Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_AE30.docx
Скачиваний:
335
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
6.32 Mб
Скачать

7.4 Класифікація видів інформаційних технологій

В даний час класифікація ІТ проводиться по наступних ознаках:

  • способу реалізації в автоматизованих інформаційних системах (АІС)

  • міри охвату завдань управління

  • класам технологічних операцій, що реалізовуються

  • типу призначеного для користувача інтерфейсу

  • варіантам використання мережі ЕОМ

  • обслуговуваної предметної області і ін.

  1. За способом реалізації ІТ діляться на традиційні і сучасні ІТ. Традиційні ІТ існували в умовах централізованої обробки даних, до періоду масового використання ПЕВМ. Вони були орієнтовані головним чином на зниження трудомісткості користувача (наприклад, інженерні і наукові розрахунки, формування регулярної звітності на підприємствах і ін.). Нові (сучасні) ІТ пов'язані в першу чергу з інформаційним забезпеченням процесу управління в режимі реального часу.

  2. По мірі обхвату інформаційними технологіями завдань управління виділяють: електронну обробку даних, автоматизацію функцій управління, підтримку ухвалення рішень, електронний офіс, експертну підтримку.

У першому випадку електронна обробка даних виконується з використанням ЕОМ без перегляду методології і організації процесів управління при рішенні локальних математичних і економічних завдань.

У другому випадку при автоматизації управлінської діяльності обчислювальні засоби використовуються для комплексного вирішення функціональних завдань, формування регулярної звітності і роботи в інформаційно-довідковому режимі для підготовки управлінських рішень. До цієї ж групи відносяться ІТ підтримки ухвалення рішень, які передбачають широке використання економіко-математичних методів і моделей, пакети прикладних програм (ППП) для аналітичної роботи і формування прогнозів, складання бізнес-планів, обгрунтованих оцінок і висновків по процесах і явищах виробничо-господарській діяльності.

До названої групи відносяться і широко упроваджувані в даний час ІТ, такі, що отримали назву електронного офісу і експертної підтримки ухвалення рішень. Ці два варіанти ІТ орієнтовано на використання досягнень в області новітніх підходів до автоматизації роботи фахівців і керівників, створення для них найбільш сприятливих умов виконання професійних функцій, якісного і сучасного інформаційного обслуговування за рахунок автоматизованого набору управлінських процедур, що реалізовуються в умовах конкретного робочого місця і офісу в цілому.

Електронний офіс передбачає наявність інтегрованих ППП, які забезпечують комплексну реалізацію завдань предметної області. В даний час більшого поширення набувають електронні офіси, співробітники і устаткування яких можуть нахо­диться в різних приміщеннях. Необхідність роботи з документами, матеріалами і базами даних (БД) конкретного підприємства або установи в готелі, транспорті, удома привела до появи електронних офісів, включених у відповідні мережі ЕОМ.

ІТ експертної підтримки ухвалення рішень, складають основу автоматизації праці фахівців-аналітиків. Ці працівники окрім аналітичних методів і моделей для дослідження ситуацій, що складаються, вимушені використовувати накопичений досвід в оцінці ситуацій, тобто відомості, складові базу знань в конкретної наочної області.

  1. По класу технологічних операцій ІТ, що реалізовуються, підрозділяються: на роботу з текстовим і табличним процесорами, графічними об'єктами, системи управління БД, гіпертекстові і мультимедійні системи.

Технологія формування відеозображення отримала назву комп'ютерної графіки.

Комп'ютерна графіка - це створення, зберігання і обробка моделей об'єктів і їх зображень за допомогою ЕОМ. Ця технологія проникла в область моделювання різних конструкцій (машинобудування, авіаційна техніка, автомобілебудування, будівельна техніка і ін.), економічного аналізу, проникає в рекламну діяльність, робить цікавим дозвілля. Формуємі і оброблювані за допомогою цифрового процесора зображення можуть бути демонстраційними і анімаційними. До демонстраційних зображень відносять, як правило, комерційну (ділову) і ілюстраційну графіку. До другої групи - анімаційної графіки - належить інженерна і наукова графіка, а також графіка, пов'язана з рекламою, мистецтвом, іграми, коли на екран виводяться не лише одиночні зображення, але і послідовність кадрів у вигляді фільму (інтерактивний варіант). Інтерактивна графіка є одним з найбільш прогресивних напрямів серед сучасних ІТ. Цей напрям переживає бурхливий розвиток в області появи нових графічних станцій і в області спеціалізованих програмних засобів, що дозволяють створювати реалістичні об'ємні рухомі зображення, порівнянні за якістю з кадрами відеофільму.

У класичному розумінні система управління БД (СУБД) є набором програм, що дозволяють створювати і підтримувати БД в актуальному стані.

Зазвичай будь-який текст представляється як один довгий рядок символів, що читається в одному напрямі.

Гіпертекстова технологія - організація тексту у вигляді ієрархічної структури. Матеріал тексту ділиться на фрагменти. Кожен видимий на екрані ЕОМ фрагмент, доповнений багаточисельними зв'язками з іншими фрагментами, дозволяє уточнити інформацію про об'єкт, що вивчається, і рухатися в одному або декількох напрямах по вибраному зв'язку.

