Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamenatsiyni_pitannya_z_morfologiyi (1).docx
Скачиваний:
278
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
227.73 Кб
Скачать

27 Загальна характеристика скелету тварин та його поділ. Розвиток в онто та філо генезі

Поділ скелета на частини та відділи скелет тварини прийнято поділяти на дві частини: осьову і пе-риферичну. До осьового скелета належать: скелет голови, або че-реп, скелет тулуба і скелет хвоста. Скелет тулуба, своєю чергою,поділяється на шийний, грудний, поперековий і крижовий відділи. Периферичний скелет складається зі скелета двох пар кінцівок:передніх (грудних) і задніх (тазових). Скелет кожної кінцівки складається зі скелета пояса — плечо-вого або тазового і скелета вільного відділу кінцівок — грудної аботазової. Скелет плечового пояса складається тільки з однієї кістки —лопатки; тазового — з трьох парних кісток: клубової, сідничної ілобкової, які, зростаючись між собою, утворюють тазову, або без-іменну, кістку. У скелеті вільного відділу кінцівок розрізняють три ланки: пер-ша складається з плечової кістки в грудній кінцівці і стегнової кіст-ки — у тазовій; друга — з двох кісток передпліччя (променевої таліктьової) у грудній і з двох кісток гомілки (великої гомілкової імалої гомілкової) — у тазовій кінцівках; третя — лапа (передня ізадня), яка, своєю чергою, поділяється на три ланки: верхню — кіс-тки зап'ястя в грудній кінцівці і кістки заплесна в тазовій кінцівці;середню — кістки відповідно п'ясті й кістки плесна; нижню — кіс-тки пальців (три фаланги в кожному пальці: путова, вінцева, копи-това, або ратична).

28 Будова грудного хребця ребер і груднини тварин.

Підкреслити, що ребро складається з довгого зігнутого кісткового ребра і реберного хряща.

Наголосити, що розрізняють три види ребер:

1. справжні (груднинні, стернальні) – costa verae (sternales) – перші сім-вісім пар ребер, які з’єднуються з грудниною реберними хрящами і утворюють з нею тугі, малорухливі суглоби;

2. несправжні (астернальні) – costa spuriae (asternales) – ребра, які безпосередньо з грудниною не з’єднуються;

^ 3. висячі – costa fluctuans – дорсально прикріплюються до першого поперекового хребця, а вентрально, вільним кінцем, розміщуються в м’язах черевної стінки, не мають реберних хрящів.

Необхідно підкреслити, що хрящі астернальних ребер вентрально звужуються, послідовно прикріплюються до попередніх ребер зв’язками і разом з останнім кістковим ребром утворюють реберну дугу.

Акцентувати увагу, що кількість пар ребер відповідає кількості грудних хребців, тобто в собаки їх 13, свині – 14 (15), великої рогатої худоби – 13, коня – 18 (19).Груднина утворює вентральну стінку грудної клітки, з’єднуючись з вентральними кінцями справжніх ребер. Для зручності і полегшення визначення видової приналежності груднини свійських тварин доцільно поділити на дві групи за спільною ознакою: А – тіло кістки розташоване в середній сагітальній (медіанній) площині – собака і кінь, Б – тіло кістки розташоване у фронтальній (дорсальній) площині – велика рогата худоба і свиня. При цьому, необхідно звертати увагу на форму груднини та ручки, з’єднання її з тілом.

Наприкінці відмітити, що ребра, груднина та грудні хребці утворюють грудну клітку, що нагадує конус із зрізаною вершиною (вхід) і косо зрізаною основою (вихід). Вхід у грудну клітку – знаходиться на вершині конуса і обмежений першим грудним хребцем, першою парою ребер та ручкою груднини. Вихід із грудної клітки – основа конуса, обмежений останнім грудним хребцем, реберною дугою та мечоподібним відростком груднини. Дорсальну стінку грудної клітки утворюють грудні хребці, вентральну – груднина, бічні – ребра.

Звернути увагу на особливості будови грудної клітки в різних видів тварин. Відмітити, що у великої рогатої худоби вона дуже об’ємна, передня частина стиснута з боків, за лопатками сильно розширюється каудально, має трикутний вихід. У свині довга, стиснута з боків, висота і ширина в різних порід коливається. В коня має вигляд конуса, довга, дещо стиснута з боків, особливо в ділянці прикріплення плечових поясів. У собаки конусоподібної форми з крутими боками, вхідний отвір округлий, міжреберні простори великі, широкі.

редньому відділі грудної клітки остисті відростки дуже великі і разом з хребцями, ребрами та лопаткою формують остов холки. В коня остов холки утворюють перші 10 грудних хребців, дорсальна третина перших десяти пар ребер та хрящ і дорсальна третина лопатки, у великої рогатої худоби – перші 8 грудних хребців, дорсальна третина перших восьми пар ребер та хрящ і дорсальна третина лопатки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]