Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_AE30.docx
Скачиваний:
335
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
6.32 Mб
Скачать

Перегляд властивостей файлів, папок та дисків

Кожен об’єкт Windows володіє деякими властивостями. Щоб переглянути характеристики об’єкта, потрібно вибрати з контекстного меню цього об’єкта команду Свойства – вона є останньою в списку команд контекстного меню, або виконати команду Файл Свойства, попередньо виділивши об’єкт. Властивості файла автоматично фіксуються операційною системою або програмою, в якій створюється цей файл. Якщо викликати властивості файла, то можна отримати таку інформацію (вкладка Общие):

  • ім’я папки, що містить цей файл;

  • розмір файла в байтах;

  • ім’я файла та його розширення;

  • дату створення, зміни, відкриття файла;

  • атрибути файла (це ознаки файла, що установлюються користувачем і визначають способи використання файла і права доступу до нього).

Аналогічні дані наводяться в вікнах властивостей папок та дисків . Вони викликається командою Свойства з контекстного меню.

2.8 Стандартні програми Windows

ОС Windows містить набір стандартних програм для роботи з текстом, графікою, файлами мультимедіа, такі як Блокнот, WordPad, Калькулятор, Paint. Крім цього в цій системі міститься ряд програм адміністрування (утиліти), наприклад сканування диска та дефрагментації. Доступ до стандартних програм можна отримати, обравши пункт головного меню Стандартные з розділу Программы, після чого обрати програму або группу програм. Група Служебные об’єднує команди для запуску утиліт, призначених для архівації даних, сканування диска, дефрагментації та очищення жорстких дисків.

Програма Калькулятор

В склад операційної системи Windows входить зручна програма Калькулятор, що дозволяє проводити математичні обчислення – вона схожа на реальний калькулятор. Завантаження Калькулятора здійснюється за допомогою команди ПускПрограммыСтандартныеКалькулятор.

Калькулятор може працювати в двох режимах – звичайному та інженерному (більша кількість функцій). За замовчуванням встановлюється звичайний режим роботи. Перемикання між режимами здійснюється за допомогою команди ВидОбычный / Инженерный.

Графічний редактор Paint

Операційна система Windows містить в собі програму Paint, за допомогою якої можна вивчити основні прийоми роботи з комп’ютерною графікою. Графічний редактор Paint служить для роботи з растровими зображеннями, тобто з зображеннями, що складаються з окремих кольорових точок (пікселів).

Запуск програми Paint здійснюється вибором команди Пуск ПрограммыСтандартныеPaint. У вікні Paint розміщені елементи, властиві саме графічним редакторам – панель інструментів і палітра кольорів. Панель інструментів розміщена зліва у вікні та містить 16 кнопок-інструментів: Выделение, Ластик, Заливка, Выбор цветов, Масштаб, Карандаш, Кисть, Распылитель, Надпись, Линия, Кривая, Прямоугольник, Многоугольник, Эллипс, Скругленный прямоугольник (рис.2.5).

Рис. 2.5 - Вікно графічного редактора Paint

Призначення кожної кнопки можна прочитати на спливаючій підказці, що з’являється при наведенні вказівки миші на кнопку.

Інший елемент вікна – палітра кольорів – розміщений у нижній частині екрана. Основний колір (колір переднього плану) обирається клацанням лівої кнопки миші на відповідному квадратику палітри кольорів, а колір фону – клацанням правої кнопки миші. Створення графічних зображень відбувається за допомогою інструментів, наприклад, інструмент Кривая використовують для малювання зігнутих S-подібних ліній.

Фрагменти створених зображень можна переміщати, копіювати, вирізати, вставляти. Ці операції виконуються аналогічно як і з файлами. Попередньо потрібно виділити фрагмент малюнка. Для цього виберіть інструмент Выделение , потім клацніть мишею в полі малюнка й протягніть вказівку миші на фрагменті малюнка, який потрібно виділити. Відпустіть кнопку миші і навколо фрагмента з’явиться прямокутна пунктирна рамка, яка має вісім маркерів. Щоб розтягнути або стиснути фрагмент, наведіть покажчик миші на один з маркерів рамки виділення. Вказівка набере форми двонапрямленої стрілки, тепер необхідно мишею перетягнути цей маркер. Щоб перемістити фрагмент малюнка потрібно:

  • спочатку виділити його;

  • далі в полі опцій вибрати один із варіантів – непрозорий фон при якому колір фону виділеного фрагмента малюнка буде перекривати інші елементи малюнка, або прозорий фон при якому не буде такого перекриття;

  • перетягнути фрагмент мишею на потрібне місце.

Копіювання фрагмента малюнка виконується аналогічно переміщенню, тільки третій крок потрібно виконувати при натиснутій клавіші Ctrl на клавіатурі.

До перетворень виділених фрагментів малюнка належать ще нахили по горизонталі і по вертикалі на різні кути. Ці операції здійснюються за допомогою команди меню РисунокРастянуть/Наклонить.

Щоб видалити невдалий фрагмент малюнка, потрібно виділити фрагмент і натиснути клавішу Delete. Очищення всього малюнка можна виконати командою РисунокОчистить.

Малюнок, створений у Paint, можна вставити в інший документ. Для цього можна скористатися можливостями буфера обміну. Виділить фрагмент малюнка у Paint і виконайте команду Правка Копировать. Потім перейдіть в цільовий документ і вставте вміст буфера обміну за допомогою відповідної команди, наприклад, Правка Вставить.

Для збереження малюнка на диску оберіть команду Файл Сохранить как... і в наступному діалоговому вікні задайте папку, в яку буде записуватися файл, а також ім’я файла і клацніть на кнопці Сохранить.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]