Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_AE30.docx
Скачиваний:
335
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
6.32 Mб
Скачать

7.6 Інформаційна технологія управління

Мета інформаційної технології управління - задоволення інформаційних потреб всіх без виключення співробітників фірми, що мають справу з ухваленням рішень. Вона може бути корисна на будь-якому рівні управління.

Для ухвалення рішень на рівні управлінського контролю інформація має бути представлена в агрегованому вигляді так, щоб були видимими тенденції зміни даних, причини виниклих відхилень і можливі рішення. На цьому етапі вирішуються наступні завдання обробки даних:

  • оцінка планованого стану об'єкту управління;

  • оцінка відхилень від планованого стану;

  • виявлення причин відхилень;

  • аналіз можливих рішень і дій.

Ця технологія орієнтована на роботу в середовищі інформаційної системи управління і використовується при гіршій структурованості вирішуваних завдань, якщо їх порівнювати із завданнями, що вирішуються за допомогою інформаційної технології обробки даних.

ІС управління ідеально підходять для задоволення схожих інформаційних потреб працівників різних функціональних підсистем (підрозділів) або рівнів управління фірмою. Інформація, що поставляється ними, містить відомості про минуле, справжнє і вірогідне майбутнє фірми. Ця інформація має вигляд регулярних або спеціальних управлінських звітів.

Регулярні звіти створюються відповідно до встановленого графіка, що визначає час їх створення, наприклад місячний аналіз продажів компанії.

Спеціальні звіти створюються по запитах управлінців або коли в компанії сталося щось незаплановане.

І ті, і інші види звітів можуть мати форму підсумкових звітів, порівняльних і надзвичайних.

У підсумкових звітах дані об'єднані в окремі групи, відсортовані і представлені у вигляді проміжних і остаточних підсумків по окремих полях.

Порівняльні звіти містять дані, отримані з різних джерел або класифіковані по різних ознаках і використовувані для цілей порівняння.

Надзвичайні звіти містять дані виняткового (надзвичайного) характеру.

Використання звітів для підтримки управління виявляється особливо ефективним при реалізації так званого управління по відхиленнях.

Управління по відхиленнях передбачає, що головним вмістом отримуваних менеджером даних мають бути відхилення стану господарської діяльності фірми від деяких встановлених стандартів (наприклад, від її запланованого стану).

Основні компоненти інформаційної технології управління показані на рис. 7.3.

Вхідна інформація поступає з систем операційного рівня. Вихідна інформація формується у вигляді управлінських звітів в зручному для ухвалення рішення вигляді.

Інформація

з інформаційної

системи

операційного

рівня

База даних

Дані по

проведеним

операціям

Нормативні документи

Інформація для менеджера, який приймає рішення

Формування управлінських звітів

Підсумкових

Порівняльних

Надзвичайних

Рис. 7.3 - Основні компоненти інформаційної технології управління

Вміст бази даних за допомогою відповідного програмного забезпечення перетвориться в періодичні і спеціальні звіти, що поступають до фахівців, які беруть участь в ухваленні рішень в організації. База даних, використовувана для отримання вказаної інформації, повинна складатися з двох елементів:

1) даних, накопичених на основі оцінки операцій, що проводяться фірмою;

2) планів, стандартів, бюджетів і інших нормативних документів, що визначають планований стан об'єкту управління (підрозділи фірми).

Економічна і фінансова діяльність підтримується наступними пакетами програм:

Програмний продукт Audit Expert, розроблений фірмою ПроИнвест-консалтинг, є ефективним інструментом комплексного аналізу фінансового стану і результатів діяльності підприємства. Приведення фінансової звітності до міжнародного стандарту дозволяє Audit Expert перетворити дані фінансової звітності підприємств за різні роки в аналітичні таблиці, відповідні вимогам Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Такий підхід робить результати аналізу зрозумілими як для російських, так і для іноземних експертів. Звіти формуються як на російській, так і на англійській мові.

"Економічний аналіз і прогноз діяльності фірми, організації" (фірма ІНЕК), що реалізовує функції: економічний аналіз діяльності фірми, підприємства; бізнес-план; техніко- економічне обгрунтування повернення кредитів; аналіз і відбір варіантів діяльності; прогноз балансу, потоків грошових коштів і готової продукції;

"Фінансовий аналіз підприємства" (фірма Інфософт), що реалізовує функції: загальна оцінка фінансового стану; аналіз фінансової стійкості; аналіз ліквідності балансу; аналіз фінансових коефіцієнтів (ліквідність, маневреність, покриття, співвідношення позикових і власних засобів); аналіз коефіцієнтів ділової активності; розрахунок і аналіз коефіцієнтів оборотності; оцінка рентабельності виробництва.

В області створення фінансово-кредитних систем працюють фірми "Диа-софт", "Інверсія", R-Style, Программбанк, "Асофт"і ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]