Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0263848_72C56_goncharenko_v_g_berger_v_e_buliga...doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

МІкрологічні експертизи

Експертизи з дослідження мікрооб'єктів та слідів мікроскопіч­ного розміру проводяться при ушкодженнях тупими та гостри­ми предметами, транспортній травмі, при термічних, хімічних ушкодженнях, електротравмі тощо.

Об'єктами дослідження можуть бути сторонні тіла, включення, накладення в ушкодженнях живих осіб, на трупах, окремих орга­нах і тканинах, одяг, зола, попіл та різні контрольні зразки. При

13*

ОКРЕМІ ВИДИ ЕКСПЕРТИЗ

Розділ 2

196

вивченні мікрооб'єктів можливе виявлення кусочків скла, піску, порошинок та Інших часток.

При проведенні мікрологічних експертиз можуть бути виріше­ні такі питання:

  1. Чи є на об'єкті сторонні мікронакладення?

  2. Яка їх природа?

  3. Чи могли вони утворитись за обставин, що викладені в по­ станові про призначення експертизи?

Судово-медична експертиза у відділеннях судово-медичної токсикології

Судово-тосикологічні експертизи (дослідження) виконуються з метою виявлення, ідентифікації, кількісного визначення або ви­ключення отруйних, наркотичних, сильнодіючих речовин, про­дуктів їх перетворення, головним чином, в органах і біологічних рідинах організму людини, а також у фармпрепаратах, їжі, пред­метах тощо.

Нормативним документом, який безпосередньо регламентує по­рядок виконання вказаних експертиз, є Правила проведення судо­во-медичних експертиз (досліджень) у відділеннях судово-медичної токсикології бюро судово-медичної експертизи.

До документа про призначення експертизи, залежно від ха­рактеру випадку, додаються копія протоколу огляду та вилучен­ня речових доказів, виписка з висновку експерта (акта) до­слідження трупа, виписка з історії хвороби (якщо до експертизи потерпілому надавалась медична допомога), первинна судово-токсикологічна документація (якщо раніше проводились токси­кологічні дослідження).

Перелік токсичних речовин, які підлягають судово-токсиколо­гічному виявленню, викладено в додатку 3 до зазначених Правил проведення судово-медичних експертиз.

У процесі оцінки результатів експертизи і судовим медикам, і юристам необхідно враховувати два принципових положення:

  • не кожний позитивний результат свідчить про отруєння;

  • не кожний негативний результат свідчить про відсутність отруєння.

Причинами позитивного результату за відсутності отруєння можуть бути лікування певними лікарськими препаратами, утво­рення ряду токсичних речовин при гнитті трупа, надходження токсичних речовин до тканин трупа з грунту та одягу, а також при його санітарній обробці тощо.

197

Причинами негативного результату за наявності отруєння мо­жуть бути прижиттєве перетворення отрути в організмі, виве­дення отрути з організму, неправильний забір матеріалу для до­слідження, неправильний вибір методик дослідження тощо.

На вирішення судово-токсикологічної експертизи можуть бути поставлені такі питання:

  1. Чи знаходяться в представлених на дослідження об'єктах токсичні речовини (вказати конкретно); якщо так, то в якій кіль­ кості?

  2. Які токсичні та смертельні дози цих речовин?

  3. У якому агрегатному стані перебувала отрута, що потрапила в організм потерпілого (рідкий, твердий, порошкоподібний, газо­ подібний, пароподібний)?

  4. Чи розчинна отрута у воді, спиртах, жирах?

  5. Яка кількість (доза) отрути потрапила в організм потерпілого?

  6. Чи здатна отрута до розкладання при зберіганні?

  7. Якими є можливі шляхи проникнення отрути в організм (через рот, ніс, пряму кишку, піхву, очі, легені, шкіру, шляхом ін'єкцій)?

  8. Чи здатна отрута до перетворення в організмі з утворенням інших токсичних речовин?

Судово-медична експертиза у відділеннях судово-медичної гістології

Судово-гістологічні експертизи (дослідження) проводять з ме­тою встановлення наявності та оцінки патологічних змін в орга­нізмі, які обумовлені ушкодженнями та захворюваннями, вста­новлення зажиттєвості та давності цих змін.

Нормативним документом, який безпосередньо регламентує по­рядок виконання вказаних експертиз, є Правила проведення судо­во-медичних експертиз (досліджень) у відділеннях судово-медичної гістології бюро судово-медичної експертизи.

До документа про призначення експертизи повинні бути дода­ні копія протоколу розтину трупа (висновку експерта), а при про­веденні повторних та додаткових експертиз — первинна судо­во-гістологічна документація та архівні об'єкти.

Об'єктами судово-гістологічного дослідження є: шматочки ор­ганів і тканин людини; розміщені на предметних стеклах препа­рати для дослідження планктону; шматочки тканин, знятих зі знаряддя злочину, транспортних засобів тощо;інші об'єкти біоло­гічного походження.

На підставі результатів судово-гістологічних експертиз (дослі-

198

Розділ 2

ОКРЕМІ ВИДИ ЕКСПЕРТИЗ

199

джень) при проведенні судово-медичних експертиз вирішуються такі питання:

  1. Якому органу чи тканині належать надані препарати?

  2. Зажиттєво чи посмертно заподіяні ушкодження?

  3. Яка давність заподіяння ушкоджень?

  4. Яка причина смерті?

  5. На які захворюваннями страждав потерпілий?

  6. Чи є ушкодження електроміткою?

  7. Чи є ушкодження вхідною вогнепальною раною?

  8. Чи спостерігається в області ушкодження металізація?

  9. Чи є в області ушкодження сторонні тіла; якщо так, то який їх характер?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]