Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_AE30.docx
Скачиваний:
335
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
6.32 Mб
Скачать

Утиліта Scandisk. Пошук і усунення помилок на диску

Нагадаємо, що файли записуються до секторів (або кластерів) логічних дисків і кожен файл займає певні кластери. Однак в процесі роботи можливі пошкодження та помилки файлової структури, зокрема належність одного кластера двом файлам. Такі помилки можуть призвести до втрати інформації. Для перевірки диска запускають програму Scandisk з головного меню за допомогою команди ПускПрограммыСтандартныеСлужебные Проверка диска. Після появи вікна цієї програми потрібно вказати ім’я диска та режим перевірки диска. Щоб уникнути можливих помилок файлової системи завжди закінчуйте роботу в Windows за допомогою опції Завершение работы з головного меню.

Дефрагментація дисків

Коли в процесі роботи відбувається видалення деяких файлів та запис на їх місце нових, то файли розбиваються на фрагменти і записуються на вільні місця на диску. При цьому фрагменти розділені секторами, які належать іншим файлам. Зчитування інформації з фрагментованого файла відбувається повільніше, ніж з файла, що займає неперервну ділянку секторів. Для усунення надмірної фрагментації призначена утиліта Defrag, яка викликається командою ПускПрограммыСтандартныеСлужебные Дефрагментация диска. Дефрагментацію слід виконувати тоді, коли не запущені інші програми.

2.9 Архіватори та антивірусні програми Архівація даних

Інформація, що зберігається на диску, може бути зруйнована внаслідок фізичного псування магнітного носія, дії зовнішніх магнітних полів, старіння магнітного покриття тощо. Тому необхідно мати на дисках архівні копії документів. Але зберігання архівів в початкову вигляді дуже невигідно через великі обсяги інформації. Доцільно вихідну інформацію попередньо стиснути (упакувати), а потім уже створювати її копію. Такий процес створення архівних копій називаються архівацією. При архівації відбувається стиск інформації від 20% до 90%.

Для архівації файлів використовують спеціальні програми, які називають архіваторами. Ці програми можуть об’єднувати в один архівний файл цілі групи файлів, включаючи і каталоги.

Архівний файл – це файл з розширенням .rar, .zip, .arj та ін. На жаль, серед стандартних програм Windows немає програми архіватора, тому архіватори – це самостійні програми, що встановлюються на комп’ютері окремо від ОС Windows.

Програма-архіватор WinRar. WinRar є потужним популярним архіватором, який має зручний інтерфейс. Вона дозволяє працювати з архівними файлами .rar, .zip, .arj та ін. Запускається програма WinRar або за допомогою відповідної піктограми на робочому столі, або з головного меню (ПускПрограммы WinRar). Система управління програмою WinRar є типовою для Windows додатків. Рядок меню за безпечує доступ до всіх команд програм, а панель інструментів забезпечує зручний доступ до часто використовуваних команд.

Перегляд та вилучення файлів із архіву. Після запуску програми WinRar у робочій частині вікна з’явиться список папок. Щоб відкрити ту чи іншу папку, потрібно двічі клацнути мишею на значку папки. Щоб потрапити до зовнішньої папки, можна двічі клацнути мишею на значку папки без назви, що розміщений зверху списку. Відкривши потрібну папку, двічі клацніть на значку архівного файла. При цьому в WinRar буде показано список файлів з архіву.

Для того, щоб переглянути файл-документ з відкритого архіву, потрібно двічі клацнути мишею на його значку, при цьому буде запущений додаток, що пов’язаний з цим документом.

Якщо ви хочете розархівувати деякий файл, то після виділення цього файла, натисніть кнопку Извлечь на панелі інструментів (або оберіть команду КомандыИзвлечь файлы из архива). При цьому розархівовані файли потрапляють до тієї самої папки, в якій розміщено архів.

Архівація файлів. Перед архівацією файлів бажано помістити всі файли, призначені для архівації, в одну папку. Це можна зробити в програмі Проводник або Мой компьютер.

Архівація файлів і папок здійснюється таким чином:

  • запустіть програму WinRar і відкрийте папку, в якій розміщені файли, призначені для архівації;

  • виділить об’єкти, що підлягають архівації. Це можна зробити лівою клавішею миші при натиснутій клавіші Ctrl;

  • клацніть на кнопці Добавить на панелі інструментів або виконайте команду Команды Добавить файлы, після чого з’явиться діалогове вікно Имя и параметры архива;

  • в діалоговому вікні задайте ім’я архіву, оберіть формат нового архіву (RAR або ZIP), вкажіть за допомогою списку, що розкривається, метод стискання та інші параметри архівації, наприклад, SFX-архів (саморозпаковувальний архів);

  • закрийте діалогове вікно кнопкою ОК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]