Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Gidens_Sotsiologiya1

.pdf
Скачиваний:
67
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
11.38 Mб
Скачать

144

5. ГЕНДЕР І СЕКСУАЛЬНІСТЬ

маскулінність, тимчасом як дівчатка залишаються прив'язаними до неї довше. Ходоров перевертає формулу Фройда: не фемінність, а маскулінність визначається втратою — втратою тривалої прив'язаності до матері. Це пояснює чоловічу неекспресивність або те, чому чоловікам так важко виявляти свої почуття.

5.Гендер — це не щось задане. Ми повинні стверджувати його у своїй повсякденній діяльності, день у день. Досвід транссексуалів — людей, які зазнали хірургічного втручання, щоб фізично змінити свою статеву анатомію, засвідчує, як важко буває пере­ йти з одного гендеру в інший.

6.На Заході християнство відіграло важливу роль у формуванні сексуальної поведінки. У суспільствах із негнучкими нормами сексуальної поведінки узвичаєним явищем є подвійні стандарти та лицемірство. Як показали дослідження сексуальної поведінки, прірва між нормами та існуючою практикою може бути бездонна. Сексуальні звичаї та практика надзвичайно різні в різних культу­ рах. На Заході неґативне ставлення до сексуальності в 1960-х pp. змінилося набагато більшою дозволеністю, наслідки якої очевид­ ні й сьогодні.

7.Сексуальна ідентичність — справа складна. Деякі автори нарахо­ вують не менш як десять різних сексуальних ідентичностей, включаючи гетеросексуалів, гомосексуалів, бісексуалів і транссексуалів.

8.Гомосексуальність, як видається, існує в усіх культурах, проте поняття «гомосексуаліст» виникло порівняно недавно. Лише в останні сто років гомосексуальна поведінка стала розглядатися як щось притаманне певній особі — як категорія ненормальності та збочення на противагу категорії «нормальної гетеросексуальності».

9.Проституція — це надання сексуальних послуг за плату. У су­

часних суспільствах існують різні типи проституції, включаючи й чоловічу та дитячу проституції. Національні та регіональні уря­ ди в деяких країнах дозволяють проституцію, але в більшості держав вона поза законом.

Henning Bech, When Men Meet (Cambridge: Polity Press, 1997). Своєрідне тлумачення природи маскулінності та її зв'язку з гомосексуальністю.

Nancy Chodorow, The Reproduction of Mothering (Berkeley: University of California Press, 1978). На сьогодні вже класичне дослідження гендеру із застосуванням теорії психоаналізу для пояснення гендерної соціалізації.

R. W. Connell, Masculinities (Cambridge: Polity Press, 1995). Змістовний вступ до нової галузі знання та політики.

Warren Farrell, The Myth of Male Power (London: Fourth Estate, 1994). Аналіз соціальних умов, які формують психологічні аспекти маскулінності.

5. ГЕНДЕР І СЕКСУАЛЬНІСТЬ

145

Marilyn French, The War Against Women (London: Hamish Hamilton, 1992). Детальний опис довгої дороги, яку нам ще треба пройти, аби жінки досягли рівності з чоловіками.

Lynne Segal, Slow Motion: Changing Masculinities, Changing Men (London: Virago, 1990). Дискусійне обговорення змін у природі чоловіків та їхнього життя в сучасному суспільстві.

Maryon Tysoe, Love Isn't Quite Enough: The Psychology of Male/Female Re­ lationships (London: Fontana, 1992). Цікава й ґрунтовна дискусія на теми кохання, романтики та людських взаємин у сучасному суспільному житті.

Jeffrey Weeks, Sexuality and its Discontents: Meanings, Myths and Modern Sexuality (London: Routledge, 1989). Один із кращих загальних оглядів проблем сексуальності у сучасних суспільствах.

