Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0263848_72C56_goncharenko_v_g_berger_v_e_buliga...doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

4.21. Технологічна експертиза

Технологічна експертиза проводиться у тих випадках, коли в процесі доказування виникає необхідність у встановленні фактів на основі вивчення особливостей обробки, виготовлення, зміни стану, властивостей, форми сировини, матеріалу для напівфаб­рикату, що відбувається у процесі виробництва продукції, а та­кож для визначення можливостей і використання на практиці найбільш ефективних та економічних виробничих технологій.

У цьому сенсі технологічна експертиза може виявитись досить корисною при розслідуванні розкрадань, службових злочинів, ви­пуску недоброякісної продукції.

Технологічну експертизу необхідно відрізняти від товарознавчої, яка вирішує питання про складові частини або компоненти сиро­вини і готової продукції, її масу, об'єм, розміри, якість, асортимент і гатунок, відповідність вимогам стандартів тощо. Товарознавча екс­пертиза готову продукцію вивчає з точки зору її споживчих якос­тей. А експерт-технолог проводить дослідження готової продукції, щоб визначити технологічний процес її виробництва.

Технологічна експертиза досліджує питання обробки (переробки) сировини, напівфабрикатів та виробів, технологічного режиму пе­ретворення їх у Ітгпіму продукцію, відповідності продукції техноло­гічним нормнтиннм ж кількісним і якісним складом, пнкоригтпншо

ОКРЕМІ ВИДИ ЕКСПЕРТИЗ

290

Розділ 2

сировиною і додатковими матеріалами, а також характер і послі­довність технологічних процесів, методи їх здійснення, вибір необ­хідного обладнання, пристосувань, моделей, робочого інструменту, розміщення обладнання в межах окремих цехів тощо.

Технологічною експертизою стосовно кожної з галузей вироб­ництва можуть бути вирішені такі питання:

  1. Яким має бути кількісний і якісний склад готової продукції, що випускається?

  2. Яким чином і на якому обладнанні виготовлена дана про­ дукція?

  3. Яке підприємство є її виробником?

  4. Чи відповідає готова продукція стандартам, технічним умо­ вам, зразкам? Якщо ні, то які зміни в технології її виробництва призвели до цього?

  5. Чи є правильними норми витрати сировини?

  6. Чи є правильними і допустимими витрати сировини за фак­ тичними видатками в конкретних умовах залежно від оснащен­ ня підприємства, кваліфікації працівників, якості сировини?

  7. Чи не було порушень обліку виробничої економії, яка утво­ рилась у результаті впровадження на підприємстві нового техно­ логічного обладнання, використання нових видів сировини?

  8. Чи не утворилась економія сировини і матеріалів за рахунок зменшення їх витрат на одиницю виробу, зменшення видатків, удосконалення технології і у якій кількості?

  9. Які відхилення від технологічного процесу мали місце, і як вони відбились на якості і виході продукції, утворенні природно­ го убутку? Як часто і чим це було викликано?

  1. Чи можливо на даному підприємстві, крім облікованої про­ дукції, за рахунок певних змін технологічного процесу виготови­ ти необліковану продукцію і в яких обсягах?

  2. Яку кількість виробів можна виготовити додатково із списа­ ної за документами сировини порівняно з оприбуткованою кіль­ кістю виробів?

Судово-технологічна експертиза може також вирішувати пи­тання, пов'язані з визначенням вологості, жирності, цукристості залежно від тих чи інших особливостей і змін технологічного про­цесу.

При призначенні експертизи у розпорядження експерта ма­ють бути надані зразки сировини, напівфабрикатів і готових ви­робів, а також: документи, що відображають технологію вироб­ництва вказаних виробів на даному підприємстві, норми витрат матеріалів на виготовлення певного виробу.

291

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]