Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamenatsiyni_pitannya_z_morfologiyi (1).docx
Скачиваний:
278
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
227.73 Кб
Скачать

79.Характеристика черепно-мозкових нервів тварин

Черепно-мозкові нерви (12 пар, рис. 9.11) поділяють на чутливі, рухові та змішані. Чутливі нерви (І, ІІ і VIII пари) — це провідні шляхи відповідно нюхового, зорового і присінковозавиткового аналізаторів. Рухові нерви (III, IV, VI, XI і XII пари) виходять із головного мозку (за винятком XI пари) і іннервують м’язи очного яблука, язика тощо. Інші нерви(V, VII, IX і X пари) — змішані і мають у своєму складі чутливі та рухові нервові волокна. Більшість черепно-мозкових нервів отримують волокна симпатичної нервової системи від краніального шийного вузла

Черепно-мозкові нерви: Нюховий нерв; Зоровий нерв; Окоруховий нерв; Блоковий нерв; Трійчастий нерв; Відвідний нерв; Лицевий нерв ;Присінково-завитковий нерв;Язикоглотковий нерв; Блукаючий нерв; Додатковий нерв ;Під’язиковий нерв .

80.Анатомічна і гістологічна будова головного мозку

Головний мозок знаходиться в черепно-мозковій порожнині. Глибокою поперечною щілиною головний мозок ділиться на великий мозок, який розміщений рострально, та ромбоподібний мозок, розміщений каудально. Філогенетично більш давні ділянки мозку, які є продовженням провідних шляхів спинного мозку, формують стовбур мозку. Він включає в себе довгастий мозок, мозковий міст, середній мозок, проміжний мозок і базальну частину кінцевого мозку.Філогенетично молодші частини головного мозку утворюють покривну його частину. До її складу входять півкулі кінцевого мозку та мозочок. Головний мозок, як і спинний, утворений сірою й білою речовиною. Сіра речовина у стовбурі мозку представлена ядрами, які знаходяться в білій речовині, а в ділянці півкуль кінцевого мозку і мозочка вона розміщена на периферії і утворює відповідно кору півкуль і мозочка.

Ромбоподібний мозок складається з довгастого та заднього мозку і містить четвертий мозковий шлуночок. Довгастий мозок є задньою ділянкою головного мозку. Рострально він прилягає до мозкового мосту, а каудально переходить у спинний мозок. На дорсальній поверхні довгастого мозку є ромбоподібна ямка, яка утворює дно четвертого мозкового шлуночка. На протилежній поверхні помітні три борозни: середня та дві бічні.Довгастий мозок є життєво важливою частиною центральної нервової системи. У ньому розміщені центри дихання, серцевої діяльності, безумовних травних рефлексів (ковтання, жування, слиновиділення), тонусу судин та ін. У зв’язку з цим руйнування цього мозку викликає миттєву смерть тварини.

Задній мозок складається з мозочка та мозкового моста. Мозковий міст знаходиться на вентральній поверхні головного мозку, між довгастим і середнім мозком. Він має вигляд товстого валика, розміщеного перпендикулярно до осі мозку.

Мозочок розміщений дорсально від довгастого мозку і каудально від півкуль великого мозку та пластинки покрівлі середнього мозку. Він має майже кулясту форму. В ньому розрізняють середню частину — черв’як та бічні — півкулі мозочка. Мозочок має три пари ніжок. Задніми ніжками він з’єднаний з довгастим мозком, середніми — з мозковим мостом, а передніми — із середнім мозком. На поверхні мозочка помітні численні борозни й щілини, а між ними — звивини й часточки. Сіра речовина мозочка розміщена поверхнево і утворює його кору. Вона у вигляді ядер міститься також у білій речовині. Біла речовина знаходиться під корою і на поздовжньому розрізі мозочка має вигляд гілки дерева туї — дерево життя. Мозочок є центром координації довільного руху, підтримання тонусу м’язів, пози та рівноваги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]