Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИКУМ з Фізіології для фармацевтів..doc
Скачиваний:
1196
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
9.97 Mб
Скачать

Як регулюється секреція кишкового соку

Секреція кишкового соку регулюється гормонами, зокрема вазоінтестинальний пептидом (ВІП), який збільшує секрецію, а також метасимпатичними нейроендокринними рефлексами, завдяки чому подразнення механорецепторів або хеморецепторів призводить до виділення ендокринними клітинами слизової оболонки гормонів, які паракринно стимулюють секрецію кишкового соку.

Які види травлення у тонких кишках?

Гідроліз речовин у кишках здійснюється завдяки порожнинному та мембранному травленню.

Порожнинне травлення - це гідроліз поживних речовин – білків, жирів, вуглеводів, який здійснюється під впливом ферментів травних секретів у порожнині кишки.

Мембранне або пристінкове травлення - це гідроліз олігосахаридів, малих пептидів, можливо, ліпідів на поверхні мембрани мікроворсинок ентероцитів, яке поєднане зі всмоктуванням продуктів гідролізу у кров і лімфу. Воно відбувається завдяки адсорбції ферментів з порожнини кишки на велику поверхню мікроворсинок та глікокаліксу, де здійснюється кінцевий гідроліз олігосахаридів і малих пептидів і тут же відбувається їх всмоктування –травно-транспортний конвеєр. Таким чином кінцеві продукти гідролізу стають недосяжними для мікрофлори кишки (“стерильне пристінкове травлення” за висловом О.М.Уголєва).

Слід звернути увагу на кінцевий гідроліз олігосахаридів який здійснюється на поверхні мікроворсинок – мембранне травлення. Порушення структури ентероцитів, їх щіткової облямівки або відсутність якогось з ферментів, що гідролізують олігосахариди, призводить до збільшення їх концентрації у порожнині кишки, збільшення осмотичного тиску у порожнині, надходженню сюди води за осмотичним градієнтом та виникнення завдяки цьому діареї.

Тема 27. Всмоктування продуктів гідролізу білків, жирів, вуглеводів у тонкій кишці. Як відбувається всмоктування продуктів гідролізу вуглеводів?

Всмоктування вуглеводів у кров відбувається у вигляді моносахаридів: глюкози, фруктози, галактози. Механізми всмоктування глюкози і фруктози показано на схемі:

Глюкоза, галактоза транспортується через апікальну мембрану ентероцита шляхом вторинного активного транспорту – разом з іонами Na+. В кров глюкоза і галактоза транспортуються через базолатеральні мембрани шляхом полегшеної дифузії, а іони Na+ - активним транспортом завдяки натрій-калієвим насосам базолатеральної мембрани. Фруктоза транспортується шляхом полегшеної дифузії завдяки градієнтам концентрації.

Як відбувається всмоктування білків?

Всмоктування білків відбувається у вигляді амінокислот, дипептидів, трипептидів переважно шляхом вторинного активного транспорту через апікальну мембрану. Дипептиди і три пептидами у ентероцитах гідролізуються до амінокислот, які транспортуються через базолатеральні мембрани завдяки переносникам. На схемі показано механізми всмоктування амінокислот і дипептидів та трипептидів

Як відбувається всмоктування жирів?

Всмоктування жирівпісля їх емульгації жовчними кислотами і гідролізу панкреатичною ліпазою відбувається у виглядіжирних кислот, моногліцеридів, холестеролу. Жовчні кислоти разом з жирними кислотами, моно гліцеридами, холестеролом утворюютьміцели –гідрофільні сполуки, у складі яких вони транспортуються до апікальної поверхні ентероцитів, дежирні кислоти, моногліцериди, холестерол дифундуютьу клітину.Гліцерин є гідрофільним і не входить до міцели, а шляхом дифузії надходить у клітину. У ентероцитах відбуваєтьсяреестерифікація продуктів гідролізу ліпідів, що дифундували через мембрану, дотригліцеридів, які разом зхолестеролом і апопротеїнами, утворюють хіломікрони. Хіломікрони транспортуються із ентероцитів у лімфатичні капіляри шляхомекзоцитозу. Коротколанцюгові жирні кислоти транспортуються в кров. Зазначені механізми всмоктування ліпідів показано на схемі: