Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП1,2 (Восстановлен) (Восстановлен).doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
3.48 Mб
Скачать

5.2.1. Технологічна інструкція

Технологічні інструкції (ТІ) вводяться одночасно зі стандартами (технічними умовами). Вони є основними технологічними документами, що визначають асортимент напівфабрикатів, які виробляються; вимоги до якості і норми витрати сировини; порядок проведення технологічних процесів; вимоги до упакування і маркування; умови і терміни зберігання та транспортування [50].

Технологічна інструкція підприємства зобов'язана забезпечувати випуск виключно високоякісної продукції в суворій відповідності зі стандартами, технічними умовами або іншими нормативними документами, призначеними для використання в кожній конкретній галузі виробництва. Показники, характеристики і норм , які встановлює ТІ, повинні ґрунтуватися на результатах наукових і експериментальних робіт, на наявних досягненнях в обраному виробничому напрямку.

Що стосується розробки технологічної інструкції, то здійснення її прямо пов'язане з діючими стандартами та іншими документами, які прописують правила оформлення, заповнення, змісту ТІ [53].

Типова технологічна інструкція включає в себе опис характеристик виробів, вимог до процесу їх виготовлення, контролю над використанням обладнання та матеріалів. ТІ містить кілька розділів, які можуть змінюватись в залежності від її призначення. Наприклад, технологічна інструкція підприємства з виробництва продукції харчової промисловості в обов'язковому порядку складається з вступної частини, асортименту, вимог до якості сировини та допоміжних матеріалів, детального опису технологічного процесу, санітарно-гігієнічних вимог, умов упаковки, маркування, транспортування, зберігання і т.д. Також технологічні інструкції, як правило, містять переліки інвентарю, застосовуваного в процесі виробництва, і рекомендованого обладнання[50, 52].

5.2.2. Порядок розроблення, погодження та затвердження технологічних інструкцій

 Підставою для розробки технологічних інструкцій є:

  • розробка та (або) освоєння виробництва нової продукції (технології);

  • проектування нового або реконструкція діючого виробництва;

  • зміна технологічного процесу виробництва продукції (використання нового технологічного обладнання, зміна показників технологічного режиму та ін.)[50, 54].

Технологічні інструкції розробляють:

  • науково-дослідні та проектно-конструкторські технологічні інститути;

  • базові організації з стандартизації за закріпленими за ними групами продукції;

  • виробники харчової продукції.

Технологічні інструкції затверджує керівник (заступник керівника) підприємства-розробника (виробника) продукції.

Технологічні інструкції при необхідності можуть бути спрямовані на узгодження стороннім організаціям.

Узгодження технологічних інструкцій підтверджують підписом керівника (заступник керівника), узгодженої організації під реквізитом «ПОГОДЖЕНО » або відповідним документом (листом, протоколом, актом тощо). У цьому випадку замість підпису керівників (заступника керівника) вказують дату і номер документа. Не допускається робити запис «Погоджено з зауваженнями».

Затверджені та узгоджені підписи мають бути завірені печаткою.

Постійні технологічні інструкції затверджуються без обмеження терміну дії.

Дата введення в дію технологічних інструкцій встановлюється узгоджуючою організацією [54].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]