійному розвитку тіла кожної дитими, в тісній органічній єдності фізичного з розумовим, трудовим. моральним, естетичним вихованням.

Фізична освіта призвана збуджувати у школярів потребу та інтерес до

знань фізкультурою і спортом.

Завдання:

  1. Зміцнення здоров'я і загартування організму - сприяє правильному фізичному розвитку і підвищеної працездатності. Нормальному розвитку сприяє планове загартування організму, дотримання правильного режиму дня.

  2. Розвиток основних фізичних якостей (сила. швидкість, гнучкість, спритність).

  3. Озброєння учнів спеціальними знаннями, руховими вміннями та навичками.

  4. Виховання стійкого інтересу і потреб в систематичних заняттях фізичною культурою.

Засоби фізичного виховання:

- Фізичні вправи - це спеціально організовані свідомо виконувані рухові дії (спортом займаються у віці 15-35 років.).

- Оздоровчі сили природи - сонячні промені, свіже повітря, вода.

- Гігієнічні фактори - гігієнічне забезпечення фізкультурних занять, раціональний режим праці, відпочинку, харчування, сну.

Форми організації фізичного виховання учнів.

  1. форми навчально-виховної роботи з фіз. культурою і спортом, направлені на вирішення освітніх і виховних завдань: уроки фізкультурні заняття в спортивних секціях школи.

  2. форми фізично оздоровчої роботи в режимі навчального дня школи: ранкова гімнастика, ігри і фізичні вправи на великих перервах.

З. форми позакласної самодіяльної роботи з фізичної культури: змагання, спортивні секції.

Участь школярів у тих чи інших формах занять фізичних вправ залежить від стану здоров'я, фізичної підготовки та віку. Лікарі школи проводять систематичний медичний огляд і визначають приналежність кожного до тієї чи іншої медичної фізичної групи.

  • Основна;

  • Підготовча;

  • Спеціальна.

54. Виховання особистості в системі учнівського самоврядування, дитячого та юнацького молодіжного руху.

Органи колективу - органи з виборних або уповноважених осіб, яким члени колективу доручають спільно планувати громадські справи, розподіляти доручення між членами колективу, перевіряти їх виконання.

Постійний орган учнівського колективу в багатьох школах - учнівський комітет, під керівництвом якого в системі самоврядування діють комісії з представників класів:

1. навчальна; 2. трудова; 3. дисципліни та порядку; 4. санітарна. Перед класним керівником постає важливе завдання - сформувати надійний актив, який став би його помічником в усіх справах класу, виявив би належну активність у роботі, був би взірцем для інших у навчанні, праці і поведінці.

Актив класу - це передусім члени організованого самоврядування (ядро активу), а також рядові члени колективу. Особливу увагу в роботі з активом звертають на вміння аналізувати поведінку і вчинки тих, хто часто порушує дисципліну і шкільний режим. Завдання кожного активу допомагати таким учням, спираючись на їхні позитивні якості, залучати їх до громадського життя колективу. Учитель повинен вміло керувати і використовувати збори колективу класу. Раціонально їх організація - могутній чинник зміцнення учнів колективу і важливий засіб виховання в учнів високих моральних якостей: почуття честі і обов'язку, відповідальність за свої вчинки, вміння самостійно аналізувати питання.

Помилки в роботі з учнівським самоврядуванням: - дотримання традицій адміністративно-наказової педагогіки, відсутність бажання і вміння співпрацювати з учнівським самоврядуванням. ігнорування прав і обов'язків органів самоврядування їх думки при вирішенні питань життя колективу.

Органи самоврядування треба створювати в школі для того, щоб затучати дітей з дитинства до управлінської діяльності, вчити нести відповідальність за їх рішення, щоб дитина могла проявити свої лідерські та організаторські здібності.

Молодіжні організації України:

1. Молодіжна організація "Пласт - була створена 9 верес. 1999 року в Корсунь - Шевченківську був перший всеукраїнський джинборд (всесвітній збор скаутів). Засновник писав постулати з українського козацтва. Пласговці вітають один одного словом "СКОБ"(сильно, красиво, обережно, швидко). Обов'язки:

  • бути вірним Богу й Україні

  • допомагати іншим

- жити по пластовським законах і слухатися пластовського керівника.

2. СПОУ(союз піонерських організацій України). Створена в листопаді 1990 року, виступає проти політизації.

Закони: єдність слова і справи, дружби і товариства, турботи, милосердя, честі і совісті. Члени - діти з 10 років (з дозволу батьків).

Девіз: За Батьківщину, добро і справедливість.

3. Сокіл. Виникла в Галичині в 80-х роках. Різновид "Пласту". Дивиз: "Патріотичне виховання молоді".

4. Учком - особлива ланка. Покликаний сприяти сплаченню кол-ї Комісія (навчальна трудова господарська).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]