Мультимедіа-технологія - програмно-технічна організація обміну з комп'ютером текстовою, графічною, аудіо і відеоінформацією.

  1. За типом призначеного для користувача інтерфейсу можна розглядати ІТ з точки зору можливостей доступу користувача до інформаційних і обчислювальних ресурсів. Так, пакетна ІТ унеможливлює впливати на обробку інформації користувача, поки вона проводиться в автоматичному режимі. На відміну від пакетної діалогова ІТ надає користувачеві необмежену можливість взаємодіяти з інформаційними ресурсами, що зберігаються в системі, в реальному масштабі часу, отримуючи при цьому всю необхідну інформацію для вирішення функціональних завдань і ухвалення рішень.

Інтерфейс мережевої ІТ надає користувачеві засобу доступу до територіально розподілених інформаційних і обчислювальних ресурсів завдяки розвиненим засобам зв'язку.

В даний час спостерігається тенденція до об'єднання різних типів ІТ в єдиний комп'ютерний – технологічний комплекс, який носить назву інтегрованого. Особливе місце в нім належить засобам комунікації, що забезпечують не лише надзвичайно широкі технологічні можливості автоматизації управлінської діяльності, але і що є основою створення найрізноманітніших мережевих варіантів ІТ: локальних, багаторівневих, розподілених і глобальних інформаційно-обчислювальних мереж.

  1. По обслуговуваних предметних областях ІТ підрозділяються різноманітно. Наприклад, лише в економіці ними є: бухгалтерський облік, банківська, податкова і страхова діяльність і ін.

Розглянемо типові вживання інформаційних технологій в управлінській системі підприємства:

Бухгалтерський облік - класична сфера застосування інформаційних технологій і найбільш часто завдання, що реалізовується на сьогоднішній день. По-перше, помилка бухгалтера може коштувати дуже дорого, тому очевидна вигода використання можливостей автоматизації бухгалтерії. По-друге, завдання бухгалтерського обліку досить легко формалізується, тому розробка систем автоматизації бухгалтерського обліку не представляє технічно складної проблеми.

Управління фінансовими потоками. Впровадження інформаційних технологій в управління фінансовими потоками також обумовлене критичністю цієї області управління підприємства до помилок.

Неправильно побудувавши систему розрахунків з постачальниками і споживачами, можна спровокувати кризу готівки навіть при налагодженій мережі закупівлі, збуту і хорошому маркетингу. І навпаки, точно прораховані і жорстко контрольовані умови фінансових розрахунків можуть істотно збільшити оборотні кошти фірми.

Управління складом, асортиментом, закупівлями. Можна автоматизувати процес аналізу руху товару.

Управління виробничим процесом є дуже трудомістким завданням. Основними механізмами тут є планерування і оптимальне управління виробничим процесом.

Автоматизоване рішення подібної задачі дає можливість грамотно планувати, враховувати витрати, проводити технічну підготовку виробництва, оперативно управляти процесом випуску продукції відповідно до виробничої програми і технології.

Вочевидь, що чим більше виробництво, тим більше число бізнес-процесів бере участь в створенні прибутку, а значить, використання інформаційних систем життєво необхідне.

Управління маркетингом має на увазі збір і аналіз даних про фірми-конкурентів, їх продукцію і цінову політику, а також моделювання параметрів зовнішнього оточення для визначення оптимального рівня цін, прогнозування прибули і планерування рекламних кампаній. Вирішення більшості цих завдань можуть бути формалізовані і представлені у вигляді інформаційної системи, що дозволяє істотно підвищити ефективність управління маркетингом.

Документообіг є дуже важливим процесом діяльності будь-якого підприємства. Добре відлагоджена система облікового документообігу відображає поточну виробничу діяльність, що реально відбувається на підприємстві, і дає управлінцям можливість впливати на неї. Тому автоматизація документообігу дозволяє підвищити ефективність управління.

Оперативне управління підприємством. Інформаційна технологія, вирішальна завдання оперативного управління підприємством будується на основі бази даних, в якій фіксується вся можлива інформація про підприємство. Інформаційна система оперативного управління включає масу програмних вирішень автоматизації бізнес-процесів, що мають місце на конкретному підприємстві.

Надання інформації про фірму. Активний розвиток мережі Інтернет привів до необхідності створення корпоративних серверів для надання різного роду інформації про підприємство. Практично кожне підприємство, що поважає себе, зараз має свій web-сервер. Web-сервер підприємства вирішує ряд завдань, з яких можна виділити дві основні:

  • створення іміджу підприємства;

  • максимальне розвантаження довідкової служби компанії шляхом надання потенційним і вже існуючим абонентам можливості здобуття необхідної інформації про фірму

  • пропонованих товарах, послугах і цінах.

Крім того, використання web-технологий відкриває широкі перспективи для електронної комерції і обслуговування покупців через інтернет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]