Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП1,2 (Восстановлен) (Восстановлен).doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
3.48 Mб
Скачать

5.2. Технічні умови – невід'ємна частина документації на продукцію

Технічні умови на продукцію (вироби, матеріали, речовину, послуги) використовують усі підприємства незалежно від форм власності й підпорядкованості, а також громадяни-суб'єкти підприємницької діяльності за договірними зобов'язаннями або (і) ліцензіями на право виготовлення та реалізації продукції (надання послуг) [50, 53].

Основні передумови розробки технічних умов:

  • відсутність державних та галузевих стандартів на розроблювану продукцію, послуги або за необхідності конкретизації їхніх вимог;

  • необхідність доповнення та (або) посилення вимог, норм та правил чинних стандартів на дану продукцію чи послуги.

Об'єктами розробки технічних умов є:

  • один конкретний виріб, матеріал, речовина, одна послуга тощо;

  • декілька конкретних виробів, матеріалів, речовин тощо, група послуг (групові технічні умови).

Структурні елементи побудови технічних умов :

  • технічні вимоги;

  • методи контролю, перевезення, зберігання;

  • вимоги до техніки безпеки та охорони довкілля;

  • вказівки щодо експлуатації;

  • правила приймання;

  • гарантії виробника [53].

В даній дипломній роботі було розроблено проект технічних умов ТУУ 02070938176 : 2014 «Йогурт з порошком топінамбура «Смак»». Передумовами створення даної нормативної документації є:

  • необхідність конкретизації вимог до продукції, що відсутня в державному стандарті:

  • необхідність доповнення вимог чинного стандарту на дану продукцію.

  • дозвіл на серійний випуск даної продукції.

Даний продукт відноситься до групи функціональних молочних продуктів, які характеризується підвищеною харчовою та біологічною цінністю. За фізико-хімічними показниками в йогурті нормується вміст інуліну,%, вітамінів (РР, %), мінеральних речовин (Са, К, %). В ДСТУ 4343:2004 «Йогурти. Загальні технічні умови» відсутні посилання на нормативні документи, які встановлюють методики визначення вище наведених речовин у складі йогуртів. А тому запровадження виробництва йогурту, збагаченого рослинними мікронутрієнтами, потребує розробки проекту технічних умов.

Відповідальність за розроблення і затвердження технічних умов несуть розробники, організації та установи, які провели експертизу, і органи, підприємства, установи, організації та громадяни-суб'єкти підприємницької діяльності, що затвердили ці документи [50,53, 54].

Термін введення в дію технічних вимог установлює підприємство (організація)-розробник. За погодженням із основним споживачем допускається не обмежувати їх термін дії. У такому разі на титульній сторінці повинен бути напис «Без обмеження терміну дії». Стадії розроблення технічних умов регламентуються ГОСТ 2.102 «Єдина система конструкторської документації. Види і комплектність конструкторських документів» та ГОСТ 2.103 «Єдина система конструкторської документації. Стадії розробки» [50,53, 54].

Для технічних умов, які розробляються підприємствами (організаціями), що мають відомчу підпорядкованість, порядок їх затвердження встановлюється відповідним міністерством (відомством). В інших випадках технічні умови затверджує підприємство-розробник [50].

Державну реєстрацію технічних умов здійснюють територіальні органи Держкомспоживстандарту України за місцем знаходження підприємства (організації)-розробника, а зміни до них – ті ж органи за місцем знаходження підприємства (організації) – власника оригіналу технічних умов [50, 53].

Даний продукт – йогурт, збагачений рослинними мікронутрієнтами,– передбачається виготовляти на базі ПрАТ «Обухівський молочний завод». В такому випадку державну реєстрацію розроблених технічних умов здійснює ДП «Укрметртестстандарт».

Основні реквізити технічних умов зведені в таблицю 5.4.

Таблиця 5.4 - Основні реквізити технічних умов

Найменування реквізиту

1.

Позначення технічних умов

2.

Індекс документа

3.

Назва держави

4.

Код підприємства (організації) власника оригіналу

5.

Технічні умови( вісім знаків)

6.

Порядковий реєстраційний номер (три знаки та дві останніх цифри року затвердження)

7.

Найменування технічних умов

8.

Вихідні дані

Забезпечення технічними умовами й змінами до них здійснюється підприємствами (організаціями)- власниками їх оригіналів [1].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]