Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИКУМ з Фізіології для фармацевтів..doc
Скачиваний:
1196
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
9.97 Mб
Скачать

4.Сенсорні системи або аналізатори Що називають сенсорними системами або аналізаторами?

Сенсорні системи або аналізатори - це сукупність структур периферичної та центральної нервової системи, завдяки яким здійснюється введення інформації від рецепторів до ЦНС, її обробка на різних рівнях ЦНС, наслідком чого є формування певних відчуттів та сприйняття образів за обов’язкової участі центрів кори головного мозку.

Яку структуру мають сенсорні системи?

Сенсорні системи мають канали передачі інформації та рівні організації.

Канали передачі інформації - це провідні шляхи, що передають інформацію від рецепторів на різні рівні центральної нервової системи аж до центрів кори головного мозку в кожній сенсорній системі.

Рівні органікації -це структури периферичних та центральних відділів ЦНС, де здійснюється обробка інформації, наслідком чого є формування відчуття або сприйняття образу за участю центрів кори головного мозку

Тема 10. Смакова сенсорна система Що називають смаковою сенсорною системою, які її функції?

Смакова сенсорна система– це сукупність структур, що забезпечують введення інформації до центральної нервової системи (ЦНС) від смакових рецепторів, її обробку на різних рівнях аж до центрів кори головного мозку, наслідком чого є формування смакового відчуття.

Шлях передачі інформації від смакових рецепторів до центрів кори головного мозку – це специфічний канал передачі інформації, Обробка інформації здійснюється на рецепторному рівні, центрах довгастого мозку, ядрах зорових горбів, смакової сенсорної зони кори головного мозку (задня центральна закрутка). Участь сенсорних і асоціативних зон кори забезпечує формування смакового відчуття.

На язиці у сосочках розташовані смакові рецептори - спеціалізовані клітини, подразнення яких викликає відчуття солодкого (кінчик язика), кислого та солоного (бокові поверхні язика), гіркого (корінь язика).

Будова смакової сенсорної системи спрощено показана на схемі.

Смакове відчуття дозволяє оцінити в деякій мірі придатність їжі до вживання, а стан задоволення чи незадоволення впливає на регуляцію секреторної й моторної функцій травного каналу.

Тема 11. Нюхова сенсорна система Що називають нюховою сенсорною системою, які її функції?

Нюхова сенсорна система– це сукупність структур, що забезпечують введення інформації до центральної нервової системи (ЦНС) від нюхових рецепторів, її обробку на різних рівнях аж до центрів кори головного мозку, наслідком чого є формування нюхового відчуття.

Шлях передачі інформації від нюхових рецепторів нюховими нервами (І пара черепних нервів) до нюхових цибулин і центрів нюхової кори головного мозку – це специфічний канал передачі інформації, Обробка інформації здійснюється на рецепторному рівні, у нюхових цибулинах, нюхових полях нюхової кори головного мозку.

Нюхові рецептори – це нервові закінчення нюхового нерва, які розташовані у слизовій оболонці верхнього носового ходу. Зовнішні відділи нюхових рецепторних нейронів мають нюхову булаву, від якої відходять від 8 до 40 нюхових волосин, в мембрані яких розташовані рецепторні білки. При утворенні комплексу “хімічна речовина” (одорант) – рецептор, інформація передається на G-рецептор, активується аденілатциклаза, утворюється цАМФ, активація цАМФ-залежних воріт натрієвих каналів, вхід іонів натрію і формування рецепторного деполяризаційного потенціалу на мембрані булави, генерація ПД на аксоні нейрона.

Спрощена схема будови нюхової сенсорної системи

Нюхові відчуття передують вживанню їжі і дозволяють виявити її придатність до вживання. Неприємний запах їжі супроводжується збільшенням виділення слини (салівацією), облизуванням.

Нюхове відчуття забезпечує безпечне перебування в навколишньому середовищі, бо відчуття небезпечних запахів формує свідому поведінку уникнення від небезпеки.

Приємні запахи викликають позитивні емоції – задоволенням, що позитивно позначається і на стані .вісцеральних систем. Аромотерапія (лікування запахами) має фізіологічні основи.

Феромони, хімічні запахові речовини, що виділяють спеціальні залози у осіб різної статі, сприяють пошуку партнера для продовження роду.