Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0263848_72C56_goncharenko_v_g_berger_v_e_buliga...doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

4.22.7. Експертиза волокон, волокнистих матеріалів та виробів з них

Текстильні волокна йходять до складу предметів щоденного використання: одягу, галантерейних виробів, килимових покрит­тів, оббивних матеріалі^ тощо. Вироби з волокнистих матеріалів широко розповсюджені і у техніці.

Волокна поділяються на натуральні та хімічні. Натуральні во­локна, в свою чергу, поділяються на целюлозні (бавовна, луб'яні) та білкові (вовна, шовк), хімічні — на штучні (віскоза, полінозні, ацетатні) та синтетичні (поліакрилонітрильні, поліамідні, полі-ефірні, поліолефінові, модакрильні). У техніці використовують мінеральні волокна (скловолокно, металічні та азбестові).

При розслідуванні кримінальних справ різних категорій об'єк­ти волокнистої природи становлять істотну частину матеріальної обстановки події злочину. Так, при розслідуванні кримінальних справ про зґвалтування, вбивства, автонаїзди, крадіжки важли­ве значення має дослідження мікрослідів — нашарувань тек­стильних волокон, які залишаються на різних предметах — еле­ментах обстановки розслідуваного злочину. Нерідко на місці по­дії залишаються частини одягу (шматки тканини, ґудзики з за­лишками ниток) або окремі предмети (рукавички, шнури, мотуз­ки тощо). Задача судового доказування в таких випадках полягає в ідентифікації конкретного предмета одягу за відділеним від нього фрагментом через встановлення належності частини єди-ному цілому (наприклад, ґудзика — сорочці, частини швейного виробу — конкретному предмету одягу тощо).

Волокнисті матеріали у вигляді вати, клоччя, різних очосів ви­користовуються злочинцями як засоби підпалу, і тому їх залишки іноді знаходять на місці злочину; у цих випадках вони звичайно підлягають порівняльному дослідженню зі зразками, відібраними у підозрюваних.

Нитки використовуються злочинцями для зашивання розкри­тих ними з метою розкрадання упакованих цінностей. У таких випадках нитки підлягають порівняльному дослідженню з нитка­ми, відібраними у підозрюваного.

Іноді злочинець з метою приховання слідів злочину спалює во­локнисті матеріали або вироби з них (предмети одягу, простирад­ла, мішки, мотузки тощо). Завданням експертизи є встановлення за цими залишками первинного вигляду матеріалу або виробу.

Конкретний виріб з волокнистих мйтгріпліп мій рил гпгцифім ник ouiuk ггхііолої Ічні «мішки («труніурі» пишніш. Ірикпімжу,

314

Розділ 2

ОКРЕМІ ВИДИ ЕКСПЕРТИЗ

315

ниток, мотузок, пряжі), волокнистий склад, наявність барвників. Експертиза передбачає їх послідовне дослідження.

Волокна нерідко набувають нових ознак, специфічних для способу їх відділення від виробу (розріз, розрив, роздроблення тощо) при вчиненні злочину. Такі ознаки тією чи іншою мірою відображаються у зовнішній будові, внутрішній структурі, хіміч­ному складі, оптичних і фізико-хімічних властивостях одиничних волокон.

Рис. 59. Волокнисті матеріали: 1. Загальний вигляд нитки — збільшення 10х.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]