Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Broshura_2009_doc.doc Педагогика ответы.doc
Скачиваний:
120
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
625.66 Кб
Скачать

11. Процес навчання як взаємодія вчителя і учня. Функції процесу навчання.

Процес нав-ня - процес організації діяльності дітей під керівництвом вчителя, в рез-ті якого вчитель і учень набувають нових знань. У процесі навчання формуються пізнавальні, практичні вміння і навички, відбувається розвиток і виховання учнів. Навчаючи треба вих-ти і розвивати дитину.

Сутність процесу нав-я. Поняття «навчальний процес» охоплює всі компоненти нав-ня: викладача, форми, методи і засоби нав-ня, які він використовує; учня, який працює під керівництвом учителя на уроці та самостійно вдома; забезпечення навч-ого процесу наочністю й технічними засобами. Він є активною взаємодією між учителем і учнем, яка складається з двох взаємопов'язаних процесів — викладання й учіння.

Викладання — діяльність викладача в процесі нав-ня, під час якої він ставить перед учнями пізнавальні завдання, він повідомляє нові знання, організує спостереження, лабораторні, практичні заняття, керує їх сам. роботою, перевіряє якість знань, умінь і навичок. Результативність залежить від умінь і старань педагога від старань учня, щодо засвоєння знань, тобто від ефективності учіння.

Учіння — цілеспрямований процес засвоєння учнями знань, оволодіння вміннями і навичками. У широкому значенні учіння є оволодінням суспільним досвідом з метою його використання в житті.

Основні ф-ї процесу навчання: дидактична або навчальна, розвиваюча і виховна; діагностична, прогностична, комунікативна, контролююча, рефлексивна, саморегуляції і самовдосконалення.

Дидактична ф-я передбачає засвоєння учнями, студентами системи наукових знань, формування вмінь і навичок.

Розвиваюча ф-я виявляється у розвитку мислення учнів, студентів, формуванні волі, емоційно-почуттєвої сфери, навч-их інтересів, мотивів і здібностей.

Виховна ф-я спрямована на формування наукового світогляду учнів, студентів шляхом засвоєння с-ми наукових знань про природу, сусп-во і людину, вих-ня моральних, трудових, естетичних і фізичних якостей особистості.

Дидактична, розвиваюча та виховна ф-ї реалізуються через такі чинники:

1. Викор-ня змісту нав-го матеріалу - для реалізації цих фун-ій викладач викор-ує основний матеріал нав-их дисциплін доповнюючи його цікавою додатковою інформацією;

2. Добір форм, методів і прийомів нав-ня — здійснюється з таким розрахунком, щоб вони заохочувати до самостійного здобування знань;

3. Забезпечення порядку і дисципліни на уроці — повноцінне навчання можливе лише за умови високої дисципліни.

4. Використання оцінок — аналіз відповідей і мотивація оцінок, які виставляє викладач.

5. Особа викладача його поведінка ставлення до учнів, студентів — ерудований. тактовний, доброзичливий викладач позитивно впливає на їх навчальні результати і поведінку.Роль учителя в навчальному процесі. Центральною фігурою в навчальному процесі є вчитель. Він передусім виступає як організатор і керівник пізнавальної діяльності учнів, створює умови, за яких вони можуть найраціональніше і продуктивніше вчитися. Контролюючи нав-ня, він повинен бути готовим допомогти, коли в них виникають труднощі. Водночас учитель є вихователем, дбає про розумовий, моральний, духовний і фізичний розвиток учнів. Він повинен глибоко, на сучасному науковому рівні знати предмет і знання із суміжних наук. Для успішного викл-ня вчителю слід добре знати особливості учнів, яких він навчає. Діяльність учителя в процесі викладання складається з планування своєї діяльності (тематичного й поурочного), нав-ої роботи, орг-ії діяльності, стимулювання активності учнів, поточного контролю за нав-им процесом, його регулювання, коригування, аналізу рез-ів своєї діяльності. Тому, яким би досвідченим не був учитель, кожен урок - є першим у його діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]