ЛЮДСЬКЕ ТІЛО: ХАРЧУВАННЯ, ЗАХВОРЮВАННЯ І СТАРІННЯ

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ 148

ЛЮДСЬКЕ ТІЛО І СУСПІЛЬСТВО 150

РОЗЛАДИ ХАРЧУВАННЯ І КУЛЬТ ТІЛА 151

ЛЮДСЬКЕ ТІЛО Й РЕПРОДУКТИВНІ

ТЕХНОЛОГІЇ 153

Дітонародження · Генна інженерія: конструювання дітей · Дебати з приводу абортів

ЗДОРОВЕ ТІЛО: УЯВЛЕННЯ ПРО ЗДОРОВ'Я І ПРО ЗАХВОРЮВАННЯ 156

Здоров'я і захворювання в розвинених країнах · Захворювання як тавро: наступ СНІДу

СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я 161

Система охорони здоров'я

вСполученому Королівстві · Система охорони здоров'я

вСполучених Штатах · Оцінка

ЗДОРОВ'Я І НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ 165

ЗДОРОВ'Я І СТАРІННЯ 166

Фізичні наслідки старіння · Старіння в майбутньому

ВИСНОВКИ 170 РЕЗЮМЕ 170

ДОДАТКОВА ЛІТЕРАТУРА 172 ВАЖЛИВІ ТЕРМІНИ 172

П о д и в і т ь ся на дві фотографії на стор. 149. І там, і там майже одна­ ково змарніле обличчя й виснажене тіло. Дівчина ліворуч — це сома­ лійка, яка вмирає через брак їжі. Дівчина праворуч — американка, якій немає ще й двадцяти років і яка вмирає тому, що в суспільстві, де їжі більш ніж достатньо, вона свідомо не їсть або їсть так мало, що її життя опинилося під загрозою.

Соціальна динаміка в кожному з цих двох випадків абсолютно різна. Вмирання з голоду через брак їжі спричинене факторами, що перебувають поза людським контролем, і воно спостигає дуже бідних людей. Американська дівчина-підліток страждає від анорексії — хво­ роби, яка виникає з нез'ясованих фізичних причин; одержима ідеа­ лом стрункого тіла, ця дівчина, очевидно, майже зовсім перестала їсти. Анорексія та інші розлади харчування — це захворювання лю­ дей заможних, а не тих, кому немає чого їсти. Вони абсолютно неві­ домі в країнах «третього світу», де їжі мало, наприклад, у Сомалі.

Протягом тривалих періодів у людській історії деякі люди, такі як святі або містики, умисне морили себе голодом із релігійних мір­ кувань. Майже завжди то були чоловіки. Сьогодні ж на анорексію хворіють здебільшого жінки, і це явище не має нічого спільного з релігією. Це захворювання тіла, отож напрошується висновок, що нам слід пошукати біологічних або фізичних чинників, аби дати цьо­ му пояснення. Але здоров'я та захворювання, як і інші вже розгля­ нуті нами явища, часто зазнають соціальних та культурних впливів.

Хоча анорексія — захворювання, вона тісно пов'язана з уявленням про перебування на дієті, яка у свою чергу пов'язується зі зміною погля­ дів на фізичну привабливість, передусім жінок, у сучасному суспіль­ стві. В більшості досучасних суспільств, таких, як ті, що описані в роз­ ділі третьому, ідеалом жіночої форми була повнота. Худорлявість вва­ жалася взагалі небажаною, почасти тому, що асоціювалася з нестачею їжі, а відтак з бідністю. Навіть у Європі 1600-х і 1700-х років ідеалом жіночої фігури були округлі, тілисті форми. Кожен, хто бачив картини того періоду, наприклад, картини Рубенса, не міг не завважити, якими пишнотілими були зображені на них жінки. Уявлення про худорлявість як про бажану ознаку жіночого тіла виникло в середовищі середнього класу наприкінці дев'ятнадцятого сторіччя, але тільки зовсім недавно воно сформувалося в ідеал, якого сьогодні прагне більшість жінок.

