Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamenatsiyni_pitannya_z_morfologiyi (1).docx
Скачиваний:
278
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
227.73 Кб
Скачать

14 Характеристика етапів заплдіднення у свійських тварин.

Заплі́днення (сингамія) — процес злиття чоловічої та жіночої статевих клітин (гамет) спермія та овоцита в результаті утворюється зигота при цьому відбувається диплоїдний набір хромосом. Запліднення у ссавців і птиці відбувається в яйцепроводах в процесі запліднення. Є 2 фази 1дистантна взаємодія коли в клітині відбувається на певній відстані. 2- контактна коли спермій контактує з яйцеклітиною. Під час першої фази відбувається активація життя. В яйцеклітину проникає голівка і шийка спермія, центріола подвоюється і утворює веретено поділу і зигота починає ділитися. Дроблення це етап ембріогенезу який закінчується утворенням бластули утворюється в результаті багаторазовими мітотичними поділами зиготи. Розмір бластули порівняно з розміромзиготи суттєво не змінюється клітини зародка зменшуються з кожним поділом клітини бластули називаються бластомерами. Бластула має кулясту форму складається зі бластодерми та порожнинної бластоцелі ця первинна порожнина заповнена рідиною після утворення бластули відбувається гаструляція. Гаструла це зародок який складається із 2-х зародкових листків зародкові лискти є зовнішні та внутрішні і середні. Біологічне значення запліднення полягає у тому, що внаслідок злиття клітин з різною спадковістю при статевому розмноженні утворюється більш життєздатне потомство, ніж при безстатевому розмноженні. Подвійне запліднення забезпечує утворення зародка та запасу поживних речовин в покритонасінних. Розрізняють зовнішнє при якому злиття гамет відбувається поза тілом самки, і внутрішнє при якому гамети зливаються у тілі самки. Зовнішнє запліднення спостерігається у багатьох безхребетних, риб, безхвостих земноводних, які відкладають статеві продукти у навколишнє середовище. Запліднення у цих тварин, а також розвиток зиготи залежить від умов середовища. У тварин з внутрішнім заплідненням (переважно наземних тварин) є спец. Придаткові статеві органи для переносу сперми з тіла самців у тіло самок. Цей процес потребує узгодження дій самця і самки, і тому у тварин виробилися складні форми поведінки (статеві інстинкти), які забезпечують цю узгодженість. З. відбувається в результаті активного руху сперматозоїда до яйцеклітини, завдяки виділюваними гаметами речовинами. При злитті чоловічої та жіночої статевих клітин, що мають одинарний набір хромосом, відновлюється диплоїдний набір хромосом, характерний для соматичних клітин організму.

15 Характеристика плідних оболонок і типів плацент у різних видів тварин.

Плодові або плідні оболонки ,жовтковий мішок,амніон, алантоїз, хоріом. Зєднання між собою частин хоріома алантоїза та слизової оболонки матки носить назву плацента.

1-жовкковий мішок – під час розвитку ембріона ссавців жовтковий мішок дуже швидко редукується.а у птахів він існує набагато довше

2- амніон чаша заповнена рідиною абоводне середовище яке оточує зародок його від механічних пошкоджень.

3- алантоїз сечова оболонка має вигляд ковбасоподібного мішка він є резервуаром продуктом обміну плода

4- хоріон це зовнішня оболонка на хоріоні формуються ворсинки сполучаються зі слизовою оболанкою матки. Типи плацент Плаценти у різних видів тваринвідрізняютьсяза формою та розміщенням ворсинок хоріона характером їх зєднання зі слизовою оболонкою матки або ендомерієм. За формою та розміщенням ворсинок хоріона 4-форми. 1-дифузна плацента в цій плаценті ворсинки рівномірно розміщені по всій поверхні хоріона( така плацента у кобили та свині)) 2-котелидонна плацента в цій плаценті ворсинки розміщені кулумками вони приєднуються потовщеними стінками матки каріода(((корова коза вівця)) 3-поясна плацента або кільцеподібна ворсинки хоріона в цій плаценті розміщені в середній частині плодового міхура і утворюють поясок ( у хижаків, приматів) 4-дископодібна плацента ворсинки хоріона розміщені у формі диска ( у приматів, гризунів, людей

Типи плацент за глибиною ворсинок хоріона в товщу слизової оболонки матки:

1-епітеліохоріальна в цій плаценті ворсинки не проникають до епітелію слизової маткиа лише занурюються в її склад (кобили свині) 2-десмохоріальна ворсинки заглиблюються в товщу слизової матки при цьому ворсинки руйнують епітелій слизової матки(у жуйних,корови кози) 3-ентотеліохоріальна ворсинки проникають в товщу слизової оболонкиі контактують з ендотолієм кровоносноїоболонки матки (у хижаків) 4-гемохоріальна ворсинки проникають ще глибше до розширень кровоносних лапхун (це у людей і гризунів)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]