Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП1,2 (Восстановлен) (Восстановлен).doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
3.48 Mб
Скачать

7.3. Техніка безпеки під час обслуговування обладнання

Основні гігієнічні вимоги до технологічних процесів і обладнання приведені у нормативному документі «Санітарні правила організації технологічних процесів і гігієнічні вимоги до технологічного обладнання» [65].

Законом України «Про охорону праці» на працівника покладається обов'язок знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці, правила поводження з машинами, устаткуванням та іншими засобами виробництва [66].

Першочергова роль у забезпеченні безпечної експлуатації обладнання належить його безпечній конструкції, оснащеній контрольно-вимірювальною апаратурою, пристроями безпеки, блокуючими пристроями, автоматичними засобами сигналізації та захисту, які дозволяють контролювати дотримання нормальних режимів технологічного процесу.

Для безпечної експлуатації технологічного обладнання, воно повинно бути розташоване на відстані, не менше ніж 0,8 м від стін та колон. Ширина проходів між обладнанням не менше 1 м. Технологічне обладнання повинно розміщуватись у відповідності з технологічною схемою і забезпечувати поточність технологічного процесу.

При розміщенні обладнання слід дотримуватись вимог, які забезпечують проведення санітарного контролю за виробничими процесами, а також можливість миття, прибирання і дезинфекції приміщень і обладнання [65].

Робочі місця повинні бути організовані у відповідності з ГОСТ 12.2.033-91 ССБП. «Обладнання виробниче. Загальні вимоги безпеки», ГОСТ 12.2.061-81 ССБП. «Обладнання виробниче. Загальні вимоги безпеки до робочих місць», а також відповідати ергономічним характеристикам ГОСТ 12.2.032-78 ССБП. «Робоче місце при виконанні робіт сидячи. Загальні ергономічні вимоги», ГОСТ 12.2.033-78 ССБП. «Робоче місце при виконанні робіт стоячи. Загальні ергономічні вимоги».

Гарячі поверхні машин необхідно термоізолювати, рухомі частини потрібно огороджувати. Біля робочих місць поблизу технологічного обладнання вивішують попереджувальні надписи, графіки миття та дезінфекції.

7.4. Вимоги до мікроклімату робочої зони

Нормовані параметри мікроклімату: температура, віднос­на вологість і швидкість руху повітря в приміщені встановлю­ються з урахуванням наявних теплонадлишків залежно від періоду року і категорії робіт за енерговитратами.

На підприємстві здійснюється виконання робіт середньої важкості категорії ІІа в апаратному цеху і ІІб в цеху розливу [64].

Оптимальні показники температури, відносної вологості та швидкості руху повітря в робочій зоні повинно відповідати ДСН 3.3.6.042-99. Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень. Параметри мікроклімату приведені в табл. 7.1.

Таблиця 7.1 - Оптимальні величини температури, відносної вологості, швидкості руху повітря в робочій зоні виробничих приміщень

Період року

Категорія тяжкості робіт

Температура повітря, ОС

Відносна вологість, %

Швидкість руху повітря, м/с, не більше

Холодний

Середньої важкості ІІа

18-20

40-60

0,2

Середньої важкості ІІб

17-19

40-60

0,2

Теплий

Середньої важкості ІІа

21-23

40-60

0,3

Середньої важкості ІІб

20-22

40-60

0,4

Группа 897Для забезпечення нормативних мікрокліматичних умов у холодний період року виробничі приміщення обладнуються системою водяного опалення, в теплий період року кондиціонерами і вентиляційними установками [62, 63].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]