Таким чином, анорексія стала наслідком переміни в уявленнях про досконале жіноче тіло, що сформувалися протягом недавньої іс­ торії сучасних суспільств. Уперше її визначили як розлад у Франції в 1874 p., але вона залишалася в тіні ще тридцять чи сорок років поспіль, аж поки не набула великого поширення серед молодих жі-

6. ЛЮДСЬКЕ ТІЛО: ХАРЧУВАННЯ, ЗАХВОРЮВАННЯ І СТАРІННЯ

149

нок (Brown and Jasper, 1993). Те саме можна сказати й про булімію — переїдання, після якого викликають у себе штучне блювання. Анорексію й булімію часто виявляють у однієї й тієї самої особи. Людина може схуднути до неймовірності, а потім перейти до невпинного поглинання їжі й набрати велику зайву вагу, після чого знову настає період цілковитого виснаження.

150

6. ЛЮДСЬКЕ ТІЛО: ХАРЧУВАННЯ, ЗАХВОРЮВАННЯ І СТАРІННЯ

Анорексія та інші розлади харчування вже не є прихованими фор­ мами захворювання в сучасних суспільствах. Близько 20 відсотків жінок у Британії мають серйозні проблеми з розладом харчування в якийсь із періодів свого життя. Ті, кому доводиться давати раду напа­ дам булімії, становлять ще вищий відсоток. Уже в тринадцятирічному віці шістдесят відсотків британських дівчат починають дотримуватися дієти. А у віці вісімнадцяти років таких набирається вже 80 відсотків.

Розлади харчування стали звичайним явищем серед людей бага­ тих і знаменитих. 1995 р. в одному зі своїх інтерв'ю Британському телебаченню принцеса Діана публічно визнала, що їй довелося пере­ жити дуже тяжкі періоди анорексії та булімії.

Знову ж таки, начебто суто особисті турботи — труднощі з харчу­ ванням та невдоволення своїм зовнішнім виглядом — виявляються соціологічною проблемою. Якщо ми включимо сюди не лише ті форми анорексії, які становлять реальну загрозу для життя, а також нав'язливі думки про дієту та про те, як виглядає твоє тіло, то роз­ лади з харчуванням непокоять сьогодні мільйони людей; і це відбу­ вається не тільки у Британії, а й у всіх індустріальних країнах світу.

ЛЮДСЬКЕ ТІЛО І СУСПІЛЬСТВО

Поширеність розладів харчування вражає і є незаперечним та пере­ конливим свідченням того впливу, який справляють на наше індиві­ дуальне життя соціальні чинники. Наукова галузь, відома під назвою СОЦІОЛОГІЯ ТІЛА, досліджує, як саме діють на наші тіла такі

6. ЛЮДСЬКЕ ТІЛО: ХАРЧУВАННЯ, ЗАХВОРЮВАННЯ І СТАРІННЯ

151

суспільні впливи. Як людські створіння ми маємо тілесну форму, тоб­ то в кожного з нас є своє тіло. Але тіло — це не просто наша власність, не просто фізичний об'єкт, що існує поза суспільством. Наші тіла за­ знають глибокого впливу нашого соціального досвіду, впливають на нього також і норми та цінності груп, до яких ми належимо. Лише не­ давно соціологи почали визнавати глибоку природу взаємозв'язків між суспільним життям і тілом. Тому це абсолютно нова сфера дослід­ жень, де на дослідника чекають найнесподіваніші відкриття.

Соціологія тіла включає в себе кілька основних тем, що їх ми спро­ буємо коротко розглянути в цьому розділі. Одна з головних тем стосу­ ється питання, як впливають на тіло соціальні зміни, оскільки саме про соціальні зміни йдеться впродовж усієї книжки . Друга тема — це дедалі більше відокремлення тіла і «природи» — того, що ми сприймає­ мо як необхідну передумову нашого життя. На наші тіла навалюються найновітніші досягнення науки та технології, створюючи нові дилеми. Наприклад, винахід цілої низки репродуктивних технологій дав нам можливості для нового вибору, але водночас спричинив палкі дискусії в суспільстві. На подальших сторінках цього розділу ми розглянемо дві такі дискусії, що виникли навкруг генної інженерії та абортів.

