Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0263848_72C56_goncharenko_v_g_berger_v_e_buliga...doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

4.7. Експертиза холодної зброї

Криміналістична експертиза холодної зброї, як правило, про­водиться у тих випадках, коли вилучені предмети виготовлені са­моробним способом і не мають чітко визначених ознак холодної зброї. Належність до холодної зброї предметів, виготовлених за­водським способом (армійських багнетів, кортиків, шабель, мис­ливських ножів тощо), може бути встановлена за заводськими клеймами та маркувальними позначеннями без проведення кри­міналістичної експертизи — шляхом слідчого огляду. Якщо ж для розслідуваної справи має значення походження холодної зброї заводського виготовлення, криміналістична експертиза може ви­значити, до якої вогнепальної зброї за штатом належить даний багнет, у якій країні виготовлено ніж, тощо.

До холодної зброї належать знаряддя і пристосування, які від-

142

Розділ 2

ОКРЕМІ ВЩИ ЕКСПЕРТИЗ

143

повідають стандартним зразкам або історично виробленим ти­пам, або незвичні предмети, що спричинюють колючий, ріжу­чий, рубаючий, ударний або роздроблюючий ефект і призначені для нападу та активного захисту.

Рис. 33. Ніж, вилучений у Б.

Криміналістичною експертизою холодної зброї вирішуються такі пи­тання:

1) Чи є предмет, вилучений у підозрюваного, холодною зброєю?

Рис. 34. Кастет, вилучений у В.

  1. До якого виду холодної зброї належить ніж (кинджал, надолон- ник, нунчаку, кастет, булава тощо), вилучений у підозрюваного?

  2. Яким способом (заводським чи саморобним) виготовлено ніж (кин­ джал, надолонник, нунчаку, кастет, булаву тощо), вилучений у підозрю­ ваного?

  1. Чи є предмет, вилучений у даної особи, заготовкою холодної зброї?

  2. Чи виготовлено наданий на дослідження предмет із спор­ тивної або бойової зброї певного типу (спортивної шпаги, бойової шаблі)?

  3. Чи піддавався переробці ніж (або інший предмет), вилуче­ ний у підозрюваного?

  4. Чи використовувались дані інструменти для виготовлення даної холодної зброї?

  5. Чи перебувала дана холодна зброя постійно у наданому на дослідження чохлі або піхвах?

Сліди дії холодної зброї на тілі людини і одежі досліджуються судово-медичною експертизою, сліди її дії на інших об'єктах — трасологічною експертизою з використанням методик ототож­нення об'єктів за статичними (натискування, удари) та динаміч­ними (ковзання) слідами.

У процесі застосування холодної зброї утворюються пошкоджен­ня, які часто супроводжуються відокремленням часток об'єктів, що були піддані механічній дії. Ці частки (мікрочастки), які одержали назву «нашарування», майже завжди можна виявити на поверхнях холодної зброї, що вступали в контакт з об'єктами. Експертиза на­шарувань структурно належить до експертиз речовин та матеріалів (крім нашарувань походженням з тіла людини).

Оцінка висновку експертизи холодної зброї не має якихось істотних особливостей. Коли у висновку обгрунтовано тверджен­ня про те, що предмет не належить до холодної зброї, справа має бути закрита (якщо немає інших обвинувачень) за відсутністю складу злочину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]