Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamenatsiyni_pitannya_z_morfologiyi (1).docx
Скачиваний:
278
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
227.73 Кб
Скачать

81.Анатомічна і гістологічна будова спинного мозку

Спинний мозок розміщений у хребтовому каналі, займаючи приблизно 2/3 його об’єму.Довжина мозку залежить від довжини тіла тварини. В ембріональний період розвитку спинний мозок заповнює весь хребтовий канал. Однак у зв’язку з більшою інтенсивністю росту скелета різниця в їх довжині стає значною. Спинний мозок має форму циліндричного тяжа, дещо сплюснутого дорсовентрально. На ньому розрізняють шийну, грудну і попереково-крижову частини. Каудально від останньої спинний мозок різко звужується, утворюючи мозковий конус, що переходить у кінцеву нитку. Вона утворена сполучною тканиною і закінчується на рівні перших хвостових хребців. Уздовж спинного мозку на його дорсальній поверхні проходить серединна дорсальна борозна. По боках від серединної борозни розміщені мілкі дорсальні латеральні борозни. На вентральній поверхні проходить глибока вентральна серединна щілина, а по боках від неї — вентральні латеральні борозни. На межі шийної і грудної та грудної й попереково-крижової частин мозку помітні шийне і попереково-крижове потовщення. Їх формування пов’язане з іннервацією грудних і тазових кінцівок. У кожному кістковому сегменті від спинного мозку праворуч і ліворуч двома корінцями відходить пара спинномозкових нервів. Дорсальний корінець відходить від дорсальної латеральної, вентральний — від вентральної латеральної борозни. В порожнині хребтового каналу корінці з’єднуються і формують нерви, які проходять крізь міжхребцеві отвори

На поперечному розрізі спинного мозку неозброєним оком видно, що він складається із сірої та білої речовини. Перша розміщена в центрі мозку, а друга на його периферії. Сіра речовина має вигляд метелика з розпрямленими крилами. Вона представлена парними дорсальними і вентральними рогами (стовпами), які з’єднані сірою спайкою. В центрі останньої є спинномозковий канал. У грудній і поперековій частинах спинного мозку в сірій речовині є і парні латеральні роги (стовпи). Сіра речовина утворена мультиполярними нейронами, нейроглією і мієліновими та безмієліновими нервовими волокнами. Нейрони спинного мозку функціонально неоднакові, розміщені групами в сірій речовині і формують ядра.

Біла речовина спинного мозку утворена мієліновими нервовими волокнами і нейроглією. Борознами, вентральною серединною щілиною та рогами сірої речовини вона поділяється на парні дорсальні, вентральні й латеральні канатики. Тільки вентральні канатики з’єднуються між собою. Це з’єднання утворює білу спайку, яка розміщена між вентральною серединною щілиною і сірою спайкою. Нервові волокна білої речовини утворюють провідні шляхи, які з’єднують окремі сегменти спинного мозку(власний провідниковий апарат спинного мозку, через який здійснюються безумовні рефлекси від рецепторів шкіри до м’язів і судин) та спинний мозок з різними відділами головного мозку(висхідні й низхідні).

82.Будова органа зору

Орган зору, або око, є периферичною частиною аналізатора зору. До його складу входять очне яблуко і захисні та допоміжні органи.Очне яблуко безпосередньо сприймає світлові подразнення. Воно має кулясту форму, міститься в очній ямці (орбіті) і складається з оболонок, світлозаломлювальних середовищ, кровоносних судин та нервів. Очне яблуко має три оболонки: зовнішню — волокнисту, середню — судинну і внутрішню — сітківку.

Волокниста (фіброзна) оболонка має дві частини: білкову оболонку і рогівку. Білкова оболонка, або склера, займає 4/5 поверхні очного яблука. Вона товста, непрозора, щільна, білого кольору, утворена щільною сполучною тканиною і має мало кровоносних судин. В її задній ділянці є решітчаста пластинка, через яку виходить зоровий нерв. Рогівка розміщена в передній частині очного яблука і займає 1/5 його поверхні. Вона тонка, прозора, не має судин, утворена щільною сполучною тканиною, із зовнішньої поверхні вкрита багатошаровим плоским незроговілим епітелієм.

Судинна оболонка утворена пухкою сполучною тканиною, містить міоцити, пігментні клітини і багато кровоносних судин. До її складу входять райдужна оболонка, війкове тіло і власне судинна оболонка. Райдужна оболонка (райдужка) знаходиться позаду рогівки. Між ними розміщена передня камера очного яблука, заповнена внутрішньо очною рідиною.

Сітківка складається з передньої — сліпої і задньої — зорової частин. Сліпа частина представлена двома шарами пігментних клітин, які вкривають задню поверхню райдужки та війкового тіла. Зорова частина сітківки складається з шару пігментних клітин, які щільно прилягають до власне судинної оболонки і нервового шару (листка). Останній майже прозорий (за життя), містить нервові клітини, у тім числі й світлочутливі, гліоцити, нервові волокна, кровоносні судини і нещільно з’єднується з пігментним шаром. Пігментний шар, нервові клітини, гліоцити, нервові волокна нервового листка в цілому формують десять шарів зорової частини сітківки: пігментний, шар паличок і колбочок (фотосенсорний), зовнішній пограничний, зовнішній ядерний, зовнішній сітчастий, внутрішній ядерний, внутрішній сітчастий, гангліозний, шар нервових волокон і внутрішній пограничний

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]