Термін «технологія» не слід тут розуміти в надто вузькому зна­ ченні. Тобто тут ідеться не тільки про матеріальні технології, такі, що використовуються в сучасній медицині, наприклад, сканер, який дає можливість лікареві простежувати, як розвивається дитина до свого народження. Ми повинні також брати до уваги те, що Мішель Фуко (Foucault, 1988) назвав соціальними технологіями, які вплива­ ють на тіло. Цією фразою він хотів сказати, що тіло дедалі більшою мірою стає чимось таким, що ми повинні «створити», а не просто прийняти в готовому вигляді. Соціальна технологія — це своєрідне регулярне втручання у функціонування нашого тіла з метою змінити його в специфічний спосіб. Як приклад можна навести дієту, що так часто призводить до анорексії.

Далі ми спершу проаналізуємо, чому розлади харчування стали таким звичним явищем. Потім розглянемо соціологічне значення реп­ родуктивних технологій. Відтак поміркуємо над тим, як треба дбати про тіло за сучасних суспільних умов, іншими словами, скинемо оком на здоров'я та охорону здоров'я. І, нарешті, визначимо, що таке ста­ ріння тіла. Як і багато інших аспектів нашого життя в сучасних су­ спільствах, старіння сьогодні — це зовсім не те, чим воно було раніше! Процес старіння — це не тільки фізичний процес, і становище стар­ ших людей у суспільстві сьогодні змінюється в кардинальний спосіб.

РОЗЛАДИ ХАРЧУВАННЯ І КУЛЬТ ТІЛА

Щоб зрозуміти, чому розлади харчування стали таким звичним явищем у сьогоднішньому світі, ми повинні повернутися до проаналізованих раніше в цій книжці соціальних змін. Анорексія реально віддзеркалює широкі аспекти соціальних змін, включаючи і вплив глобалізації.

152

6. ЛЮДСЬКЕ ТІЛО: ХАРЧУВАННЯ, ЗАХВОРЮВАННЯ І СТАРІННЯ

Зростання кількості випадків з розладами харчування в західних суспільствах безпосередньо збігається з глобалізацією виробництва їжі, яка значно прискорилася три чи чотири десятиліття тому. Вина­ йдення нових методів замороження, а також використання контей­ нерних перевезень дали змогу зберігати продукти харчування протя­ гом тривалих періодів і доставляти їх з одного кінця світу в другий. Починаючи з 1950-х pp. (для тих, хто може собі це дозволити, а сьо­ годні це більшість населення західних суспільств) полиці супермар­ кетів заповнені продовольчими товарами з усіх регіонів світу. Біль­ шість із продуктів тепер доступні в будь-який час, а не тільки в пев­ ний сезон, як то було раніше.

За останні кілька років чи не всі у Британії та в інших розви­ нених суспільствах дотримувалися тієї або тієї дієти. Це аж ніяк не означає, що всі неодмінно прагнуть схуднути. Річ зовсім в іншому: коли всі види харчування більшою чи меншою мірою доступні пос­ тійно, ми маємо вирішувати, що нам їсти, тобто складати для себе дієту, що означає визначити перелік продуктів, які ми звичайно спо­ живаємо. По-перше, ми повинні вирішувати, що нам їсти, у зв'язку з найрозмаїтішою новою медичною інформацією, якою наука сього­ дні нас бомбардує, наприклад, що високий вміст холестерину в орга­ нізмі є фактором, який сприяє серцевим захворюванням. По-друге, нам тепер не байдуже, скільки калорій міститься в тому чи в тому продукті. У суспільстві, де їжі вдосталь, ми вперше маємо можли­ вість пристосувати своє тіло до стилю життя та своїх звичок (біг під­ тюпцем, аеробіка) і вільно обирати, що нам їсти. Розлади харчування виникають унаслідок появи цих можливостей, але безпосередньо во­ ни спричинені колосальною перенапругою, яку створює така ситуа­ ція.

