Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИКУМ з Фізіології для фармацевтів..doc
Скачиваний:
1196
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
9.97 Mб
Скачать

Тема 2. Еритроцити, їх функції Що називають еритроном?

Еритрон - це підсистема крові, до складу якої входять: 1) сукупність еритроцитів, що містяться у циркулюючій і депонованій крові, 2) органів еритропоезу та структур, де здійснюється руйнування старих і дефектних еритроцитів, 3) апарат регуляції. Ця підсистема забезпечує кількість еритроцитів, як засобів транспортування кисню, відповідно до пристосувальної реакції організму.

Скільки еритроцитів у крові, які функції їх є найважливішими?

Кількість еритроцитів у чоловіків становить 5•1012/л , у жінок – 4,5•1012/л.

Найважливішими функціями еритроцитів є транспорт кисню кров’ю та участь у транспортуванні вуглекислого газу кров’ю.

Еритроцити містять гемоглобін, який приєдную кисень при збільшенні напруги кисню у легеневих капілярах, утворюючи сполуку оксигемоглобін, при цьому валентність заліза не змінюється! 1 г гемоглобіну може приєднати 1,34 мл кисню.

Hb+O2→HbO2

У вигляді оксигемоглобіну еритроцити транспортують кисень до системних капілярів, де відбувається дисоціація оксигемоглобіну і кисень шляхом дифузії переходить у міжклітинну рідину, а звідти – у клітини.

Hb + O2 ← HbO2

В еритроцитах венозної крові знаходиться дезоксигебоглобін, який в легеневих капілярах знову приєднуватиме кисень, утворюючиоксигемоглобін.

Hb+O2→HbO2

Кількість гемоглобіну в крові у чоловіків в середньому 160 г/л, у жінок –140 г/л.

Еритроцити завдяки гемоглобіну можуть транспортувати також і вуглекислий газ, який приєднується до білкової частини гемоглобіну, утворюючикарбогемоглобін.

Основна форма транспортування вуглекислого газу від клітин з венозною кров’ю до легеневих капілярів – це гідрокарбонати плазми крові, утворення яких здійснюється за участю ферменту, що знаходиться в еритроцитах – карбоангідрази. Вуглекислий газ дифундує в еритроцити де завдяки ферментукарбоангідразі утворюється вугільна кислота: СО2+ Н2О →Н2СО3. Вугільна кислота дисоціює: Н2СО3→ Н++ НСО-3, а іони НСО-3дифундують через мембрану еритроцита у плазму крові, де й утворюються гідрокарбонати разом з іонами натрію:NaHCO3.

До 1-2% гемоглобіну в еритроцитах знаходиться в окисленій формі у вигляді метгемоглобіну, у якому залізо тривалентне, і метгемоглобін не може приєднувати і транспортувати кисень. Проте завдяки ферментуметгемоглобінредуктазівін знову переходить у дезоксигемоглобін, який може транспортувати кисень.

Що називають кисневою ємністю крові (кєк)?

Киснева ємність крові (КЄК) – це ількість кисню, що може приєднати гемоглобін, що знаходиться в 1 л (0,1л) крові. КЄК залежить від кількості гемоглобіну в 1 л крові та його властивостей приєднувати і віддавати кисень.

1 г Hbмаксимально може приєднати 1,34 мл кисню; у 1 л крові міститься в середньому 140 г Hb, який може приєднати 140 х 1,34 = 187,6 мл кисню; у плазмі при РО2 =100 мм рт.ст. у 1 л розчиняється лише 3 мл кисню. Отже, основна роль у транспортуванні кисню належить гемоглобіну еритроцитів.

Спорідненість гемоглобіну приєднувати кисень збільшуєтьсязавдяки зменшенню таких чинників:

1) напруги в крові РСО2 гіпокапнії;

2) температури крові - гіпотермії;

3) концентрації іонів водню - алкалозі;

4) концентрації 2,3–діфосфогліцеринової кислоти в еритроцитах при гліколізі

(2,3-ДФГ).