Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_AE30.docx
Скачиваний:
335
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
6.32 Mб
Скачать

1.6.5 Ноутбуки

Ноутбуки – це мобільні комп’ютери. Як і настільні комп’ютери ноутбуки розрізняються типом процесора, чіпсета, системної плати, пам’яті, відеокарти, вінчестера тощо. Важливими характеристиками ноутбука є: розмір, вага, час автономної роботи від батареї, продуктивність.

В переважній більшості ноутбуків використовуються процесори фірми Intel, хоча зустрічаються моделі з чіпсетами AMD. Нову епоху в сфері мобільних комп’ютерів відкрила поява архітектури Core. Домінуюче місце займають процесори Intel Core 2 Duo з різними параметрами, що визначають ступінь енергозбереження. Ноутбуки на базі цих процесорів мають високу продуктивність і не уступають багатьом настільним системам. Щоправда, зараз з’явився процесор Intel Atom, що базується на принципіально новій основі.

В ноубуки інтегрується ряд пристроїв: аналоговий модем, мережевий адаптер, модуль Bluetooth, картовід (Card Reader), модуль безпровідного зв’язку Wi-Fi та ін. Мережевий адаптер призначений для підключення до локальної мережі і є практично в кожному сучасному ноутбуку.

Модеми поступово втрачають актуальність і щезають з мобільних платформ, оскільки розвиваються безпровідні технології підключення до Інтернету. Bluetooth забезпечує стійкий зв’язок. Використовуючи ноутбук з мобільним телефоном, можна входити в Інтернет (якщо такого модуля немає, то його можна придбати окремо і під’єднати до USB-порту).

Картовід, вбудований в ноутбук, дозволяє читати карти пам’яті, які використовуються в цифрових фотоапаратах і мобільних телефонах. Модуль безпровідного звязку Wi-Fi дозволяє одержати доступ в Інтернет в хот-спотах, або зонах Wi-Fi. Цей модуль дозволяє переміщуватись з ноутбуком в приміщенні без лишніх проводів і залишатись в мережі Інтернет.

Для підключення до ноутбука різних периферійних пристроїв використовуються порти USB. Через USB-порт до ноутбука можна підключити мишу, Flash-пам’ять, зовнішній оптичний DVD-RW дисковод, принтер, сканер, цифровий фотоапарат, безпровідну точку доступа та інші пристрої. Сучасні ноутбуки оснащені більш швидкісним портом USB 2.0. Нестачу USB-портів можна компенсувати окремим USB-концентратором.

На ноутбуці може ще бути рознімання Fire Wire, яке є менш розповсюдженим, ніж USB і використовується для підключення відеокамер та інших пристроїв. Практично на всіх ноутбуках присутнє VGA-рознімання для підключення мультимедійного проектора, що здійснює виведення зображення на великий екран.

Окремим класом ноутбуків є нетбуки, вони призначені в основному для роботи в мережі Інтернет і запуску додатків, що не вимагають значних ресурсів. Їхня особлива риса – це мала вага (менше 1 кг), невеликий екран (не більше 10,2 дюйма), наявність інтерфейсів Wi-Fi та Bluetooth.

2 Робота в операційній системі Windows

2.1 Загальні відомості

Нагадаємо, що операційна система – це комплекс програм, який забезпечує керування апаратними ресурсами комп’ютера, обчислювальними процесами, а також реалізує інтерфейс взаємодії користувача з комп’ютером.

В операційній системі Windows, на відміну від MS DOS, користувач може завантажувати до пам’яті декілька програм і вільно перемикатися між ними. Ці задачі будуть одночасно виконуватися в паралель.

Особливості інтерфейсу системи Windows відображені в самій назві “Windows”, що означає „вікна”. Вся робота з операційною системою Windows проходить у вікнах.

Сьогодні існують різні версії Windows – Windows ME (Windows Millennium Edition), Windows 2000, Windows XP. Інтерфейс цих систем подібний між собою.

Операційна система Windows ХР – це високопродуктивна, багатозадачна, 32-розрядна операційна система з оновленим графічним інтерфейсом, який дозволяє налаштовування користувачем. Windows ХР забезпечує ефективний обмін даними між різними програмами, новий рівень безпеки даних, підтримку мережевих функцій, технологію автоматичного розпізнавання та підключення зовнішніх пристроїв. До цієї системи підключені високоефективні мультимедійні додатки та стандартний набір прикладних програм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]