Вісімдесят відсотків анорексиків виявляють хворобливу при­ страсть до фізичних вправ. Хвороблива пристрасть — це вимушена модель поведінки, якій індивід або почасти, або й зовсім неспромож­ ний чинити опір. Наприклад, Салі, двадцятивосьмирічна мати-оди- начка з Центральних графств Великої Британії, стала жертвою анорексії після того, як, за її власними словами, «не змогла опиратися непереборному бажанню робити якнайбільше фізичних вправ». Вона почала цим займатися після того, як розлучилася із батьком свого сина. «Я відчула себе деморалізованою й нікому не потрібною, коли урвалися наші взаємини, і хотіла довести, що в мені ще є життя і що я ще сильна. Спочатку вправи принесли мені велику користь, і я почувала себе після них дуже добре; чоловіки виявляли до мене ува­ гу, що дуже мені лестило. А тепер мені треба безперервно спалювати калорії тільки для того, щоб почувати себе нормально». Її одержи­

мість

вправами

не минула навіть після того, як вона одужала від

своєї

анорексії

(Walker, 1995).

Чому розлади харчування у найгострішій формі бувають здебіль­ шого у жінок і в молодих жінок? Насамперед треба зазначити, що не тільки жінки страждають від розладів харчування; близько 10 від­ сотків таких хворих — чоловіки. Але чоловіки занедужують на ано-

6. ЛЮДСЬКЕ ТІЛО: ХАРЧУВАННЯ, ЗАХВОРЮВАННЯ І СТАРІННЯ

153

рексію або булімію рідше хоча б тому, що загальнопоширені суспіль­ ні норми наголошують на важливості фізичної привабливості більше для жінок, ніж для чоловіків. Окрім того, ідеал красивого чоловічого тіла відрізняється від ідеалу жіночого.

Коли чоловіки починають захоплюватися культом тіла, їхній ідеал — мускулисте тіло. Для багатьох чоловіків, які стали на цей шлях, нарощування м'язів стає такою ж палкою пристрастю або згуб­ ною звичкою, як дієта схуднення для жінок. Наприклад, Сем Фасел у своїй книжці «М'язи» описує, як він захопився нарощуванням м'язів, щоб пригнітити в собі почуття непевності й тривоги, бо йому уявлялося, що він — «хирляк». З кволого хлопця він справді пере­ творився на здорованя, але потім уже не міг зупинитися. Він був неспроможний щось робити протягом дня, якщо кілька годин не тре­ нувався в підійманні ваги. Нарощувачеві м'язів ніколи не здається, що він уже достатньо м'язистий, як ото жінці, хворій на анорексію, завжди вважається, що вона ще не досить тендітна (Fussell, 1991).

Деякі жінки захоплюються сьогодні культуризмом, але більшість про це й не думають, коли прагнуть сформувати собі тіло, яке відпо­ відало б певному ідеалу. Їхню поведінку визначає страх розповніти. Сучасний ідеал жаданої жінки — це особа тендітна й елеґантна. Анорексія та булімія — недуги, властиві жінці активній. Вони не самі приходять — їх провокують. Особа, вражена анорексією, неухильно дотримується строгої дієти і може щодня займатися аеробікою.

Анорексія та інші розлади харчування віддзеркалюють обстави­ ни, за яких жінки відіграють набагато помітнішу роль у суспільстві, аніж раніше, але їх досі оцінюють більше за зовнішністю, аніж за їхніми чеснотами. Розлади харчування засновані на почутті сорому за своє тіло. Людина почуває себе неадекватною і недосконалою; жін­ ка з тривогою думає про те, якими очима на неї дивляться інші, і ця тривога формує ті негативні відчуття, які виникають у неї, коли вона сама на себе дивиться. Ідеал тендітності в такі моменти — справжнє наслання; скинути вагу стає тепер для неї метою життя. Коли вона переходить на примусову дієту, доповнювану фізичними вправами, вона може замкнутися в такій моделі поведінки, взагалі відмовля­ ючись від їжі або вибльовуючи все спожите. Якщо цю модель не зла­ мати (а деякі форми психотерапії та медикаментозного лікування тут виявились ефективними), бідолашна може заморити себе голодом до смерті.

