Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0263848_72C56_goncharenko_v_g_berger_v_e_buliga...doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

Визначення устаткування,

що застовувалося для виготовлення (спорядження) друкуючих засобів

Для слідчого (суду) важливо визначити не тільки друкуючий засіб, за допомогою якого нанесено підроблений відбиток, а й за­стосоване для його виготовлення (спорядження) устаткування.

Залежно від способу виготовлення друкуючих засобів (шляхом лиття, з використанням фотографічних процесів тощо) зазначе­не устаткування поділяється на види. Методика ідентифікації кожного виду устаткування має свої особливості.

Способом лиття виготовляються типографські шрифти, які ви­користовуються для ручного набору, лінотипні рядки, що звичай­но застосовуються і для підробки бланків документів, і друкуван­ня нелегальної літератури, а також для справжньої та підробленої печатки і штампа.

Слід зазначити, що нерідко відливаються декілька екземплярів однієї й тієї самої печатки чи штампа. За допомогою експертизи можна встановити кількість вилучених у різних осіб однакових екземплярів печатки або штампа, котрі виготовлені з однієї мат­риці, тобто виявити єдине джерело їх походження. При виявлен­ні у різних осіб однакових печаток перед експертом може бути поставлене питання, чи виготовлені печатки, вилучені у різних осіб, з однієї матриці або з матриці, вилученої у гр. А.?

У разі виявлення у конкретних осіб типографського шрифту можна встановити поліграфічне підприємство, з якого він ви­крадений. Ця задача вирішується шляхом порівняння виявлених шрифтів з такими самими шрифтами конкретного Іприфтоли-варного заводу чи друкарського підприємства. При цьому перед експертом можуть бути поставлені такі питання:

  1. Чи виготовлено шрифт, вилучений у гр. А., на N-ському шрифтоливарному заводі?

  2. Чи є шрифт, виявлений у гр. В., частиною комплекту шриф­ тової каси (треба вказувати гарнітуру і кегль шрифту) друкарні № ... м. N?

За допомогою експертизи можна встановити конкретну ма­шину, на якій відлиті виявлені у виготовлювачів підроблених до­кументів лінотипні рядки. Для цього мають надаватися порів­няльні зразки, тобто відлиті на конкретній машині визначеного поліграфічного підприємства лінотипні рядки таких самих гар­нітури, кегля і довжини, що і виявлені рядки. Перед експертом молена порушувати питання, чи відлиті лінотипні рядки на ліно­типі друкарні № ... м. N?

Для відібрання зразків типографського шрифту і лінотипних рядків доцільно запрошувати фахівця в області технічного до­слідження документів.

Фотографічні процеси застосовуються для виготовлення дру­куючих форм усіх видів печаток і штампів. Ідентифікацію устат­кування, що застосовувалося для виготовлення підроблених дру­куючих форм з використанням фотографічних процесів, можна здійснити шляхом дослідження друкуючих форм, що використо­вувалися для їх нанесення, оригіналів фотознімків і фотонега­тивів. Для вирішення цієї задачі перед експертом ставиться пи­тання, чи не використовувалися для виготовлення друкарських форм, за допомогою яких віддруковані підроблені бланки доку­ментів, вилучені оригінали і фотонегативи?

Як оригінали можуть використовуватися незаповнені бланки, їх фотознімки тощо.

92

Розділ 2

ОКРЕМІ ВИДИ ЕКСПЕРТИЗ

93

Встановлення устаткування, що використовувалося для одержання відбитків

Ця задача є досить складною, оскільки не завжди на досліджу­ваних документах відображаються в достатньому обсязі сліди від друкуючих форм чи верстатів, апаратів. У деяких випадках таке встановлення можливе, особливо тоді, коли в розпорядженні слід­чого (суду) є повні віддруковані аркуші з необрізаними краями.

Для вирішення зазначеного питання експерту разом з до­сліджуваними документами мають надаватися зразки-відбитки, отримані на друкарському апараті чи верстаті, що перевіряють­ся. На вирішення експертизи можуть ставитися такі питання:

  1. Чи віддруковано документи на друкарському верстаті (апа­ раті), що належить визначеній особі або організації (треба вказу­ вати найменування верстата (апарата) і його номер)?

  2. Чи віддруковано документи на одному друкарському вер­ статі (апараті)?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]