Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП1,2 (Восстановлен) (Восстановлен).doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
3.48 Mб
Скачать

7.7. Шум та вібрація, засоби їх захисту

Джерелами шуму і вібрації на даному підприємстві є вентиляційні та холодильні установки, технологічне обладнання (обладнання для механічної обробки молока, для транспортування молочної сировини (насоси), пакувальні автомати).

Шум - хаотичне сполучення звуків різної частоти та інтен­сивності (сили). Шкідлива дія шуму відбивається, перш за все, на органах слуху і виражається в трьох формах: втомлення слуху, шумові травми, професійна туговухість. Шум шкідливо діє на фізіологічні процеси, що викликає: по-перше, звуження капілярів, серцево-судинної діяльності; а по-друге, зниження ско­рочень шлунку і виділення шлукового соку і слини, що приво­дить до виразки і гастритів [64].

Допустимі рівні шуму на робочих місцях регламентується у відповідності з ГОСТ 12.1.003-83. «Шум. Загальні вимоги безпеки».

Якщо шум передусім ушкоджує слух людини, то вібрація - шкіру, вестибулярний апарат .

Вібрація - це сукупність механічних коливань, найпростішим з яких є гармонійне коливання. Взагалі вібрація є складним коливальним процесом крупних тіл, що характеризується періодичністю змін амплі­туди коливань, віброшвидкості, віброприскорення та частоти коли­вань.

Вібрацію викликають неврівноважені силові впливи, які виникають у процесі рГруппа 2649оботи машин і механізмів [63].

Основними нормативними документами з охорони праці стосовно вібрації є ГОСТ 12.1.012-90 «ССБП: Вібраційна безпека. Загальні вимоги».

РозрізняюГруппа 4073ть загальну і локальну вібрацію. Загальна вібра­ція з частотою близькою до власної частоти коливання тіла людини або його органів найбільш небезпечна, так як може викликати механічний розлад або навіть розрив цих органів. Загальна вібрація викликається коливанням опірних поверхонь і за джерелом її виникнення поділяється на: транспортну, транспортно-технологічну та технологічну. Локальна вібрація передається безпосередньо через рухи людини і виникає при роботі з окремими інструментами, які потрібно тримати в ході технологічного процесу [63, 64].

Вимірювання фактичних параметрів локальної вібрації проводяться не менше двох разів на рік, а також кожний раз після ремонту. Проведення вимірювань та обробка їх результатів проводитися в сполученні з ГОСТ 12.1.034-81 «ССБП. Вібрація. Загальні вимоги до проведення вимірювань». Для локальної вібрації - за ГОСТ 12.1.042-84 «ССБП. Вібрація локальна. Методи вимірювань» [69].

Гігієнічну оцінку вібрації, діючої на людину в виробничих умовах, проводять одним із методів: частотним (спектральним) аналізом нормованого параметру; інтегральною оцінкою по частоті нормованого параметру; дозою вібрації [64].

Заходи щодо захисту від вібрації поділяють на технічні, організаційні та лікувально-профілактичні. Для запобігання впливу вібрацій на людину під час створення машин слід віддавати перевагу кінематичним і технологічним схемам, які б усували або ж зменшували до мінімуму динамічні процеси [63].

7.8. Виробниче випромінювання

Джерелами теплового випромінювання на даному виробництві є технологічне обладнання для теплової обробки молока (пластинчасті та трубчасті теплообмінники, ванни ВДП) .

Заходи захисту від теплових випромінювань можна розподілити на чотири групи: усунення джерела тепла; захист від тепловипромінювання; полегшення тепловіддачі від тіла людини в оточуюче середовище; індивідуальний захист від теплового впливу.

Технологічне обладнання повинно бути герметично облаштоване, а для видалення пари - обладнане витяжками. Як засіб видалення вологи із повітря приміщення використовується вентиляція. В приміщеннях, де діють оптимальні норми мікроклімату встановлено апарати для кондиціювання повітря.Группа 1

Полегшенню тепловіддачі від тіла людини сприяє підвищення швидкості руху повітря, що омиває тіло. Здійснюється це за допомогою вентиляційних систем [70].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]