Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП1,2 (Восстановлен) (Восстановлен).doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
3.48 Mб
Скачать

7.9. Пожежна безпека

Пожежна безпека підприємства - це такий стан промислового об'єкта, при якому виключається можливість пожежі, а у разі її виникнення запобігається вплив на людей небезпечних факторів та забезпечується захист матеріальних цінностей [63].

Основними нормативними документами стосовно пожежної безпеки є ГОСТ 12.1.004-91ССБП. « Пожежна безпека. Загальні вимоги».

Пожежна безпека на ПрАТ «Обухівський молочний завод» складається із системи запобігання пожежам та системи пожежного захисту.

Система запобігання пожежам - це комплекс організаційних і технічних засобів, спрямованих на виключення можливості виникнення пожежі, на запобігання утворенню горючого і вибухонебезпечного середовища; забезпечення пожежної безпеки технологічних процесів, обладнання, електроустаткування, систем вентиляції, зберігання сировини та інших матеріалів [63].

Для запобігання пожежам на заводі здійснюються наступні заходи:

  • герметизація виробничого обладнання;

  • контроль за концентрацією речовин у повітрі в приміщеннях і технологічному обладнанні;

  • застосування робочої і аварійної вентиляції.

Система пожежного захисту на заводі забезпечується застосуванням вогневідсічних пристроїв на технологічних комунікаціях, в системах вентиляції, повітряного опалення і кондиціювання повітря.

7.10. Заходи безпеки від ураження електричним струмом

Дія електричного струму на живий організм може бути різною і зводиться до електричної травми або електрич­ного удару.

Електричні травми є місцевими ураженнями тканин тіла людини, що викликаються дією електричного струму або елек­тричної дуги. Електричний удар - це збудження живих тка­нин організму електричним струмом, яке супроводжується ми­мовільними судомними скороченнями м'язів [63].

Для запобігання враження працюючих електричним струмом на підприємстві дотримуються норм ГОСТ 12.1.030-81. «ССБП. Електробезпека. Захисне заземлення. Занулення».

Все обладнання на підприємстві має заземлення. Захисне заземлення - це умисне сполучення із землею або її еквівалентом металевих неструмовідних частин (корпусів) електрообладнання, які можуть опинитися під напругою у разі пошкодження робочої ізоляції.

Занулення обладнання - це навмисне електричне з'єднання з ру­льовим електричним дротом металевих неструмовідних частин, які можуть опинитись під напругою [63].

До основних способів і засобів електрозахисту на підприємстві належать:Группа 4141

  • ізоляція струмопровідних частин та її безперервний контроль;

  • установка обмежувальних пристосувань;

  • використання знаків безпеки і попереджувальних плакатів;

  • захисне заземлення, занулення;

  • захисне відімкнення;

  • засоби індивідуального електрозахисту.

Висновки

В даній дипломій роботі було проведено аналіз стану сучасного ринку молочної продукції в Україні та асортименту молочної продукції функціонального призначення. Так для розгляду в роботі було обрано йогурт, збагачений рослинними мікронутрєнтами – як новий вид оздоровчих кисломолочних продуктів.

Йогурт з порошком топінамбуру, окрім інуліну, збагачений мінеральними речовинами, вітамінами, незамінними амінокислотами сприяє покращенню обміну речовин та мікрофлори кишечнику, зниженню цукру в крові. Може бути рекомендований при дієтичному харчуванні в раціоні хворих на цукровий діабет та ожиріння, серцево-судинні захворювання, подагру.

На основі узагальнення теоретичного матеріалу та результатів експериментальних досліджень було розроблено технологію виробництва йогурту з додаванням порошку топінамбура. Обгрунтовані температурні і часові режими внесення наповнювача, а також підібране співвідношення рідких і сухих компонентів, що забезпечують оптимальне їх розчинення, набухання порошку топінамбура, мікробіологічну чистоту готового йогурту.

В результаті проведених технологічних розрахунків та експериментальних даних створено нову рецептуру функціонального продукту, за якою масова частка порошку топінамбура складає 4%, що забезпечує дотримання норм органолептичних та фізико-хімічних показників, а також сприяє поліпшенню лікувально-профілактичних властивостей даного продукту.

За матеріалами експериментальних досліджень опубліковано 3 наукові праці, у тому числі: в тезах 2 доповідей на наукових конференціях та 1 деклараційний патент України на корисну модель.

Розроблена схема технологічної експертизи виробництва йогурту, збагаченого рослинними мікронутрієнтами, яка регулює якість та безпечність продукції на кожному з етапів технологічного процесу.

Також розроблено нормативну документацію «Йогурт з порошком топінамбура «Смак»» (ТУ У 02070938176 : 2014 і ТІ).

В результаті аналізу джерел забруднення навколишнього середовища на підприємстві, було рекомендовано заходи щодо покращення рівня охорони довкілля.

Проаналізовано заходи з охорони праці на підприємстві, які необхідно запровадити щодо попередженнявиробничих травм, нещасних випадків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]