Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Земкадастр підручник.doc
Скачиваний:
502
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.36 Mб
Скачать

5.4. Архітектура автоматизованої системи державного земельного кадастру України

Автоматизована система державного земельного кадастру України належить до класу відомчих автоматизованих інформаційних систем, її архітектура відображає організаційну структуру Держкомзему України. Вона має ієрархічну трьохрівневу територіально розподілену структуру, до складу якої входять АСДЗК:

  • базового рівня (міста Київа і Севастополя, міст обласного значення, адміністративних районів, крім районів у містах);

  • регіонального рівня (Автономна Республіка Крим та області);

  • національного рівня (Держкомзем України).

На базовому рівні передбачається створення АСЗК адміністративних районів (490 систем) та АСЗК м.Києва, АСЗК м.Севастополя та АСЗК міст обласного підпорядкування (172 системи). На регіональному рівні передбачається створення АСЗК Автономної Республіки Крим та АСЗК областей (25 систем).

Створюється також одна АСЗК національного рівня, яка функціонує при Держкомземі України. Сукупність всіх зазначених систем і становить АСДЗКУ (рис. 5.1).

Остання має розвинуту клієнт-серверну архітектуру. За функціональним розподілом компонентів АСДЗКУ має “three-tier” архітектуру й охоплює:

  • програмні та апаратні сервери семантичних і картографічних баз даних;

  • програмні та апаратні сервери прикладних програм;

  • клієнтські місця.

Особливість “three-tier” архітектури АСДЗКУ полягає в тому, що сервери будь-якого нижчого рівня (крім національного), одночасно є клієнтами серверів вищого рівня.

Залежно від функціонального призначення в структурі АСДЗКУ виділяють три види підсистем: основні, допоміжні та сервісні. Основні підсистеми реалізують функції формування баз даних земельного кадастру, ведення індексних карт і кадастрових планів, ведення Державного реєстру земель та Поземельної книги. До функцій допоміжних підсистем належать інформаційно-аналітичне обслуговування користувачів системи та формування даних статистичної звітності.

Рис. 5.1. Архітектура та схема інформаційних зв’язків АСДЗКУ.

Основним призначенням сервісних підсистем є адміністрування кадастрових баз даних, забезпечення захисту баз даних і санкціонованого доступу до них, управління інформаційною взаємодією АСДЗКУ з іншими відомчими автоматизованими інформаційними системами та забезпечення корпоративних і загальносистемних функцій АСДЗКУ.

Програмне, інформаційне та картографічне забезпечення АСЗК різних рівнів різниться за складом і функціональним призначенням (рис. 5.2). Відмінності у веденні державного земельного кадастру на базовому, регіональному та національному рівнях слугують логічною основою для виділення в структурі АСДЗКУ АСЗК різних рівнів. Водночас, саме єдність інформаційного забезпечення АСДЗК різних рівнів, яка полягає в інтеграції баз даних нижчого рівня в базах даних вищого рівня, є основним системоутворювальним чинником АСДЗКУ. Причому можливі два варіанти інтеграції баз даних нижчого рівня в централізовані бази даних вищого рівня: в генералізованому вигляді або в первісному вигляді (без змін і скорочень).

Рис. 5.2. Структура та функції програмно-інформаційного забезпечення АСДЗКУ.

Для реалізації другого варіанта на сьогодні не існує скільки-небудь серйозних програмно-технічних перепон. Централізовані бази даних становлять не декартовий добуток баз даних нижчого рівня, а їх сукупність, тобто

де n– загальна кількість адміністративних районів і міст обласного підпорядкування вj-й області;

m– загальна кількість областей та АРК (m= 25).

Такий підхід до організації централізованих баз даних регіонального та національного рівнів спрощує процедуру їх формування та адміністрування, а також пошуку та обробки інформації для інформаційно-аналітичного обслуговування користувачів системи.

Відповідно до вимог державних стандартів щодо створення автоматизованих інформаційних систем для АСДЗК різних рівнів розробляються компоненти нормативно-методичного, лінгвістичного, інформаційного, програмного, технічного та організаційного видів забезпечень системи. Крім зазначених загальноприйнятих видів забезпечень, з врахуванням специфіки АСДЗКУ розробляють також картографічне забезпечення, ГІС-забезпечення та загальносистемне програмно-апаратне забезпечення підтримки корпоративних комп’ютерних мереж, розподілених баз даних і застосування клієнт-серверних мережевих (Internet/Intranet) технологій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]