ЛЮДСЬКЕ ТІЛО Й РЕПРОДУКТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ

Поширення розладів харчування віддзеркалює вплив науки та тех­ нології на наше життя: підраховувати калорії стало можливим лише з поступом технології. Але вплив технології завжди зумовлюється соціальними чинниками. Ми маємо тепер тіло, набагато більше під­ владне нам, аніж раніше, і це створює як нові позитивні можли­ вості, так і нові занепокоєння та проблеми.

154

6. ЛЮДСЬКЕ ТІЛО: ХАРЧУВАННЯ, ЗАХВОРЮВАННЯ І СТАРІННЯ

Те, що нині відбувається, соціологи називають соціалізацією природи. Мається на увазі, що явища, які завжди були природними або даними ПРИРОДОЮ, тепер стали соціальними, тобто залежать від наших соціальних рішень. Для прикладу можна навести людське відтворення. Сотнями років життя більшості жінок визначалося діто­ народженням та вихованням дітей. В досучасних суспільствах контра­ цептивні засоби були неефективні, а у деяких народів і невідомі. На­ віть у Європі ще у вісімнадцятому сторіччі для жінок було звичайним ділом вагітніти за життя не менш як двадцять разів (при цьому не­ рідко траплялися викидні або мертвонароджені). Вдосконалення кон­ трацептивних методів докорінно змінило цю ситуацію. Така кіль­ кість вагітностей тепер не тільки вважається неприродною, вона май­ же невідома в індустріальних країнах. Поступ у технології контра­ цепції дає змогу більшості жінок та чоловіків контролювати, мати їм дітей чи не мати, і коли їх мати.

Контрацепція — це лише один приклад репродуктивної техноло­ гії. Деякі інші сфери, в яких природні процеси стали соціальними, описано нижче.

Дітонародження

Медицина не завжди приділяла належну увагу великим перехідним етапам життя — від народження до смерті. Медикалізація вагітності та дітонародження розвивалася повільно, мірою того як на змі­ ну місцевим знахарям та повитухам приходили фахівці-педіатри. Сьогодні в індустріалізованих суспільствах більшість дітей народжу­ ються в лікарні за допомогою спеціалізованої групи медиків.

В минулому майбутнім батькам доводилося чекати народження ди­ тини, щоб визначити її стать і стан її здоров'я. Сьогодні за допомогою пренатальних тестів, таких як сонограма (образ плода, одержаний за допомогою ультразвукових хвиль) та амніоцентез ( відсмоктування амніотичної рідини, в якій занурений плід), можна визначити структур­ ні та хромосомні аномалії дитини ще до її народження. Така нова техно­ логія надає подружжям та суспільству змогу заздалегідь ухвалювати важливі етичні й законні рішення. Коли ще в лоні матері у дитини виявлено якісь порушення, подружжю доводиться вирішувати, хочуть вони залишити дитину чи не хочуть, якщо вона матиме серйозні вади.

Генна інженерія: конструювання дітей

Сьогодні наука спрямовує чимало своїх зусиль на розвиток і поши­ рення методів генної інженерії, що означає втручання в генетичну будову плода задля впливу на його подальший розвиток. Імовірні соціальні наслідки застосування генної інженерії спричинили не менш запеклі дебати, аніж ті, що точаться навколо проблеми абор­ тів. На думку тих, хто підтримує генну інженерію, вона принесе нам багато благ. Наприклад, дасть можливість ідентифікувати генетичні фактори, що роблять деяких людей вразливими до певних хвороб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]